We sluiten deze week af met een voorproefje op de recepten die deze zomer online komen op Bakkriebels. Het plan is namelijk om van begin juni tot eind september wekelijks een recept voor ijs met jullie te delen. Voor het zover is duurt het echter nog even. Daarom gooi ik er nu alvast een voorproefje in en gaan we aan de slag met lemon meringue roomijs. Voor dit lemon meringue roomijs maken we een heerlijk roomijs met flink wat citroenrasp en sap. Als extra’s voegen we er meringues, ook wel schuimpjes genoemd aan toe en een paar eetlepels lemon curd. Klinkt als een perfect dessert voor komende Paasdagen, vind je niet?

Een Hollandse of Engelse naam?
Lemon meringue is een favoriete smaakcombinatie bij veel mensen. Zelf lust ik het op zijn tijd ook wel. Dat is ook wel te zien aan de blogs. Want eerder deelde ik al eens een recept voor een no bake lemon meringue taart en voor lemon meringue tijgersoezen met jullie. Hoewel ik het allerliefst Hollandse namen aan mijn recepten geef, kies ik bij lemon meringue toch vaak voor de Engelse versie. Laten we eerlijk zijn: citroen schuim(pjes) roomijs klinkt toch lang zo lekker niet?

Zelf de meringues maken of toch kopen?
In dit lemon meringue roomijs recept gebruiken we al gedroogde meringues. Rond deze tijd van het jaar kom je in veel winkels schuimpjes tegen. Deze meringues of schuimpjes zijn echt een seizoensproduct en nu meestal te koop in een vanillesmaak en een gele kleur. Rond de kerst zie je ze vaak in een mokka smaak en bruine kleur. Kan je aan gele meringues komen dan is dat extra leuk. Wanneer je een bolletje ijs opschept zie je namelijk een stukje gele meringue in het witte ijs. Maak je de meringues zelf en heb je een gele voedingsmiddelkleurstof in huis, dan kan je ook kiezen voor gele meringues. Het recept om zelf meringues te maken vind je hier terug op Bakkriebels.
Wil je dit recept opslaan en later maken? Onderstaande afbeelding helpt je dit recept makkelijk en snel te herkennen tussen al je andere pins op Pinterest.


Een super snel roomijs
Dit roomijs maak je snel en handig dankzij een blikje gecondenseerde melk. Daarnaast voeg je slagroom, melk, vers citroenrasp en -sap toe. Wat is het al lang geleden dat ik voor de eerste keer een recept voor ijs op basis van gecondenseerde melk met jullie deelde. Daarna stopte mijn ijsavontuur omdat die ijsmachine kapot ging. Tot ik een jaar of twee geleden een ijskom van KitchenAid kreeg van een collega van Jasper. Na wat oefenen en proberen eten we regelmatig heerlijk ijs in huize Bakkriebels. Eén van onze favorieten is nog altijd dat eerste roomijs recept op basis van gecondenseerde melk.

De makkelijkste manier om dit ijs te maken
De makkelijkste manier om ijs te maken is natuurlijk door het gebruik van een zelf vriezende ijsmachine. Deze machines zijn prijzig en daarnaast nemen ze ook flink wat ruimte in. Voor mij een reden om hier niet voor te kiezen. Zoals ik net al zei heb ik een KitchenAid ijskom. Deze kom vries je in en kan daarna op je KitchenAid mixer geplaatst worden, ideaal! Maar niet als je geen KitchenAid hebt. Natuurlijk zijn er ook andere ijsmachines waarbij je de kom in kunt vriezen, nadeel hiervan is dat je nog steeds een aparte machine nodig hebt. Omdat ik zelf gebruik maak van een ijskom, ga ik daar ook vanuit in mijn ijsrecepten.

Zonder ijsmachine toch aan de slag
Dat wil echter niet zeggen dat je perse een ijsmachine of -kom nodig hebt om dit ijs te maken. Je kunt dit ijs ook maken door de ijsmix in een mixerkom in de vriezer te zetten en elk half uur met de mixer flink door te mixen. Door het mixen sla je lucht in de ijsmix, wat de structuur van het ijs ten goede komt. Gebruik je een mixer dan is dit sneller dan met een garde waar je meer kracht voor nodig hebt.

Koemelkvrij
Op dit moment ben ik nog bezig om mijn koemelkvrij roomijs recept te perfectioneren. In de afgelopen tijd ontdekte ik dat gecondenseerde kokosmelk anders bevriest dan gewone gecondenseerde melk. Mede daarom deel ik bij dit recept nog geen tips hoe je dit recept koemelkvrij kunt maken.
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 500 ml slagroom
- 225 ml melk
- 3 citroenen
- paar eetlepels lemon curd
- 75 gram meringues / schuimpjes
Instructies
- Zorg dat de ijskom voorbereid is volgens de instructies van de fabrikant.
- Boen de (biologische) citroenen goed schoon.
- Rasp de schil van de citroenen.
- Pers de citroenen uit en vang het sap op.
- Meng de gecondenseerde melk met de slagroom en melk goed door elkaar.
- Voeg ongeveer 2/3 van de citroenrasp toe, roer met de garde erdoor.
- Voeg 150 ml citroensap toe en roer ook dit met de garde erdoor.
- Proef de ijsmix en voeg naar smaak extra citroenrasp toe.
- Koel de ijsmix zo nodig.
- Zet de ijsmachine met de ijskom klaar.
- Giet de ijsmix in de ijsmachine en draai een luchtig en romig ijs.
- Breek intussen de meringues in grove stukken. Hou een paar stukjes achter voor de garnering.
- Spatel dit door het ijs wanneer het klaar is.
- Schep een paar eetlepels ijs uit de machine in een bak.
- Verdeel wat dotjes lemon curd over het ijs, drizzle eventueel met een sateprikker door het ijs.
- Herhaal deze stappen tot het ijs op is.
- Zorg dat je als laatste lemon curd over het ijs verdeeld en drizzle dit erdoor.
- Gebruik de laatste stukjes meringues ter garnering.
- Bewaar het ijs goed afgedekt in de vriezer.