Nu er een recept voor banketbakkersroom en slagroom op de blog te vinden zijn mag een recept voor Zwitserse room niet ontbreken. Het is niet veel meer dan een mengsel van deze twee vullingen. Door de neutrale en zachte smaak is het een klassieker in de banketbakkerij. Hoeveel tompouces, vlaaien en andere baksels met Zwitserse room
zullen wij Nederlanders al gegeten hebben?
Verschillen in banketbakkersroom
Om Zwitserse room te maken maak je als eerste een banketbakkersroom. Nu bestaan er nogal wat verschillende recepten voor banketbakkersroom. En daarmee ook heel veel verschillende kwaliteiten banketbakkersroom. Zo kan je echte banketbakkersroom maken met alleen eigeel, maïzena en echte vanille. In de banketbakkerijen wordt vaak een goedkoper alternatief gebruikt: custard. Zelf kies ik daar ook het liefst voor. Naast dat het goedkoper is smaak het ook lekker. Echte vanille is natuurlijk altijd lekkerder, maar custard is een prima alternatief. Wanneer ik banketbakkersroom maak gebruik ik altijd ei, behalve wanneer ik banketbakkersroom voor Zwitserse room maak. Dan gebruik ik vaak een simpele custard waar ik alleen wat extra vanille suiker aan toevoeg.
Wat is de lekkerste Zwitserse room?
Uiteindelijk zijn er dus toch best veel wegen die naar Rome en dus de Zwitserse room leiden. Ben jij op zoek naar jouw favoriete recept? Neem dan eens de moeite om verschillende recepten en bereidingswijze naast elkaar te leggen. Kies er een paar uit om te proeven en ga met de lekkerste verder ontwikkelen om er je eigen favoriet van te maken. In de loop der jaren heb ik verschillende favorieten ontwikkeld die ik afwisselend toepas in mijn recepten. Dat zie je ook terug wanneer je mijn recepten naast elkaar legt.
Welke slagroom
Naast banketbakkersroom bestaat Zwitserse room ook uit een deel slagroom. De verhoudingen hiervoor zijn 2 delen banketbakkersroom en 1 deel slagroom. Kies een slagroom met minstens 35% vet, deze is het beste luchtig op te kloppen en behoud die luchtigheid ook het meest en het langst. Daarnaast is het belangrijk om de slagroom rustig op te kloppen. Zo kan je er namelijk de meeste lucht inkloppen, iets wat de Zwitserse room uiteindelijk lekkerder maakt.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je om dit recept altijd makkelijk en snel terug te vinden
Wel of geen gelatine
Heel officieel hoort er geen gelatine in Zwitserse room. Toch voeg ik dit zelf vaak toe als extra zekerheid. Door de luchtigheid van de Zwitserse room is het niet zo stevig. Het kan dus makkelijk uitlopen. Iets dat niet zo erg is in een taart. Een mooie toef ermee spuiten is lastiger. Voeg je wat gelatine toe dan wordt dit een stuk makkelijker. Wil jij geen gelatine gebruiken dan kan je dit achterwege laten en negeren in het recept. Gebruik je het liever wel? Dan kan je het recept gewoon volgen.
Een bakkriebels favoriet
Je bent zojuist gestuit op één van de meeste gebruikte vullingen in huize Bakkriebels. Wij houden zo heel erg van deze vulling. En dat is ook terug te zien in het aantal recepten met Zwitserse room die inmiddels op Bakkriebels staan.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om Zwitserse room koemelkvrij te maken. Hou er echter rekening mee dat het echt anders smaakt dan room met koemelk. Een goede alternatief voor de melk en slagroom is Alpro Soya Whipping. Afwisselend zijn er ook veel andere vervangers op de markt, gebruik gerust degenen die bij jouw favoriet zijn. Wellicht moet je dan wel iets aanpassen in de hoeveelheid suiker of room.
Zwitserse Room
Ingrediënten
- Voor de banketbakkersroom op basis van custard:
- 350 + 50 gram melk
- 4 zakjes vanille suiker
- 35 gram custard
- 3 blaadjes gelatine
- Voor de slagroom:
- 200 ml slagroom
- 50 gram fijne kristalsuiker
Instructies
- Meng 350 melk met de vanillesuiker.
- Breng de custard aan de kook in een pan of in de magnetron.
- Meng in glas de overige melk en custard tot alle custard opgelost is en het mengsel geen klontjes meer bevat.
- Voeg wat kokend hete melk toe aan het custard mengsel en roer door met de garde.
- Voeg het custard mengsel toe aan de hete melk en roer het goed door.
- Breng de banketbakkersroom opnieuw aan de kook in de pan of in de magnetron.
- Kook door tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Let op: Bij koken in een pan roer je constant door de custard. Bij koken in de magnetron volstaat het om één of twee keer tussentijds door te roeren.
- Laat de banketbakkersroom ongeveer 30 minuten afkoelen op een bord. Leg een velletje huishoudfolie op de banketbakkersroom, dit voorkomt een vel.
- Week intussen de gelatine in ruim koud water.
- Smelt de gelatine in een pannetje op een laag vuur.
- Voeg wat banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer tot de klontjes weg zijn.
- Voeg de overige banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer het met de garde goed door.
- Doe de banketbakkersroom terug op een bord, leg er een velletje huishoudfolie op en laat het zo verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de slagroom met de suiker stijf. Doe dit met een rustig kloppende mixer. Zo wordt de slagroom luchtiger en straks dus ook de Zwitserse room.
- Voeg wat slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop het met de garde goed door elkaar.
- Voeg de overige slagroom toe en roer het door tot alles goed vermengd is.
- Laat de Zwitserse room eventueel nog wat opstijven in de koelkast.
- Bewaar de vulling (en dus ook soezen, vlaaien, tompouces e.d. met deze vulling) sowieso altijd in de koelkast.
5 gedachten over “Zwitserse Room (op basis van custard)”