In mei waren mijn zus en zwager 12,5 jaar getrouwd. Daar hoorde uiteraard een feestje bij. Voor dat feestje mocht ik het gebak maken. Mijn zus vond het wel leuk om iets met soezen te doen. Daarom ging ik aan de slag om verschillende soorten soezen te maken. Zo maakte ik bijvoorbeeld aardbeiensoezen, Paris-Brest (een ronde ring), Saint Honore (soes op bladerdeeg) en bananensoezen. Een aantal daarvan moeten nog eens in de herhaling voor ze hier op de blog mogen. De bananensoezen waren wel goed gelukt en dat recept ga ik vandaag eindelijk met jullie delen! De foto’s zijn snel, heel snel gemaakt. Ik was namelijk maar net of eigenlijk net niet op tijd klaar met het vullen en decoreren van alle soezen.
Dit heb je nodig voor ci. 8 soezen:
Maak een banketbakkersroom voor de bananenroom:
2 M eieren
230 gram melk
20 gram custard
50 gram suiker
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 190 graden
Doe de suiker met de eieren in een kom en klop dit goed door elkaar.
Voeg 200 ml melk toe en roer ook dit er door.
Doe de overgebleven melk met de custard in een apart kommetje en roer tot de custard opgelost is.
Voeg dit ook toe aan het melk / ei / suiker mengsel.
Roer het goed door elkaar.
Verwarm het in de magnetron tot het de gewenste dikte heeft.
Laat dit afkoelen tot gebruikt.
Voor de soezen:
75 gram boter
75 gram melk
75 gram water
75 gram bloem
3 M eieren
En verder:
Een pannetje
Bakplaat bekleed met bakpapier
Evt. uitgeprint papier met daarop een halve manen van 8 cm lang
Siliconen spatel
Spuitzak
Zo ga je te werk:
Doe de melk met het water en de boter in een pannetje.
Verwarm dit tot de boter gesmolten is.
Zet de hittebron uit.
Voeg de bloem toe en roer dit er goed door.
Zet de hittebron zo laag mogelijk aan.
Verwarm het deeg al roerend 2 minuten.
Zet de hittebron uit.
Voeg de eieren een voor een toe en mix deze er goed door. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit, (evt. met hulp van de halve maan sjabloon dat je onder het bakpapier leg) banaanvormige soezen om de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Spuit nog een baan deeg in het midden er op. Gebruik per soes ongeveer 45-50 gram deeg
Bak de soezen in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de soezen volledig afkoelen
Voor de vulling en afwerking:
375 ml slagroom
3 zakjes vanille suiker
1 eetlepel fijne kristal
1,5 zakje klop-fix
4 kleine bananen
1 theelepel citroensap
En verder:
2 spuitzakken
Zo ga je te werk:
Klop de slagroom met de beide suikersoorten en de klop-fix tot een stijve room.
Doe de slagroom in een spuitzak.
Pureer 2 bananen.
Meng de bananenpuree met de citroensap.
Voeg de banenpuree toe aan de banketbakkersroom en spatel dit voorzichtig door elkaar. De banketbakkersroom zal dunner worden door het toevoegen van de puree.
Doe dit in een spuitzak.
Snij de soezen door de horizontaal door de helft.
Spuit op de onderste helft van de soezen bananenroom.
Snij de overgebleven bananen in plakjes.
Verdeel wat plakjes banaan over de bananenroom. Hou een aantal plakjes banaan achter voor de garnering van de soezen.
Spuit slagroom op de plakjes banaan.
Druk de bovenste helft van de soes er boven op.
Spuit nog een toefje slagroom ter garnering op de soes.
Verdeel hier wat van de achtergehouden plakjes banaan over.
Bewaar de soezen in de koelkast tot serveren.
Tip:
Evt. kun je de soezen, zoals op de foto nog af garneren met wat chocoladeschaafsel en een muntblaadje.