Vullingen

Zwitserse Room (op basis van custard)

Snel naar recept
Nu er een recept voor banketbakkersroom en slagroom op de blog te vinden zijn mag een recept voor Zwitserse room niet ontbreken. Het is niet veel meer dan een mengsel van deze twee vullingen. Door de neutrale en zachte smaak is het een klassieker in de banketbakkerij. Hoeveel tompouces, vlaaien en andere baksels met Zwitserse room
zullen wij Nederlanders al gegeten hebben?
Verschillen in banketbakkersroom

Om Zwitserse room te maken maak je als eerste een banketbakkersroom. Nu bestaan er nogal wat verschillende recepten voor banketbakkersroom. En daarmee ook heel veel verschillende kwaliteiten banketbakkersroom. Zo kan je echte banketbakkersroom maken met alleen eigeel, maïzena en echte vanille. In de banketbakkerijen wordt vaak een goedkoper alternatief gebruikt: custard. Zelf kies ik daar ook het liefst voor. Naast dat het goedkoper is smaak het ook lekker. Echte vanille is natuurlijk altijd lekkerder, maar custard is een prima alternatief. Wanneer ik banketbakkersroom maak gebruik ik altijd ei, behalve wanneer ik banketbakkersroom voor Zwitserse room maak. Dan gebruik ik vaak een simpele custard waar ik alleen wat extra vanille suiker aan toevoeg.

Wat is de lekkerste Zwitserse room?

Uiteindelijk zijn er dus toch best veel wegen die naar Rome en dus de Zwitserse room leiden. Ben jij op zoek naar jouw favoriete recept? Neem dan eens de moeite om verschillende recepten en bereidingswijze naast elkaar te leggen. Kies er een paar uit om te proeven en ga met de lekkerste verder ontwikkelen om er je eigen favoriet van te maken. In de loop der jaren heb ik verschillende favorieten ontwikkeld die ik afwisselend toepas in mijn recepten. Dat zie je ook terug wanneer je mijn recepten naast elkaar legt.

Welke slagroom

Naast banketbakkersroom bestaat Zwitserse room ook uit een deel slagroom. De verhoudingen hiervoor zijn 2 delen banketbakkersroom en 1 deel slagroom. Kies een slagroom met minstens 35% vet, deze is het beste luchtig op te kloppen en behoud die luchtigheid ook het meest en het langst. Daarnaast is het belangrijk om de slagroom rustig op te kloppen. Zo kan je er namelijk de meeste lucht inkloppen, iets wat de Zwitserse room uiteindelijk lekkerder maakt.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je om dit recept altijd makkelijk en snel terug te vinden
Wel of geen gelatine

Heel officieel hoort er geen gelatine in Zwitserse room. Toch voeg ik dit zelf vaak toe als extra zekerheid. Door de luchtigheid van de Zwitserse room is het niet zo stevig. Het kan dus makkelijk uitlopen. Iets dat niet zo erg is in een taart. Een mooie toef ermee spuiten is lastiger. Voeg je wat gelatine toe dan wordt dit een stuk makkelijker. Wil jij geen gelatine gebruiken dan kan je dit achterwege laten en negeren in het recept. Gebruik je het liever wel? Dan kan je het recept gewoon volgen.

Een bakkriebels favoriet

Je bent zojuist gestuit op één van de meeste gebruikte vullingen in huize Bakkriebels. Wij houden zo heel erg van deze vulling. En dat is ook terug te zien in het aantal recepten met Zwitserse room die inmiddels op Bakkriebels staan.



Koemelkvrij

Het is mogelijk om Zwitserse room koemelkvrij te maken. Hou er echter rekening mee dat het echt anders smaakt dan room met koemelk. Een goede alternatief voor de melk en slagroom is Alpro Soya Whipping. Afwisselend zijn er ook veel andere vervangers op de markt, gebruik gerust degenen die bij jouw favoriet zijn. Wellicht moet je dan wel iets aanpassen in de hoeveelheid suiker of room.

5 gedachten over “Zwitserse Room (op basis van custard)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *