Drankjes e.d.·Vullingen

Advocaat maken

Hoewel ik zelf niet zo van advocaat hou geef ik het wel regelmatig cadeau. Zo kreeg mijn schoonvader onlangs een potje met zijn verjaardag. Ook voor een boerenmarkt op mijn werk maakte ik een paar ook een potjes. Ik gebruik hiervoor het recept van mijn tante. Zij heeft een ultrahandige stamper hiervoor. Die heb ik niet en ik maar ook te kleine hoeveelheden om er naar op zoek te gaan. Daarom ging ik op zoek naar een andere bereidingswijze. Inmiddels vind ik het ideaal om de magnetron te gebruiken. Omdat ik nooit een grote hoeveelheid nodig heb is dit ook een recept waarmee je een kleinere hoeveelheid maakt. Wil je liever meer maken dan kan je het recept vermenigvuldigen met 2 of 3. Hou wel in de gaten dat het maar een week of 4 houdbaar is. Ook moet het in de koelkast bewaard blijven. Nog een voordeel van dit recept is dat je hele eieren gebruikt. Hierdoor zit je niet met een enorm overschot aan eiwitten.

 

Dit heb je nodig:

8 M eieren

100 gram vanillebrandewijn

50 gram citroenbrandewijn

80 gram suiker

En verder:

Thermometer

magnetron bestendige schaal

mixerkom

schone glazen pot

zeef

Zo ga je te werk:

Breek de eieren boven de mixerkom. Mix ze goed door met de handmixer.

Zeef de eieren boven de magnetronbestendige schaal.

Voeg de suiker toe aan de eieren en mix het goed door elkaar.

Voeg de brandewijn toe en mix ook dit goed het ei-suiker mengsel.

Zet de schaal in de magnetron, zet de magnetron op 2/3 van zijn vermogen. Bij mij is dat 600 watt.

Verwarm de advocaat ongeveer anderhalve minuut.

Mix het goed door met de handmixer.

Meet de temperatuur. Deze mag niet boven de 63 graden uit komen.

Verwarm zo nodig de advocaat nog wat verder (bijv. 30 seconden of 1 minuut) als de temperatuur nog niet bij de 60 graden komt.

Gaat de temperatuur al aardig richting 60 graden? Zorg dat je iedere 30 seconden de advocaat goed door mix met de mixer.

Kom de temperatuur erg dicht bij de 63 graden dan kan je met intervallen van 15 seconden gaan mixen of eventueel het vermogen iets zachter zetten.

Nu is het een kwestie van afwisselend goed mixen en kort verwarmen. De advocaat is goed als hij vla dikte heeft bereikt.

Tip:

Komt de temperatuur boven de 63 graden? Mix dan net zo lang tot de temperatuur weer zakt.

Schrik niet als de advocaat dikker wordt en daarna ineens weer dunner. Dit gebeurd vaak halverwege het kookproces. Gewoon doorgaan! Komt goed 😉

Deze advocaat is niet zo sterk van smaak maar heeft een scherpere nasmaak. Je kunt hem zo lepeltje voor lepeltje op eten maar ook als vulling in een taart is hij heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *