IJs

Aardbeienroomijs

Als je de Facebookpagina van de blog volgt heb je vast langs zien komen dat ik aan het begin van het voorjaar mijn geluk niet op kon. Ik vond daar namelijk een ijsmachine die nog helemaal nieuw in de doos zat. Het plastic zat zelfs nog om alle onderdelen heen dus ik vermoed dat er amper in de doos gekeken is. Eenmaal thuis stond hij eerst een paar weekjes op de vriezer om al daarna een plaatsje er in te krijgen. De eerste twee pogingen had ik niet genoeg geduld en mislukte het ijs ongelofelijk! Maar vorige week bedwong ik mezelf, liet de machine draaien en draaien en draaien… En na 45 minuten was daar een super lekker ijs tevoorschijn gekomen. Ik vond het echter nog wat zacht en deed het daarom nog even een uurtje in de vriezer. Daarna was er geen houden meer aan: Man… Man… wat lekker was dat, zeg! Ik zeg: Op naar nog heel veel meer zonnige zomerdag met heerlijk zelfgemaakt ijs. Vandaag deel ik een recept voor aardbeienroomijs met jullie. Wie weet welke en wanneer er nog meer ijsrecepten gaan volgen.

DSC02944 met watermerk

Dit heb je nodig voor ongeveer 1/2 liter ijs:

185 gram verse, ontkroonde aardbeien

25 gram citroensap

125 gram slagroom

50 gram melk

125 gram suiker

En verder:

Staafmixer

IJsmachine

DSC02938 met watermerk

Zo ga je te werk:

Doe de aardbeien met het citroensap en de suiker in een kom en pureer het tot alle aardbeien volledig gepureerd zijn.

Doe de melk en de slagroom er bij en mix het even kort door elkaar.

Zet het mengsel een nacht in de koelkast of een uur (of anderhalf) in de vriezer zodat het goed koud is.

Zet de ijsmachine aan en schenk het ijsmengsel voorzichtig in de machine.

Laat de machine zijn werk doen tot het ijs goed gedraaid is.

Schep het ijs dan over in een bak en bewaar het in de vriezer tot ongeveer 15 minuten voor serveren.

DSC02944 met watermerk

Tips:

De eerste paar keer vond ik het lastig om te bepalen wanneer het ijs nu klaar is. In principe is het ijs pas klaar als je ziet dat het ook echt ijs is. Je laat het ijs eerder te kort dan te lang draaien. Klinkt heel simpel maar ik vond het vies tegenvallen.

Als het ijs nog wat zacht is laat het dan wat langer in de vriezer opstijven.

Zelf kies ik er voor om niet te grote hoeveelheden te maken. Daardoor is dit recepten ook wat kleiner. Uiteraard kan je zelf de hoeveelheden aanpassen naar behoefte.

Heb je geen ijsmachine maar wil je wel zelf ijs maken? Vul dan direct een bak met het nog vloeibare mengsel, plaats het in de vriezer en roer het ieder half uur krachtig en grondig door.

Vind je ook dat dit ijs er een beetje slapjes uitziet? Maak dan vooral geen foto’s op zolder als het buiten 30 graden plus is…

   DSC02954 met watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *