Vullingen

Dulce de Leche ~ Karamel van gecondenseerde melk

Er zijn heel veel manieren om karamel te maken. De een kost wat meer tijd dan de andere. Allemaal smaken ze ook anders. Hoewel ik niet super gek ben op karamel weet ik het af en toe wel te waarderen. Tot nu toe vond ik Dulce de Leche de meest fascinerende manier. Je zet een pot gecondenseerde melk 3 uur in een pan kokend water. Maak je het afgekoelde blik daarna open dan heb je dus karamel. Deze karamel noemen we Dulce de Leche. Het was echter ook mijn minst favoriete karamel. Daar kwam een poosje terug een ommekeer in. In een restaurant bestelde ik een nagerecht en bij de eerste hap dacht ik: Lekker! En daarna: Is dit nu wel of geen Dulce de Leche… Ik besloot aan de bediening te vragen of ze de karamel zelf gemaakt hadden. Het antwoord dat ik van haar kreeg vertelde mij meer dan zij vermoedde 😉 Tot nu toe had ik alleen maar gehoord dat iedereen gecondenseerde melk 3 uur kookt. Dit restaurant kookte het 4 uur. Ik had nooit verwacht dat dit zo’n smaakverschil zal geven. Ik ben helemaal om! Thuis ging ik aan de slag met twee potten gecondenseerde melk. Zo kon ik jullie het verschil laten zien. Proeven zal je zelf moeten doen 😉 Ik liet ze tegen de kook respectievelijk 3 en 4 uur staan. Toen ik de blikken openmaakte had ik… Jawel… Gecondenseerde melk 😀 Les nr. 1: Om gecondenseerde melk tot karamel te koken moet het water echt koken. Dus ging ik aan de slag met twee andere blikjes. Ik liet het water nu koken, haalde 1 blik na 3 uur uit het water en het andere blik na 4 uur. Eenmaal afgekoeld en opengemaakt is dit het verschil en dat proef je uiteraard ook terug:

Zo maak je zelf de lekkerste Dulce du Leche van gecondenseerde melk:

Dit heb je nodig:

1 blikje gecondenseerde melk

Water

En verder:

Diepe pan

Zo ga je te werk:

Zet het blikje gecondenseerde melk, ongeopend in de diepe pan. Vul de pan met water tot het blikje helemaal onder water staat.

Breng het water aan de kook en laat het 4 uur lang koken. Zet langzaam maar zeker de hittebron zo zacht mogelijk, zonder dat het water van de kook raakt.

Controleer regelmatig of het blikje nog onder water staat. Vul zo nodig het water bij. Blikjes die niet meer volledig onder water staan kunnen ontploffen!

Haal na 4 uur het blikje uit het kokende water en laat het afkoelen.

Een ongeopend blikje is maandenlang houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *