Sommige recepten zijn zo lekker dat je niets anders kan dan het zo snel mogelijk met jullie te delen. Uit enthousiasme, omdat wat je in je hoofd had echt fantastisch lekker is. Zo is het ook bij deze stroopwafel slofjes. Geloof me maar… Hier zou jij vandaag nog de keuken voor in moeten duiken. Zo lekker!
Oudere recepten in nieuwe jasjes
In 2018 trakteerde Jasper zijn collega’s op verschillende slofjes. Eén daarvan waren deze stroopwafelslofjes. Destijds waren de slofjes zo’n grote hit dat we in 2024 besloten dat hij opnieuw op slofjes zou trakteren. Een deel van de recepten kon ik zo hergebruiken en de al bestaande blogs met bijhorende recepten een flinke update geven. Langzaam maar zeker ga ik daar aan werken en dit met jullie delen. Het zou toch helemaal fantastisch zijn als deze stroopwafel slofjes opnieuw een hit worden op de blog?
Sloffendeeg
Het basisrecept voor sloffendeeg dat ik eveneens al jaren geleden postte wordt tot op de dag van vandaag nog heel vaak gebruikt in huize Bakkriebels. Het is een ideale basis waar je heel veel verschillende kanten mee op kan. En daarmee ook een ideals basis wanneer je voor een verjaardag heel veel verschillende soorten taartjes wil maken die toch ergens met elkaar matchen. Voor deze stroopwafel slofjes gebruik ik het recept helemaal zoals het ook in het basisrecept aangegeven is. Wel worden er nog extra tips voor het maken van de sloffen gegeven in het basisrecept. Lees dat artikel dus ook zeker even door.
Lekker variëren met de stroopwafel
Stroopwafels zijn natuurlijk van zichzelf al heel erg lekker maar je kan er ook hele lekkere dingen mee maken. Zo vind je op Bakkriebels als aardig wat verschillende recepten met stroopwafels. Wat denk je van gewone stroopwafels? Of wil je liever eens krokante caramelstroopwafels, of hopjes stroopwafels maken? Koop je de stroopwafels liever in de winkel om er daarna wat lekkers mee te maken? Wat denk je dan van stroopwafel cupcakes, stroopwafel vlaaitjes, stroopwafel cakepops of stroopwafel popcorn? En wanneer je zoekt bij de zoekfunctie komen er nog meer stroopwafel recepten te voorschijn.
Koemelkvrij
Deze slofjes zijn door mij niet koemelkvrij gemaakt. Na een blik op de ingrediëntenlijst ontdekte ik dat, dankzij de vegan stroopwafels die tegenwoordig in de supermarkt verkrijgbaar zijn, toch ook mogelijk is om deze stroopwafelslofjes koemelkvrij te maken. Er zijn nog geen vegan mini stroopwafeltjes op de martk voor zover ik weet, wil je de sloffen met mini stroopwafeltjes decoreren? Steek met een ronde uitsteker van 5 cm doorsnee eerst mini stroopwafels uit, hou die achter voor de decoratie en gebruik wat overblijft verder in het recept. Naast stroopwafels wordt er ook boter, slagroom en mascarpone gebruikt. Boter kan je vervanger door een goede plantaardige roomboter vervanger. Slagroom kan je vervanger door soya whipping. En in plaats van mascarpone is de vegan roomkaas van philadelphia een smakelijke vervanger. Hierdoor wordt het recept echter wel anders dus proef even of er voldoende suiker e.d. in zit en pas dit zonodig aan.
Stroopwafel slofjes
Ingrediënten
- Voor de sloffenbodems:
- 135 gram koude (room)boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1,5 gram zout
- 37 gram ei
- 110 gram patentbloem
- 115 gram Zeeuwse bloem
- Voor de frangipane:
- 100 gram spijs
- 25 gram (room)boter
- 25 gram ei
- 10 gram bloem
- Voor de stroopwafelvulling:
- 250 gram slagroom of soyawhipping
- 75 gram Karamelstroop
- 150 gram mascarpone of (philadelphia vegan)
- 2 gram kaneel
- 20 gram licht bruine basterd suiker
- 125 gram stroopwafel
- Voor de slagroomtoef:
- 125 gram slagroom of soya Whipping
- 50 gram mascarpone (of philadelphia vegan)
- karamelstroop naar smaak
- Voor de decoratie:
- 10 mini stroopwafeltjes
- 25 gram (room)boter
- 25 gram witte basterd suiker
- 50 gram karamelstroop
Instructies
- Maak eerst de sloffenbodems: Hiervoor mix je de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Rol het deeg, met hulp van de uitrollatjes uit. Leg de deegplak ongeveer 1 uur te rusten in de koelkast.
- Maak intussen de frangipane: Mix hiervoor de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de rondoringen in met boter en bestuif ze daarna met wat bloem.
- Zet de rondoringen op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Steek 12 deegplakken uit het deeg met de ronde uitsteker.
- Leg de deegplakken in de rondoringen.
- Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf
- Bak de sloffen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Verwijder de rondoringen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
- Laat de sloffenbodems volledig afkoelen op de bakplaat.
- Maak intussen de stroopwafelvulling:
- Snij hiervoor de stroopwafels in hele kleine stukjes.
- Klop de slagroom met de mascarpone, kaneel, stroop, en basterd suiker stijf.
- Voeg de stroopwafelstukjes op het laatst toe en spatel deze er door.
- Doe de vulling in een spuitzak met glad spuitmondje. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
- Klop ook de slagroom voor de toef alvast: Hiervoor mix je de slagroom met de mascarpone en karamelstroop stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Bewaar ook de slagroom tot gebruik in de koelkast.
- Maak een stroopwafelsaus: Hiervoor doe je de roomboter, karamelstroop en witte basterdsuiker in een pannetje.
- Verwarm de inhoud van de pan al roerend tot het kookt.
- Laat het al roeren iets inkoken.
- Schakel de hittebron uit en laat de stroopsaus afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zo maak je de sloffen af: Spuit op iedere sloffendeeg bodem een flinke dot stroopwafelvulling.
- Spuit daarna een toefje slagroom op de stroopwafelvulling.
- Zet daarna op iedere toef slagroom een mini stroopwafeltje.
- Bewaar de stroopwafelvlaaitjes tot gebruik in de koelkast.
- Vul een boterhamzakje met de stroopwafelsaus, knip er een klein puntje af en drizzle vlak voor serveren over ieder vlaaitje wat stroopsaus.
Een gedachte over “Stroopwafel slofjes”