Wat doe je als je na een jaar of twee regelmatig oefenen nog steeds niet tevreden bent over de croissants die je bakt? Dan zoek je naar een makkelijker alternatief, toch? En daar was het idee om croissants van briochedeeg te maken. En éénmaal bezig werden het chocolade brioche croissants. Gevuld met bakvaste chocolade en een extra drizzle van chocolade op de bovenkant. Dat was echt een jummy jummy idee!
Een lekkere verrassing
Ben jij van plan om je ouders, vrienden of wie dan ook uit een keer uit te nodigen voor een brunch, een lunch of een ontbijt? Zorg er dan voor dat deze croissants niet ontbreken. Onze chocolade brioche croissant zijn echt een perfecte aanvulling voor elk feestelijk etentje. Juist omdat je ze niet in de winkel koopt zullen de ooh’s en aah’s je om de oren vliegen. Het effect van een croissant maar dan veel eenvoudiger te maken, al hoef je hun dat natuurlijk niet te vertellen. Heb je nu mensen in je gezelschap die niet van chocolade houden? Dan hou je dat gewoon achterwege voor te lekkere brioche croissants.
Variëren met briochedeeg
Ik ben echt gek op brioche. Het is een heerlijk veelzijdig deeg waar je echt alle kanten mee op kan. Van hamburgerbun tot vlechtbrood. Rol het deeg uit tot een lap, besmeer met een vulling, rol op en snij in plakken om er bijvoorbeeld deze Oreo-Hazelnoot rolls mee te maken. En wanneer je het deeg in triangels snijd en oprolt maak je er ook nog croissants van. En om die croissants voor de aankomende moederdag en alle andere dagen van het jaar extra speciaal te maken verstoppen we er twee bakvaste chocoladestaafjes in.
Vandaag nog geen tijd om deze chocolade brioche croissants te maken? Pin dan één van de onderstaande afbeeldingen op één van je Pinterest borden. Zo heb je altijd lekkere inspiratie voor jouw Bakkriebels bij de hand.
Bakvaste chocolade staafjes
Deze bakvaste chocoladestaafjes shop je online bij Baktotaal in een grote verpakking of per 25 stuks verpakt bij Baksels.net. Zelf nam ik ze de laatste keer mee toen ik bij Mannin (van Baksels.net) een bladerdeeg workshop volgde. De staafjes zijn gemaakt van pure callebaut chocolade en hebben een heerlijke intense chocolade smaak. Tijdens het bakken verbranden ze niet, zelfs niet als ze nog een klein beetje uit het deeg steken. Tenzij… Je de croissants echt veel te lang of op een te hoge temperatuur bakt. Het zijn dezelfde staafjes als die bakkers gebruiken in bijvoorbeeld de pain au chocolate. Nadat de chocolade brioche croissants afgekoeld zijn worden de staafjes weer wat harden en heb je een lekkere bite in de croissant. Ik heb er voor gekozen om in elke croissant 2 staafjes te verstoppen. In plaats van de staafjes na elkaar in het deeg te rollen heb ik de staafjes op elkaar gelegd. Hierdoor is de chocoladekern nog meer geconcentreerd op één plek.
Koemelkvrij
Ook dit recept is koemelkvrij te maken. Brioche dankt zijn cakeachtige structuur met name aan het extra ei waar het deeg mee verrijkt is. Gebruik een goede plantaardige roomboter vervanger zoals Roombeter voor de allerlekkerste koemelkvrije brioche. Het gebruik van haver- of rijst- of soyadrink is niet nodig. Deze bestaan meestal voor het grootste deel uit water en dat komt stukken goedkoper uit de kraan.
Chocolade brioche croissants
Ingrediënten
- 250 gram eiwitrijke bloem (broodbloem)
- 5 gram zout
- 5 gram gist
- 25 gram suiker
- 2 m eieren
- 88 gram water
- 75 gram boter op kamertemperatuur
- 24 bakvaste chocolade staafjes
- 50 gram pure chocolade
- chocolade hartjes of hagelslag
Instructies
- Doe de bloem met het zout, de gist en de suiker in een kom en roer het met een garde door elkaar.
- Klop 1 van de eieren los, doe de helft daarvan in een bakje, zet het in de koelkast en gebruik dat eventueel voor het afstrijken van de croissants voor je ze bakt.
- Voeg het hele en overgebleven ei samen met het water toe. Kneed nu tot een deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg de boter toe en kneed opnieuw tot een samenhangend deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Door het toevoegen van de boter valt het deeg eerst uit elkaar. Wanneer je doorkneed, neemt het deeg de boter op.
- Doe het deeg in een ingevette schaal en dek het af met (ingevet) vershoudfolie.
- Zet het deeg een nacht over in de koelkast.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van circa 45×25 cm.
- Snij in twee lange smalle banen.
- Snij nu driehoeken uit het deeg. Dit doe je door scheve sneden in de banen te maken.
- Pak één van de driehoeken deeg. Maak in het midden van het brede stuk een inkeping naar het smalle uiteinde van ongeveer 2 cm lang.
- Leg 2 chocoladestaafjes tegen elkaar op het brede stuk van het deeg.
- Rol het deeg nu op zoals een croissant.
- Herhaal dit met alle deeg driehoeken.
- Bekleed een of twee bakpla(a)t(en) met bakpapier.
- Leg de croissants op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Laat de croissants nu afgedekt rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden, boven en onderwarmte.
- Klop eventueel het overgebleven ei los.
- Bestrijk het deeg met het ei.
- Bak de croissants in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de croissants afkoelen op een rooster.
- Smelt de pure chocolade, doe het in een spuitzakje en drizzle dit over de croissants heen.
- Bestrooi met kleine chocoladehartjes of chocolade hagelslag.
- Laat de chocolade uitharden.