Cupcakes

Aardbeien cupcakes

Joepie het is zomerkoninkjes tijd! I love zomerkoninkjes. Ze zijn niet aan te slepen. Als ik niet op pas geef ik te veel geld aan aardbeien uit 😀 Maar ze zijn zo gezond en lekker dat ik daar makkelijk over heen stap. Vandaag laat ik je zien hoe je heerlijke cupcakes kan maken. Met mijn favoriete ‘vulling’ van dit moment: Zwitserse room. Ik moet je bekennen: Er komen deze zomer heel veel recepten met Zwitserse room (en ook veel met aardbeien) online. Ik ben al flink aan het vooruit werken voor deze zomer en hoop straks 6 weken lang mijn oven niet aan te raken en ook aan de blog zo min mogelijk te doen. Ik wil 6 weken lang genieten van mijn kinderen, uitrusten en uitpuffen en (naast het huishouden) alleen maar leuke dingen met hen doen. Ik wil in de tuin kunnen zitten als ik daar zin in heb. (Iets wat ik bijna nooit doe omdat ik er geen zin in heb. Heb ik er wel zin in dan heb is dat als het niet kan 😀 )  Loom zijn op de schommelbank. Ik wil ons abonnement bij de Avonturenboerderij van Fien en Teun uitbuiten. Ik ga de stoeptegels tussen ons huis en de speeltuin slijten van het heen en weer lopen. Ik wil aan het einde van de vakantie moe zijn van het genieten en niets doen 😀 Oké dat is eigenlijk heel erg idealistisch maar het lijkt me heerlijk. Ik stel me zo voor dat ik na de zomervakantie tot de conclusie kom dat de laatste restjes bijna burn-out weggewerkt zijn en de balans tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan weer normaal is. Dat ze weer normaal communiceren en naar elkaar luisteren. Tot die tijd ga ik heel veel zomerkoninkjes eten 😀 En lekker bakken wat ik wil en waar ik zin in heb. Maar vooral alles wat ik afgelopen half jaar gemaakt heb en de moeite voor jullie waard is: Uitwerken tot watertandende blogberichten. Zoals deze cupcakes, die kunnen zo uit een vitrine komen maar met niet al te veel moeite maak je ze gewoon lekker zelf.

 

Dit heb je nodig voor 8 cupcakes:

Voor de cupcakes:

100 gram suiker

100 gram roomboter op kamertemperatuur

2 M eieren

100 gram zelfrijzend bakmeel

snufje zout

3 gram citroenrasp

10 gram melk

Voor de Zwitserse Room:

235 + 30 gram melk

2 zakjes vanille suiker

23 gram custard

2 blaadjes gelatine

Voor de slagroom:

150 ml slagroom

30 gram fijne kristalsuiker

 

Voor de slagroom:

125 ml slagroom

50 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

suiker naar smaak

Voor de decoratie:

16 aardbeien

50 gram pure chocolade

En verder:

2 spuitzakken met stervormige spuitmond

mesje

boterhamzakje of spuitzak met heel klein gaatje

magnetronbestendige bak

vershoudfolie

bord

muffinbakblik

8 cupcakepapiertjes

 

Zo maak je de cupcakes:

Begin met het maken van de banketbakkersroom voor de Zwitserse room. Hiervoor meng je 235 melk en vanille suiker in een magnetronbestendige kom.

In een ander kommetje meng je de custard met de overige melk tot een gladde massa.

Breng de melk in de magnetron aan de kook.

Voeg wat kokende melk aan de custard toe en roer het goed door elkaar.

Voeg de custard toe aan de kokende melk terwijl je goed roer.

Breng de melk opnieuw aan de kook in magnetron. Kook hem tot de gewenste dikte.

Doe de banketbakkersroom over op een bord en leg er een velletje vershoudfolie op.

Laat de banketbakkersroom ongeveer een half uur afkoelen.

Week intussen de gelatine in ruim koud water.

Maak intussen de cupcakes: Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zet de cupcakepapiertjes in het muffinbakblik.

Mix de roomboter met de suiker, het zout en de citroenrasp in ongeveer 10 minuten tot een lichte en luchtige massa.

Voeg één voor één de eieren toe. Mix het eerste ei goed door tot het volledig opgenomen is voor je het tweede ei toevoegt.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het voorzichtig door elkaar.

Verdeel het cakebeslag over de cupcakevormpjes.

Bak de cupcakes in ongeveer 23 minuten lucht bruin en gaar.

Laat de cupcakes volledig afkoelen.

Ga verder met de Zwitserse room: smelt de gelatineblaadjes op een laag vuur, zorg dat ze niet te heet worden.

Voeg wat banketbakkersroom toe, roer tot alle klontjes er uit zijn.

Voeg dan nog wat banketbakkersroom toe en roer nogmaals goed door.

Voeg de gelatine nu toe aan de overige banketbakkersroom en roer tot alle klontjes verdwenen zijn.

Laat de banketbakkersroom nu verder afgekolen tot kamertemperatuur.

Klop intussen de slagroom (voor de Zwitserse room) met de suiker op. Zet het in de koelkast tot gebruik.

Als de Zwitserse room op kamertemperatuur is kan je wat slagroom toevoegen aan de roer en het goed mengen met elkaar.

Voeg nogmaals wat slagroom toe en meng weer goed met elkaar (dit gaat heel handig met een garde)

Voeg de overige slagroom toe en roer tot er een egaal mengsel staat.

Doe de Zwitserse room in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.

Maak de slagroom. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een kom en klop je tot de slagroom stijf is.

Doe de slagroom in een spuitzak met stervormige spuitmond.

Bewaar de slagroom eveneens in de koelkast tot gebruikt.

Ga verder met de afwerking als de cupcakes volledig afgekoeld zijn. Het beste is om dit eveneens zo kort mogelijk voor serveren te doen.

Doe de chocolade in een boterhamzakje of een spuit/snoepzak.

Vul een glas met warm/heet water. Leg de chocolade met het zakje in het glas. Zorg dat de chocolade niet nat wordt.

Hol de cupcakes een klein beetje uit met het mesje. Stop in iedere holletje een aardbei.

Spuit een rozet Zwitserse room op iedere cupcakes.

Spuit een toef slagroom op de Zwitserse room.

Druk in iedere slagroomtoef een aardbei.

Haal de gesmolten chocolade uit het water en knijp even flink in het zakje.

Knip er een heel klein puntje af. Drizzle de chocolade over de cupcakes heen.

Bewaar de cupcakes tot serveren in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *