Gebak en Tartelettes

Vers fruit slof

Genieten van de kleine dingen. Iets waar we op dit moment, wellicht een andere betekenis aan geven dan en paar weken geleden. Heerlijk door een banketbakkerij struinen, watertanden bij een patisserie. Oh wat mis ik dat! Minuten lang gapen naar het prachtige gebak in de koelvitrine, denkend aan… Ja, waaraan eigenlijk? Gebak dat te mooi is om je tanden in te zetten? Taartjes die er zo lekker uitzien, maar die niet in je portomonee passen? Ken jij dat gevoel ook? Onlangs had ik zo een heerlijkheid thuis op tafel staan. Een kleurrijke slof, bordevol vers fruit. Wat voel ik mij dan rijk! Rijk met zo een lekkere hobby! Nu is dat gevoel alleen maar sterker. Deze slof met vers fruit is niet veel moeite maar het geeft een resultaa(r)t om bij te watertanden. Een fijn baksel om te maken als jij, net als ik alleen maar drukker hebt gekregen.

Dit heb je nodig:
90 gram koude roomboter
100 gram witte basterd
1 gram zout
25 gram ei
75 gram patentbloem
75 gram Zeeuwse bloem
5 gram bakpoeder

Voor de frangipane:
100 gram spijs
25 gram roomboter
25 gram ei
10 gram bloem

Voor de Zwitserse room:
125 ml slagroom
15 gram mix voor banketbakkersroom
1 zakje vanille suiker
schep suiker (naar smaak)

Voor de afwerking:
Fruit naar keuze en/of smaak
(ik gebruikte ananas, druiven, mandarijn, kiwi en rode bes)

En verder:
uitrollatjes van 1 cm
sloffenvorm
deegroller
huishoudfolie
spuitzak met evt. glad spuitmondje
eetlepel

Zo ga je te werk:
Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
Maak intussen de frangipane:
Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.
Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.
Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf
Bak de slof in ongeveer 25 minuten gaar.
Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
Laat de slof volledig afkoelen.
Maak intussen alvast het fruit schoon.
Klop de slagroom met de banketbakkersroompoeder en beide suiker soorten lobbig.
Laat het ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.
Verspreid de Zwitserse room over de slofbodem.
Decoreer de slof met het schoongemaakt fruit.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande foto.

2 gedachten over “Vers fruit slof

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *