voor en met kinderen

Bouwplaats cake

Weten jullie dat ‘De Ruijter’ onlangs een nieuw broodbeleg gelanceerd heeft? Ze voegde chocoladechuncks in melk en extra puur toe aan hun assortiment. Voorlopig vind je ze bij alleen de Jumbo in de winkel maar het is de bedoeling dat ze vanaf de herfst ook bij andere supermarkten in het assortiment komen. En mag ik nu gewoon even juichen? Niet alleen omdat ik deze chucks graag op mijn brood wil strooien maar vooral omdat ik ze zie shinen aan de zijkanten van een taart. Dus alsjeblieft, Lieve ‘De Ruijter’ wil je dit product niet meer uit het assortiment halen? En als je ze uit het broodbeleg assortiment haal breng ze je dan alsjeblieft aan de man als taart- en/of cupcakeversiering?

Vorige week zagen jullie de chunks al langs komen op de milionairs shortbread. Echter had ik vanaf het moment dat de eerste chunks uit het pakje op mijn handen rolden een beeld in mijn hoofd spoken. Vorige week vrijdag was ik een middagje met Steven thuis. Onderweg in de auto vroeg ik aan hem om hij zin had om een chocoladecake met mij te bakken. En of we die cake dan zouden insmeren met chocoladecreme. En of we dan zijn houten bouwvoertuigen als versiering er op zouden zetten. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd. Eenmaal thuis vloog hij de trap op, bedisselde dat mama de cake wel even kon bakken als hij een rondje ging fietsen en was hup naar buiten verdwenen 😀 Hij kwam met de buurjongen tevoorschijn toen de cake afgekoeld was en de chocoladecreme gemixt. Met wat kleine aanwijzigingen beslisten ze samen hoe de taart er uit moest komen te zien. Hebben ze dat niet heel mooi gedaan?

En kijk… ‘Meneer de Ruijter’ zo hebben jullie ze niet bedacht maar ze lenen zich er perfect voor:

Mooie stenen voor een bouwplaats, dat beeld had ik dus de eerste keer dat er wat chunks door mijn handen rolden.

Steven verzon er al een heel verhaal bij zo maakt de wals een grote rotonde:

De vrachtwagen moest de stenen storten. De shovel moest de kruimels, oh nee… de grond bij elkaar vegen.

Eenmaal klaar wilde Steven heel graag dat mama foto’s zou maken voor haar website. Dat doen we uiteraard. Steven heeft zoveel plezier beleefd aan deze bakmiddag dat hij ’s avonds zei dat hij zo’n leuke dag gehad had dat hij er niet van kon slapen. Dus mama’s willen jullie je zoons ook een leuke middag geven waar ze hun eigen creativiteit in kwijt kunnen? Maak dan een bouwplaats van cake met ze. Heb je geen bouwauto’s? Misschien kan je er dan een racebaan van maken. Luister vooral ook goed naar je zoon wat hij wel en niet wil doen. Ik merkte bij Steven dat hij het fijn vond dat ik de cake bakte en de créme maakte. Zo had hij genoeg concentratie over voor het versieren. En daar heb ik hem dan ook op los laten gaan. Uiteindelijk had hij toch het gevoel dat hij de bouwplaats gemaakt heeft. Steven is net 6 jaar en kan natuurlijk al helpen met het opzoeken, afwegen en mixen van de ingrediënten, hij heeft alleen een enorme hekel aan het geluid van de mixer. Voor hem is dat een reden om bij een bakactiviteit pas tevoorschijn te komen als er gedecoreerd mag worden. Zo houden wij onze bakmiddagjes gezellig en leuk. Prima, toch!

Ik deel de recepten die wij gebruikten nog even. Zo kunnen jullie gelijk aan de slag met de jongens:

Voor de cake:

200 gram roomboter op kamertemperatuur

200 gram fijne kristalsuiker

snuf zout

200 gram zelfrijzend bakmeel

4,5 m ei (=225 gram)

80 gram melk

20 gram cacao

100 gram gesmolten pure chocolade 85% cacao

Voor de chocoladecreme:

125 gram roomboter op kamertemepatuur

125 gram poedersuiker

1 dopje vanillearoma

10 gram cacao

90 gram gesmolten pure chocolade 85% cacao

Verder:

Pure en melk chocoladechunks

En verder:

bakvorm 25 x 15 cm

Zo ga je te werk:

Bak als eerste de cake:

Vet de bakvorm in en bebloem hem.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de roomboter met de suiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.

Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is door het boter-suiker mengsel.

Zeef het zout en het zelfrijzend bakmeel boven de kom.

Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag.

Meng de melk met de cacao tot er geen klontjes meer in zitten.

Giet het bij het beslag en meng het er voorzichtig door.

Voeg de gesmolten chocolade toe en roer voorzichtig tot er een egaal gekleurd beslag ontstaat.

Giet het cakebeslag in de bakvorm.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat de cake volledig afkoelen.

Maak intussen de chocoladecréme:

Mix roomboter, poedersuiker en het dopje vanillearoma in ongeveer 10 minuten licht en luchtig tot een créme.

Voeg de gesmolten chocolade toe, mix het nog twee minuten na.

Zo ga je verder:

Bedenk of en waar je een uitsnede, uitstulping, hoop, put of wat dan ook wil hebben.

Maak de uitsnede en uitstulping alvast.

Ik snee bijvoorbeeld rechtsonder een stuk van de cake af en plakte dat er linksboven weer aan vast.

Smeer de boven- en zijkanten van de cake in met een dunne laag creme.

Graaf een put of maak nog een uitsnede en gebruik de cake om er een hoop mee te maken. Zie links van de cake voor wat ik precies bedoelde.

Smeer hier nogmaals wat créme over.

Zet de bouwvoertuigen op de set.

Maak het geheel af met de chocochunks.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *