Bijna een jaar geleden deelde ik een recept voor kersenlimonadesiroop met jullie. Die viel niet alleen hier thuis in de smaak maar ook van jullie kreeg ik hier veel reacties op. Veel mensen reageerden dat ze er nooit aan gedacht hebben om zelf limonadesiroop te maken. Er waren ook mensen die zich afvroegen of er minder suiker in de siroop kon. Daar kon ik geen ja en geen nee op zeggen. Simpelweg omdat ik daar geen ervaring mee had. Inmiddels zijn we een jaartje verder en heb ik nog een aantal keren siroop gemaakt. Nu ook met minder suiker.
Dit heb je nodig voor ongeveer 500ml siroop:
2 flinke jonagold appels of 3 kleinere, geschild en zonder klokhuis
350 gram aardbeien, zonder kroontje
20 gram water
suiker
En verder:
Pan met deksel
Aardappelstamper
Beslagkom
Zeef
Theedoek
Zo ga je te werk:
Doe de appels, aardbeien met het water in de pan.
Breng het voorzichtig aan de kook en laat het zo ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Doe een deksel op de pan.
Stamp na ongeveer 15 minuten de appel en aardbeienstukken tot kleinere stukjes
Leg de zeef op de beslagkom, leg de theedoek er over heen.
Schenk voorzichtig de kokende appels en aardbeien in de zeef.
Laat het zo minimaal 2 uur uitlekken. Beter nog is een hele nacht.
Knijp het overige sap uit het fruit. (Let op… Dit is nog aardig wat!)
Weeg de hoeveelheid sap af.
Voor 7 delen suiker toe aan het sap. Dus voor iedere 100 gram sap, gebruik je 70 gram suiker. Heb je 350 gram sap dan gebruik je dus 245 gram suiker.
Laat de suiker oplossen in het vruchtensap.
Bewaar de siroop in de koelkast.