Oh man! Wat kan je blij zijn als het echte plaatje er net zo lekker uit ziet als het plaatje in je hoofd. Om dan nog maar te zwijgen over de smaak. Aardbeien en frambozen zijn een heerlijke combinatie. Tel daar nog de bite van een krokant krakend deeg bij op en een zachte amandel-vanille vulling. Deze tartelettes zijn zo fantastisch lekker! En makkelijk om te maken. Als je het rusten en afkoelen niet meerekend, lukt het jouw om dit met ongeveer een half uur te maken. Een ideaal recept om komende zondag voor moederdag te maken dus.
Eindelijk gelukt: Koemelkvrije gele room
Na een koemelkvrij bakavontuur van ruim jaar kan ik wel zeggen dat ik flink wat dingen koemelkvrij weet te maken. Over een paar dingen ben ik, tot nu toe nog niet helemaal tevreden. Dat zijn dingen waar ik mee aan het experminteren ben. De fases waarin zich die experimenten zich bevinden variëren van: ‘Brr… Dit moet helemaal anders!’ tot ‘Mmm… Dit is blogwaardig!’ Mijn eerste gele room experiment viel absoluut in de eerste categorie. Afgelopen weken heb ik daarom nog maar eens een paar pogingen gedaan. En inmiddels ben ik zover dat ik het recept met jullie kan delen. Wellicht ga ik er nog wat aan finetunen maar voor nu ben ik erg tevreden! Het hoeft niet hetzelfde te smaken als de versie met koemelk, als het maar net zo lekker is.
Amandel – vanille vulling
Met de gele room heb ik een heerlijke amandel-vanillevulling gemaakt. Door de gele room te mengen met amandelspijs krijg je een soort frangipane, maar dan anders. Minstens zo lekker als de echte frangipane. Het kost alleen iets meer moeite omdat je hiervoor eerst een gele room moet koken en af laten koelen. Laat je daar echter niet door tegenhouden, het is de moeite absoluut waard.
Bonne maman meer fruit ~ minder suiker fruitspread in de smaak Aardbeien en Frambozen
Waar de amandel-vanille vulling zorgt voor iets meer werk, haal je de ‘verloren tijd’ weer in met het gemak waarmee je de geleilaag boven op maakt. Deze laag is niet meer en niet minder dan fruitspread met gelatine. Je koopt deze fruitspread nu bij AH voor €3,51. Omdat de fruitspread minder suiker bevat dan een normale jam proef je de vruchten extra goed en dat wil je hebben! Door de fruitspread te verwarmen wordt hij helemaal vloeibaar. Dit is nodig om de gelatine er in op te kunnen lossen. Week je gelatine minimaal een half uur in koud water. Het liefst nog langer trouwens. Doe me een plezier en vergeet de 5 minuten die op de verpakking staan. De gelatine zal dan nooit zijn volledige bindingskracht krijgen.
Waarom heet dit fruitspread en geen jam?
Het is vast geen verrassing meer voor jullie, toch zeg ik het nog maar eens een keer: De fruitspreads van Bonne Maman zijn ideaal om te gebruiken in de keuken. Natuurlijk zijn ze lekker op brood en/of een beschuit, maar nog beter is het om ze in je baksels te verwerken. Deze fruitspreads bevatten minder suiker en meer fruit. Jam mag geen jam heten als het niet tenminste 55% suiker bevat, dit is zelfs bij wet bepaald. Wist jij dat? De fruitspreads van Bonne Maman bevatten 30% minder suiker, maar zijn nog steeds vol smaak. Persoonlijk vind ik ze zelfs veel en veel lekkerder dan echte jam. Dat ik fan ben bewijst de hoeveelheid recepten met de fruitspreads wel. Om maar even wat te noemen: Een monchoutaartje met de abrikozen fruitspread, krokante anijsbiscuits met aardbeien fruitspread, macarons met ganache en frambozen fruitspread en Anijscruffins met vijgen fruitspread.
Koemelkvrij
Dit is recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een iets ander recept voor gele room dan ik hiervoor gebruikte. Bij de ingrediënten zal ik dit zo duidelijk mogelijk aangeven. Het deeg van de tartelettes is gemaakt met FloraPlant. Deze plantaardige boter is mijn favoriete boter om te verwerken in baksels. Op de tartelettes zie je mooie chocolade krullen liggen. Deze krullen zijn zelfgemaakt van een reep witte rijstmelk chocolade die ik bij AH kocht. Hoe je deze krullen maakt lees je in dit artikel.
Aardbeien – Frambozen tartelette
Ingrediënten
- voor het tartelettedeeg
- 112 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- 63 gram koude roomboter of Flora Plant
- 25 gram ei
- 1,5 gram zout
- voor de amandel – vanillevulling
- 160 gram amandelspijs
- 1 M ei
- 125 ml Soya Whipping (of 100 ml melk als een koemelkallergie niet aan de orde is)
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 6 gram custard (of 10 gram als je een recept met koemelk maakt)
- voor de aardbei-frambozengelei
- 200 gram aardbeien – frambozen fruitspread
- 3 blaadjes gelatine
- voor de afwerking
- verse aardbeien en frambozen
- witte (rijstmelk) chocolade
- En verder
- En verder:
- 6 Tartelette ringen van 8 cm doorsnee, mesje, liniaal o.i.d. (om het deeg langs af te snijden), plastic folie, ronde uitsteker van 8 cm doorsnee, deegroller, bakplaat met bakpapier, magnetron bestendig bakje, spuitzak
Instructies
- Maak als eerste het deeg voor de tartelettes. Meng hiervoor de bloem en het amandelmeel in een bakje.
- Mix de boter met de suiker tot een homogene massa. Mix tot het iets luchtig en lichter wordt, ongeveer 3 minuten.
- Voeg het ei en het zout toe en mix tot dit goed gemengd is.
- Voeg het bloem mengsel tot en kneed dit er goed door.
- Druk de bal deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte.
- Verpak de deegplak in plasticfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer 2 uur.
- Rol het deeg verder uit, tot een dikte van ongeveer 3 mm.
- Leg het deeg nogmaals weg in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
- Leg de gelatine alvast te weken in ruim koud water
- Maak intussen de gele room. Hiervoor doe je het ei met de suiker in een magnetron bestendige bak en roer je het goed door elkaar met een garde.
- Maak de custard aan met een beetje melk of soya whipping.
- Voeg de overige melk of soya whipping aan het ei-suiker mengsel toe en roer ook dit goed door met de garde.
- Voeg als laatste de custard toe en roer ook dit goed door.
- Kook de gele room in de magnetron tot de gewenste dikte, hou er rekening mee dat het tijdens het afkoelen nog iets verder indikt.
- Mix het goed door en leg er een velletje huishoudfolie op zodat er geen vel op kan komen. Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ga nu verder met de tartelettes Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Steek 6 circels uit het deeg. Leg deze in de tartelette vormpjes.
- Prik, met hulp van een vork, gaatjes in het deeg.
- Rol het deeg opnieuw uit tot 3 mm dikte.
- Snij banen deeg die net zo hoog zijn als de tartelette vormpjes.
- Bekleed de zijkanten van de vormpjes met dit deeg.
- Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de koelkast.
- maak de amandel-vanillevulling af Verkruimel het amandelspijs zo fijn mogelijk.
- oeg wat afgekoelde gele room toe en mix tot dit goed met elkaar vermengd is.
- Voeg daarna de rest van de gele room toe en mix weer tot alles goed vermengd is.
- Doe de room in een spuitzak en spuit in iedere tartelette wat van de vulling.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de tartelettes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Tijdens het baken komt de vulling omhoog, na het bakken zal dit weer instorten.
- Zodra de vormpjes uit de oven komen, haal je de tartelette ringen weg.
- Laat de vormpjes volledig afkoelen voor je ze afwerkt.
- Doe de fruitspread in een pannetje en verwarm het zodat het dun wordt.
- Voeg de uitgeknepen gelatine er aan toe en roer tot het volledig opgelost is.
- Laat het staan tot het bijna afgekoeld is.
- Verdeel het over de tartelettes en laat het verder geleren.
- Schaaf met een dunschiller wat krullen van de witte chocolade.
- Decoreer de tartelettes met aardbeien, frambozen en witte chocolade.