Grote koeken

Week van de lente ~ Chocolade – Advocaatkoeken

We gaan voor simpel deze week, toch? Vandaag is het nog steeds simpel maar iets meer werk. Oke… als jij wat minder bakervaring heb vind je dit waarschijnlijk allerminst simpel. Toch mogen deze heerlijke advocaatkoeken niet ontbreken in een lente week. Eerlijk is eerlijk: Zo heel moeilijk is het echt niet! Lees het hele recept maar eens door, pak je spullen en ga eens aan de slag. Kom je er niet uit of denk je dat het mis gaat dan stuur je gewoon een berichtje en kom ik je te hulp 😉 Uiteraard ben ik niet de hele dag online maar ik help je graag als het niet lukt! Heel kort gezegd zijn deze koeken niet meer dan eerst zandkoekjes bakken, dan mix je boter en suiker met advocaat, spuit je die creme op de koeken en overgiet je ze met de pure chocolade. Zo simpel dus! Snel door naar het recept. Je bent inmiddels vast erg ongeduldig 😀

Dit heb je nodig:

100 gram bloem

 75 gram koude roomboter

1 zakjes poedersuiker

45 gram poedersuiker

snufje zout

250 gram roomboter op kamertemperatuur

275 gram poedersuiker

125 – 150 gram advocaat

geel/bruine hagelslag (Lidl)

400 gram pure chocolade

75 gram zonnebloemolie

Chocolaatjes in de vorm van bloemen

En verder:

bakplaat bekleed met bakpapier

taart of oven rooster

ronde uitsteker ci. 6 cm doorsnee

Magnetron bestendige schaal met schenktuit en handvat

Zo ga je te werk:

Kneed 100 gram bloem met 1 zakje vanillesuiker, 45 gram poedersuiker, de koude roomboter en een snufje zout tot een samenhangend deeg.

Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol het met de deegroller uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek met hulp van de ronde uitsteker 12 koeken uit.

Leg de uitgestoken koeken op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.

Laat de koekjes volledig afkoelen.

Klop de roomboter die op kamertemperatuur is met 275 gram poedersuiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.

Voeg na ongeveer 5 minuten mixen een paar eetlepel advocaat toe. Herhaal dit telkens als de advocaat goed opgenomen is. Voeg 125 gram advocaat toe en proef of je de smaak goed vind. Vind je de creme te wenig advocaatsmaak hebben voeg dan naar smaak wat extra advocaat toe.

Klop, na het toevoegen van de laatste hoeveelheid advocaat, de creme nog een paar minuten goed door!

Doe de advocaatcreme in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Leg de afgekoelde koekjes terug op de bakplaat.

Spuit een flinke rozet creme op ieder koekje.

Zet de bakplaat met koekjes ongeveer 2 uur in de diepvries.

Smelt 2/3 van de chocolade in de magnetron. Roer iedere 20 seconden goed door de chocolade heen.

Snij / breek de overgebleven chocolade in kleine stukken. Voeg dit toe aan de gesmolten chocolade.

Roer tot ook deze chocolade gesmolten is.

Voeg de zonnebloemolie toe aan de chocolade en roer ook dit er goed door heen.

Haal de koeken uit de diepvries en verplaats ze naar het rooster.

Giet de chocolade in een dunne straal en met ronddraaiende bewegingen over de koeken heen. Begin in het midden bovenop en maak een steeds grotere ronddraaiende beweging.

Laat de koeken even uitlekken, verplaats ze dan voorzichtig terug naar de bakplaat. Doe dit door bijv. een taartschep onder de koeken te schuiven.

Strooi wat gekleurde hagelslag over de koeken voor de chocolade gestolt is.

Smelt de achterkant van de chocoladebloemen op een heet voorwerp (bijv. de zijkant van een hete waterkoker) en plaats deze op de koeken.

Tip:

Kijk bij het  Basisrecept voor zandkoekjes voor meer tips en trucs om deze koekjes te maken.

Geen zin om met de deegroller aan de gang te gaan? Rol dan een dikke korte rol van het deeg. Laat het een nachtje in de koelkast  (of een uurtje of 3 in de diepvries) leggen en snij er dan 12 plakjes van.

Wees voorzichtig met het toevoegen van extra advocaat! De boter kan het ‘vocht’ uit de advocaat steeds minder verdragen en zal uiteindelijk het vocht niet meer kunnen binnen. Je creme lijkt dan te schiften. Dit los je op door extra boter en suiker toe te voegen en dit goed door te mengen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *