Bakkriebels uit tips

Bakkriebels in Middelburg

Ik ben weer voor jullie (en mezelf) op pad geweest. Wat is het toch leuk om aan deze artikelen te werken. Ik merk dat het voor mij heel ontspannend werk om er zo onder schooltijd een dagje tussenuit te piepen. Doen jullie dat ook wel eens? Het gebeurd niet vaak hoor dat ik dit doe maar ik wilde nog één keertje voor de zomervakantie. En wat is, zo voor de zomer nu een betere plaats dan een toeristiche trekpleister in ons Zeeuwse land? Ik waagde me vorige week dinsdag aan een flinke rit naar Middelburg. En ik heb het daar reuze naar mijn zin gehad! Samen met dochterlief gingen we een stuk of 15 bakkerijen, chocolatiers en ijssalons af. Wij hebben het enorm naar onze zin gehad en delen onze tips vandaag met jullie.

Je ziet het… Rosalie had er weer heel veel zin in!

Als eerste weer even de parkeergarage waar wij parkeerden. Dit keer vond ik een plaatsje in parkeergarage de Geere, aan de Beenhouwerssingel. Je parkeert je auto daar voor 50 cent per 15 minuten. Niet heel goedkoop maar wel lekker dichtbij het centrum. En soms vind ik dat ook gewoon heel fijn. Als je de parkeergarage uitkom zie je de eerste winkels al. Zelf vond ik het even zoeken waar ik precies heen moest. Ik heb op zulke dagen wel een kaartje bij me maar heb altijd een beetje moeite om me te oriënteren waar ik precies ben. Deze keer liep ik dus ook eerst verkeerd. Maar voor jullie schrijf ik het in één keer goed op. Als je de parkeergarage uitloopt heb je links een Kruidvat en Takko zitten. Die laat je links leggen 😉 Je gaat uit de parkeergarage dus rechtsaf. Deze straat heet de Lange Geere. Je loopt hem uit tot de Lange Viele. Daar ga je linksaf voor de eerste leuke winkeltjes.

Een meter of 50 tot 100 naar links vind je Buddy’s lekkernijen. Eigenaar Rob en zijn vrouw begonnen de winkel 4 jaar geleden. Zij vernoemden de winkel naar hun hond, Buddy. In de winkel vind je allerlei heerlijke zoete lekkernijen zoals macarons, bonbons, Zeeuwse babbelaars, Zeeuwse knoopchocolade en nog veel meer. Er wordt niets in de winkel zelf gemaakt maar de meeste producten komen wel van dichtbij. Zo worden de fudge en luxe bonbons op Zeeuwse bodem gemaakt. Een uitzondering zijn bijvoorbeeld de macarons. Deze worden in Frankrijk gemaakt. Dat geldt dan weer niet voor de ice-cream macarons deze worden wel in de buurt gemaakt. Ik was hier erg nieuwsgierig naar en proefde de Passievrucht – Mango Ice Cream Macaron. En dat is echt een aanradertje!

Na een bezoekje aan Buddy’s Lekkernijen loop je iets terug in de richting waar je vandaan kwam. Aan je linkerhand heb je nu Brood en Banketbakkerij Sam Maljaars. Ook hier verkopen ze typische Zeeuwse lekkernijen die ik in Groot-Ammers niet kan kopen 😉 En denk nu niet alleen aan een Zeeuwse bolus. Ze hebben hier onder andere ook Zeeuws speculaas en Zeeuws Profetenbrood. Heb je daar weleen van gehoord? Ik echt nog nooit! Op mijn vraag wat het precies was vertelde de medewerkster dat het een eeuwenoud Zeeuws recept is. Ik nam een pakje van deze koekjes mee naar huis. Ze zijn echt heerlijk! Het is een dun en knapperig roomboterkoekje, bij de eerst hap dacht ik wat kaneel te proeven. Dat werd daarna minder door de dikke laag poedersuiker die op het koekje gestrooit is. Weetje wat ik ook zo leuk vind bij deze bakker? Verkopen hier de inmiddels bekende cijfertaart. Nee niet zoals je hem van internet ken. Bij deze bakker is het een echte Zeeuwse Bolus in de vorm van een cijfer. Als je het wil kan je zelf een Zeeuwse Bolus bruidstaart bij hen bestellen.

Schuin tegenover deze bakkerij zit een totaal andere bakkerij. Bij ‘De Smaak van Toen’ bakken ze 100% desembrood en dat niet alleen hoor. Ze verkopen ook hier weer heerlijk geurende Zeeuwse producten. De Zeeuwse bolus ontbreekt ook niet in hun assortiment. Er is zelfs een extra de luxe versie met room er tussen te koop. Dat ziet er echt verrukkelijk uut! En dan hebben ze ook nog een Zeeuwse boluscake. Houden jullie ook zo van een industrieel / landelijk sfeertje in een banketbakker? Dan moet je hier echt even gaan kijken!

 

Zomaar spontaan kwam ik daarna een adresje, ook aan de Lange Viele tegen dat niet op het lijstje stond dat ik van te voren opgezocht had. In de Lange viele vind je ook Stichting Zeeuwse Winkel. Deze winkel  wordt gerund door vrijwilligers en heeft als doel geld in te zamelen voor regionale instellingen en initiatieven. Ze werken samen met Zeeuwse ondernemers en leveranciers. Je vind hier dan ook heel veel Zeeuwse producten zoals een bakmix voor Zeeuwse bolussen of voor een Zeeuwse boluscake. Ik kocht hier een boek het boek ‘Zeeuws Zoet’ en ben daar erg enthousiast over. Ze verkopen ook Zeeuws snoepgoed als de Babbelaar, Zeeuwse knoop drop en winegums, Zeeuwse bakmixen en sapjes van Zeeuwse bodem. En dan hebben ze nog te kust en te keur aan non food artikelen. De winkel heeft wat weg van een souvenirsshop, je kan er heerlijk door heen struinen.

De Lange Viele herbergt nog een adresje waar wij een stop bij maakten, IJssalon Fresco. Rosalie had wel trek in een ijsje en ik nam mij voor er geen te nemen. Tot ik zag dat ze ijs verkochten in de smaak ‘Zeeuwse Bolus’. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid nogal op, haha… En daar stond ik binnen een uur van een tweede ijsje te happen. Rosalie wilde wel even op de foto en omdat ik allebei mijn handen nodig had voor het fototoestel hield ze ook mijn ijsje vast. Ze likte van allebei om de beurt. Ik kreeg de mijne nog net terug maar halverwege wilde ze toch ruilen, zo lekker vond Rosalie het Zeeuwse bolus ijsje.

Loop je de Lange Viele nog verder uit dan kom je op Plein 1940 uit. Helemaal achteraan is Luuk’s Brood en Patisserie verstopt. Je moet er de straat voor oversteken en misschien zelfs even een beetje zoeken voor je het gevonden hebben maar dit adresje is je bezoek dubbel en dwars waard. De winkel is nu zo’n anderhalf jaar open en Luuk is nog steeds erg enthousiast. Je kan hier aan een tafeltje zitten en genieten van één van hun zelfgemaakte taartjes, croissants en chocoladebroodjes (ja ook die twee worden in eigen bakkerij gemaakt!) en een heerlijke bak koffie of thee. Je waan je hier een soort van in Frankrijk: Madeleines, Croissants, Macarons, Tartelettes… Te lekker allemaal om te kiezen. Wat ik ook erg gaaf vind is dat deze bakkerij een open keuken heeft en dat wij daar even om een hoekje mochten gluren. Dat vond de jonge dame ook wel erg interessant!

Ik miste deze dag per abuis ook een adresje op mijn lijst. Beetje dom… Ik ben er voorbij gelopen, heb er naar gekeken want de winkel is zo groot dat hij niet te missen… Echter heb ik domweg de link niet gelegd dat ik op dat moment langs A Domani liep. Ik heb nog wel een beetje opgelet hoor en kan je vertellen dat ze hier een grote keuze hebben aan ijs. Ook poffertjes en wafels staan hier op de menukaart. Ik zag een enorme pot Nutella staan dus met die poffertjes en wafels moet het zeker goed komen! Ga jij er proeven en vertel je mij wat je er van vond? Hoewel je voor je gevoel nog steeds op de Lange Viele loopt legt A Domani aan de ‘Markt’ zoals deze straat heet. Dit gaat echter geruisloos in elkaar over, wellicht kwam daar mijn verwarring door…

Loop nu eerst even naar links en dan weer naar links de Vlasmarkt in. Deze rustige straat herbergt Sjakies Chocolademuseum. Het museum is nog maar 10 weken open, las ik op de Facebookpagina. Hoe leuk is dat, een echt chocolademuseum? Helaas was het niet open op dinsdag en dus ben ik er niet in geweest. Ik ben wel in de Chocolade winkel geweest die bij het museum hoor, Chocolate Lovers. Ook deze winkel draait voornamelijk op vrijwilligers en heeft als doel om geld in te zamelen voor ernstig zieke kinderen en hun familie. Op dit moment is het geld voornamelijk bestemd om de Willie Wonka Villa te realiseren. Deze vakantie villa wordt een vakantieoord voor maximaal 8 gezinnen met ernstig zieke kinderen. De vakantie in deze villa is volledig verzorgd. Wat een mooi project! Wat betreft de chocoladewinkel waan je je even in de tijd van vroeger. Ze verkopen hier uiteraad heel veel huisgemaakte bonbons en chocoladerepen. Je kunt hier repen met een wikkel van (bijna) iedere Zeeuwse plaats kopen. Daarnaast verkopen ze zakjes met callebaut chocolade callets. Hier kan je thuis zelf mee aan de slag of lekker zo opeten. Naast melk, puur en wit hebben ze ook de nieuwe Ruby chocolade en de Gold. De Gold had ik nog niet eerder gezien / geproefd en ik nam daar een zakje van mee naar huis. Mag ik even zeggen dat ik inmiddels al weet dat ik die 10x lekkerder vind dan de Ruby? Oh en weet je… Tip voor de bonbon: Neem er een paar mee met Zeeuwse babbelaar vulling. Die zijn zooooo lekker!

Loop na een bezoekje aan het museum en de chocolade winkel terug naar de Markt, hou links aan 😉 dan kom je namelijk langs ‘In den zoeten inval, J.B. Diesch‘. Deze winkel wordt gerund door een oudere dame. In verband met gezondheidsklachten, naar ik begreep van haar buren, is zij op dit moment niet in staat om de winkel veel open te hebben. Helaas was hij ook dicht toen ik in Middelburg was. Misschien heb jij meer geluk. Ik had hier maar wat graag een kijkje in willen nemen! Hoe heerlijk zoet moet het ruiken in een winkel dat helemaal op de roomboterbabbelaar draait?

De buren van ‘In den zoeten Inval’ is Brood en banketbakkerij Jan Schrieks, een bakker met een moderne winkel. Ik nam hier een pakje met bolussen vandaan mee en deelde die bij thuiskomst uit aan de buurvrouw en het buurmeisje die hem allebei heerlijk vonden.

Loop de winkelstraat nu verder uit, deze is inmiddels overgegaan in de Lange Delft. Loop de straat bijna helemaal uit, aan het einde zitten nog een paar winkeltjes die je niet mis wil lopen. Één daarvan is Chocolaterie Burger. Ook hier weer te kust en te keur aan heerlijk bonbons en andere chocoladeartikelen. En ook in deze winkel ontbreken de Zeeuwse Galettewafels en andere zoete Zeeuwse lekkernijen niet. Wat denk je van een reep chocolade met stukjes babbelaar er in? Liever een babbelaar zonder chocolade? Hier verkopen ze boterbabbelaars van Van Diesch. Van klein tot groot en van een simpele plastic verpakking tot luxe cadeauverpakkingen.

Schuin tegenover deze Chocolaterie zit Bliek Meesterbakkers. Ook deze bakker verkoopt, naast brood en gebak, een flink assortiment Zeeuwse producten. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat deze bakker daarin de grootste sortering heeft. Ze verkopen een Zeeuws Bolusbrood, Zeeuwe knopcake en nog heel veel andere Zeeuwse variaties. Ik weet niet zeker of deze bakker ook alles zelf bakt. Dat maakt natuurlijk ook niet echt uit. Als het maar lekker smaakt!

 

Loop je nu terug dan kom je langs Ciao, een Koffie en IJssalon. Gezien de eerdere 2 ijsjes die dag en iets met een afvalrace besloot ik deze maar even over te slaan. Ik vond wel dat het ijs er heerlijk uitzag en was erg benieuwd naar de smaak kinder bueno. Maar ik was verstandig 😉

Nog iets verder terug kan je links af de koorkerkstraat in. Bijna op de hoek zit daar Banketbakkerij Bliek. Met een heerlijk terras voor de deur. Zin in een kopje koffie met een heerlijk uitziende aardbeischelp of liever een frikandelbroodje? Deze bakker laat het water je in de mond lopen…

 

Loop nu weer helemaal terug naar de markt, steek daar een beetje schuin over en ga de Lange Noordstraat in. Op nummer 8 vind je het Zeeuws Ministerie van Chocolade en Culinaire zaken. De enthousiaste eigenaar vertelde dat hij 5 jaar geleden als Chefkok van het naastgelegen hotel met een wedstrijd meedeed. Hiervoor maakte hij een chocolade showstuk en won de eerste prijs. Dat was de basis voor de winkel die daarna geopend werd. De bonbons worden in eigen atelier gemaakt. Ik nam een doosje mee voor thuis. Hierin zitten bonbons met satésmaak, een vulling van Zeeuws spek, Zeeuwse stroop, Zeeuwse babbelaar en Zeeuwse bolus. Het doosje zit nu nog dicht maar voor hoelang…?

Na je bezoek aan dit laatste adresje kan je via de Langeviele weer teruglopen naar de parkeergarage.

2 gedachten over “Bakkriebels in Middelburg

 1. Hallo,
  Ooit een x naar Middelburg geweest,maar nu na dit stukje te lezen wil ik zeker weer een x gaan.
  Toen wij er waren was het net kermis, dat vergeet je gewoon niet, en ik had zo n trek in oliebollen dat ik ze daar wel gekocht heb.
  Daar wij uit geloofsovertuiging daar nooit komen en nu wel daar kocht.
  Dat voelde nou net niet zo heel goed.

  Al die lekker winkeltjes.

  En t grappige is,dat ik altijd dacht dat je in Brabant zou wonen.
  Tot ik de blog las over Gouda en overvaren met de pont.
  Zo grappig
  Ik had toen gelezen over Bergambacht om pannenkoeken te eten.
  Nu waren wij er zaterdagmiddag op de fiets, maar te vroeg om te eten, dus ik zeg de volgende x andere tijd.
  Wij waren bij Kinderdijk overgevaren en Bergambacht weer terug.
  Dus heel ver wonen we niet uit elkaar.

  vr gr Hilda

  1. Hoi Hilde,

   Wat herkenbaar je verhaal 😉 Mijn oliebollen zouden dan ook niet zo lekker smaken 😀
   Haha… Je hebt gelijk hoor! Wij wonen tussen de pont van Bergambacht en Schoonhoven.
   Jij denk ik meer tussen de pont van Bergambacht en Kinderdijk, dan?

   Groetjes,

   Adrienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *