Mijn favoriete manier om snel en lekker koekjes te decoreren? Dat moeten wel koekjes met fondant zijn! Waar je voor royal icing geduld moet hebben, kan je met koekjes met fondant lekker snel achter elkaar doorwerken. Houd je het ontwerp eenvoudig en gebruik je niet te veel kleuren, dan heb je dus zo heel veel koekjes gedecoreerd. Ik ben hier al jaren fan van! Hoogtijd om mijn tips en trucs te bundelen en het recept voor deze te leuke (Valentijns) koekjes met fondant met jullie te delen.
Ontwikkelingen komen en gaan
Ik kan het bijna niet geloven, maar het is toch echt al bijna 12 jaar geleden dat ik op zoek was naar een hobby en besloot om meer te gaan bakken. Nooit en te nimmer bedacht dat die hobby mij nog zoveel meer hobby’s op zou leveren. Van cakes en boterkoek naar taarten en cupcakes met fondant. En van het gebruik van mixen langzaam maar zeker overgestapt naar bakken ‘from scratch’. Wat niet meer betekend dan dat je zelf boter, bloem, eieren en suiker in wisselende verhoudingen mixt. Recepten van anderen werden langzaam maar zeker ingewisseld voor een stuk eigen creativiteit. Maar sommige liefdes uit het verleden zijn altijd (sluimerend) aanwezig gebleven. Fondant is een vast ingrediënt van mijn bakkast, evenals verschillende kleurstoffen.
Marsepein of fondant
Waar de één gek is op fondant, valt de ander voor marsepein. Zelf heb ik een grote voorkeur voor fondant. Het is neutraler van smaak, doordat het voor het allergrootste gedeelte uit suiker bestaat. En ja… Het is dus ook zoeter dan marsepein, mits je een goede marsepein hebt. Doordat fondant neutraler van smaak is, zijn er ook meer mensen en vooral kinderen die het lekker vinden. Wat voor mij echter nog veel meer meespeelt is dat je van fondant lang niet zulke plakhanden krijgt als van marsepein. En tijdens het bekleden van taarten is fondant makkelijker omdat het elastischer is. Voor koekjes is het mogelijk om zowel fondant als marsepein te gebruiken.
Welk koekjesrecept gebruik je?
Geen koekjes met fondant zonder de koekjes uiteraard. Die koekjes kunnen echter een dingetje zijn: Uitlopen tijdens het bakken of vervormen tijdens het verplaatsen naar de bakplaat. Het meest bekende recept voor koekjes zijn zandkoekjes. Wanneer je zandkoekjesdeeg gebruikt en daar koekjes mee uitsteekt, zullen ze tijdens het bakken uitlopen. Gebruik je dit recept voor vormvaste vanillekoekjes of deze voor vormvaste chocoladekoekjes, dan heb je dat probleem niet meer. Dit koekdeeg loopt niet of nauwelijks uit door dat er minder ‘natte’ ingrediënten in verwerkt zijn. Natte ingrediënten zijn de suiker, de eieren en de boter. Onder de droge ingrediënten vallen bijv. bloem, maïzena, custard, cacao en zout. Een recept voor vormvaste koekjes bevat dan ook meer bloem.
Smaakvariaties met vormvaste koekjes
Zelf gebruik ik bloem altijd in combinatie met custard of cacao voor extra smaak en vormvastheid. Vormvaste koekjes zijn minder zoet en smaken meer bloemig. Daardoor zijn deze (en vergelijkbare) koekjesrecepten, geliefd bij mensen die koekjes decoreren met icing. Ook fondant zorgt voor net dat beetje extra smaak aan de koekjes. De vanille- en chocoladekoekjes zijn natuurlijk een lekkere basis. Wil je echter iets anders? Je kan zelf variëren met de smaak. Gebruik maïzena in plaats van custard of cacao voor een neutrale smaak. Voeg kaneel toe voor kaneelkoekjes, citroenrasp voor citroenkoekjes of anijs voor anijskoekjes. Zelf heb ik het recept voor vanillekoekjes gebruikt voor deze Valentijns koekjes met fondant.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande afbeelding kan je dit artikel altijd makkelijk terug vinden.
Metalen of kunststof uitstekers?
Om de koekjes uit te steken zijn er talloze koekjesuitstekers in omloop. Is er ergens een huis waar geen enkele uitsteker te vinden is? Je koopt koekjesuitstekers zowel online als in de gewone winkel. Blokker, Xenos of een kookwinkel hebben altijd wel wat verschillende uitstekers in hun assortiment. Veelal verkopen ze metalen uitstekers. Er zijn echter ook kunststof uitstekers en die hebben mijn voorkeur omdat ze niet kunnen vervormen. Daarnaast gaan de metalen exemplaren na verloop van tijd nog weleens roesten. Kunsstofuitstekers vind je in heel veel toffe webshops, zoals de webshop van Roos Bakt of Koekatelier.
Schatje patatje voor je Valentijn
Zowel Rosan als Ilja hebben uitstekers van eigen ontwerpen. Zo vind je bij Koekatelier nu een mooie nieuwe Valentijnscollectie, met het thema ‘Schatje Patatje‘. Dit thema bestaat uit een aantal bij elkaar passende uitstekers voor koekjes en stempels voor fondant. Om kennis te maken met de nieuwe collectie kreeg ik van Ilja een aantal uitstekers opgestuurd. Die uitstekers heb ik gebruikt om deze Valentijns koekjes met fondant te maken. De Schatje Patatje collectie kan ook goed gecombineerd worden met andere uitstekers en stempels uit de webshop. Zo gebruikte ik ook de Chubby hart uitsteker, Koekstempel Liefs en de mini fondantstempel ‘Jij bent mijn wereld’. Met name de laatste heeft mij verbaasd. De lettertjes zijn zo klein maar ook zo scherp! En ook heel erg goed leesbaar in het fondant.
Fondant op de koekjes
Wanneer de koekjes gebakken en afgekoeld zijn, is het tijd om ze te gaan decoreren met fondant. Zelf maak ik deze ontwerpen het liefst klaar voor ze op de koekjes gaan. Maar er komt een moment dat ze wel echt op de koekjes bevestigd moeten worden. Hiervoor zijn een paar manieren. Eén ervan is door de fondant aan de achterkant ligt vochtig te maken met water en het zo op het koekje te kleven. Maar echt stevig is dat niet. Een andere manier is werken met eetbare lijm, dit werkt stukken beter! Je kunt ook een beetje waterglazuur (poedersuiker gemengd met water) gebruiken of toch royal icing (poedersuiker gemengd met eiwit). Glazuur of Icing heeft mijn voorkeur omdat ik daarvoor de ingrediënten altijd in huis heb.
Wie zijn jouw schatje patatjes?
Doe jij aan Valentijnsdag? Wij hebben er eigenlijk nooit aan gedaan tot ik ontdekte dat ik Valentijn een geweldig thema vind om mee te bakken. Als (mini) traditie maak ik sindsdien iets lekkers voor de kinderen. Daarmee verras ik ze als ze uit school komen. Vorig jaar was het een plank vol zoete en hartige lekkernijen zoals aardbeien, hartjes snoepjes en hartjeschips. Dit jaar word het ongetwijfeld iets met het thema ‘Schatje Patatje’. En misschien wel weer een plank vol lekkers, maar dan met Pomtips in een zelfgemaakte puntzak met hartjes, zoals Ilja getekend heeft voor de fondantstempel. Of met mini cupcakes en een hartjeskoekje met liefs erop. Of wordt het toch een koekdoosje met een lief compliment erin of… Nou ja… Ik heb nog een week voor het zover is.
(Valentijns) Koekjes met fondant
Ingrediënten
- 200 gram half koude boter
- 150 gram poedersuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 L ei
- 375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
- 100 gram custard
- snufje zout
- uitstekers naar keuze
- fondant in kleuren naar keuze
- ‘lijm’ naar keuze
Instructies
- Mix de boter met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot het mengsel lichter kleurt.
- Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
- Zeef de bloem en het zout boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
- Zeef de custard boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
- Verpak het deeg in folie en leg het ongeveer 1 uur in de koelkast weg.
- Rol het deeg uit, tussen twee lagen huishoudfolie, tot ongeveer 5 mm dikte.
- Als het deeg zacht geworden is, leg het dan opnieuw voor minimaal een half uur in de koelkast.
- Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.
- Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.
- Zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bak de koekjes in ongeveer 13 minuten lichtbruin.
- Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
- Rol fondant uit tot ca. 2 mm dikte.
- Steek de fondant uit met uitstekers naar keuze.
- Plak de fondant op de koekjes.
- Ontwerp elk koekje naar eigen creativiteit of maak ze van de afbeeldingen na.