Overige

Zelf vanille (bourbon) suiker maken

Ik vind het steeds leuker worden om basis ingrediënten zelf te maken. Een poosje geleden kocht ik een aantal vanillestokjes met het idee ze snel te gaan gebruiken. Alleen bleven ze maar liggen en liggen en liggen… En toen was ik ze zat!

Ik liep mijn things-to-do-list af en bedacht dat ik ze dan maar voor vanille suiker ging gebruiken. Het meest simpele dingetje van mijn hele lijstje. Misschien ook wel het meest kostbare idee van dat lijstje. Je kan namelijk vanille stokjes waar je het merg van gebruikte gebruiken om vanillesuiker te maken. Ik gebruikte gloednieuwe stokjes ervoor. Dat heb ik echter niet zomaar gedaan. Een paar jaar geleden kocht ik een potje vanille bourbon suiker van Dr. Oetker toen we op vakantie waren in Duitsland (of was het Oostenrijk….) Dat potje is al lang op. In Nederland kan je lastig aan deze suiker komen. Daarom besloot ik om het zelf te maken. Ik laat jullie zien hoe ik dit gedaan heb. Of eigenlijk vertel ik het jullie.

DSC09711 bakkriebel logo

Dit heb je nodig om zelf vanille bourbon suiker te maken:

Fijne kristal suiker – gewicht naar keuze

Vanille stokjes – aantal afhankelijk van de kwaliteit en gewicht van de suiker)

En verder:

Theezeefje

Aardappelschilmesje

Bakje met deksel

Dessertlepel

DSC09721 bakkriebel logo

Zo ga je te werk:

Weeg de suiker af in de gewenste hoeveelheid. (Ik gebruikte 150 gram) Doe dit in een bakje waar je een deksel op kan doen en waar de stokjes bij passen.

Snij de vanillestokjes (ik gebruikte er 4) in de lengte open. Schraap met een mesje het vanillemerg er uit en doe dit bij de suiker.

Meng het merg en de suiker door elkaar. Wrijf het merg zo nodig in kleinere stukjes.

Doe de vanillestokjes ook in het bakje en sluit het bakje af.

Na 2 – 3 weken is de vanille suiker voldoende gearomatiseerd om te gaan gebruiken. Schud regelmatig met het bakje om de aroma gelijkmatiger te verdelen.

Voor je de suiker kunt gebruiken moet je het eerst zeven. Gebruik hiervoor een theezeefje en eventueel een dessertlepeltje om de suiker door het zeefje te roeren.

DSC09718 bakkriebel watermerk

Tips:

In plaats van fijne kristal suiker kun je ook een andere suikersoort gebruiken.

Gebruik een gebruikt vanillestokje. Je hebt dan geen vanillebourbon suiker maar wel vanillesuiker.

Vanillesuiker uit de supermarkt is meestal suiker waar een syntetische (dus fabrieks) vanille aan toegevoegd is. Dit heet officieel geen vanille maar vanillinesuiker. De smaak van deze suiker is  anders dan de suiker die je zelf maak. Hierdoor kan het zijn dat je wat meer zelfgemaakte vanillesuiker toe moet voegen aan je baksels.

DSC09703 bakkriebel watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *