Taarten

Tropische monchou met kokos en ananas

 Inmiddels is het tijd om het tweede taart recept te delen. De tweede van de serie van 5 die ik voor Jasper zijn verjaardag maakte. Hij is fervent liefhebber van monchou. Gezien de statistieken van de blog is hij niet de enige. Eind januari deelde ik het recept van de monchou cakerol met jullie, 6 weken later had het recept bijna net zoveel pageviews als het best bekeken recept van de blog. Ik ben heel benieuwd of deze versie jullie ook zo kan bekoren. Op Facebook vroeg ik onlangs naar de favoriete combinaties van andere monchou liefhebbers. Iemand noemde een versie met ananas, dat klonk mij goed in de oren. Ik gaf er mijn eigen draai aan en dat resulteerde in een tropische monchou met een bodem met kokos, een monchou laag met citroen en een ananas vlaaivulling op de bovenkant. Een heerlijke frisse combinatie!

Dit heb je nodig voor een taart van 20 cm doorsnee (6/8 stukken):

150 gram kokosbiscuits

100 gram roomboter

25 gram kokos

250 gram slagroom

200 gram monchou zacht en luchtig

20 gram citroensuiker

evt. 10 gram poedersuiker

1 zakje klop-fix

1 blik ananas van +/- 550 gram

7 gram aardappelzetmeel

En verder:

Pan

Voorraaddoos

Bakpapier

Zo ga je te werk:

Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier.

Zeef het sap uit de ananas stukjes en vang het op in een steelpan.

Voeg de aardappelzetmeel toe, roer het goed door elkaar en breng het op een laag vuur aan de kook.

Roer het goed door terwijl het indikt. Laat het ongeveer 2 minuten doorkoken.

Zet de warmtebron uit.

Voeg de ananasstukjes toe en roer tot de stukjes en het vocht goed gemengd zijn.

Doe het over in een bakje en laat het afkoelen tot kamertemperatuur voor je het verder verwerkt.

Smelt de roomboter en laat hem iets afkoelen.

Maal de kokosbiscuits tot fijne kruimels.

Voeg de kokos en de roomboter toe aan de koekkruimels.

Meng het goed door elkaar zodat de roomboter goed met de kruimels vermengd zijn.

Stort de kruimels op de bodem van de springvorm en druk ze stevig aan met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel.

Laat de bodem minimaal 10 minuten opstijven in de koelkast.

Klop de slagroom met de citroensuiker en de klop-fix stijf.

Roer de monchou los.

Meng de monchou met de stijfgeklopte slagroom. Voeg naar smaak de extra suiker toe.

Stort het monchou mengsel op de bodem en spreid het gelijkmatig uit.

Laat de taart opstijven in de koelkast.

Verdeel vlak voor serveren de ananas vlaaivulling naar eigen inzicht over de taart.

 

 

6 gedachten over “Tropische monchou met kokos en ananas

 1. Ik heb vandaag de tropische monchau met ananas en kokos gemaakt. Heel erg lekker maar erg slappe veslag van slagroom en monchou. Kon geen mooie punten ervan snijden. Heeft iemand enig idee hoe dat kan?
  Slagroom was goed stijfgeklopt. Alles volgens recept.

  1. Goedenavond,

   Het was vandaag best een zonnige en warme dag. De meest voor de hand liggende reden is daarom dat de slagroom (en eventueel ook de taart) niet koud genoeg is geweest. Een andere voor de hand liggende reden is dat je de MonChou met de slagroom net iets te lang doorgeklopt heb, MonChou wil daardoor nog weleens slap worden. Ik denk dat het deze keer niet aan het recept of een eventuele fout daarin maar meer aan de omstandigheden ligt. Zelf heb ik nog nog nooit zo’n slappe MonChou taart gehad dat er geen punten van te snijden zijn, maar ik kan me goed voorstellen dat dat even balen is! Hopelijk lukt het een volgende keer wel.

   Groetjes, Adrienne

  2. ik koop altijd monchoutaart van dokter oetker. die lukt altijd. daar zit een zakje in om het extra stijf te maken. er zit ook een zakje met bastonje koekkruimels in en daar doe ik nog extra bastonje bij voor een dikkere bodem. ik heb een blik ananas stukjes gekocht en ananasjam. dat wil ik samen voegen voor op de taart.

 2. Je hebt heerlijke recepten,dat laat ik even weten,
  dus daar maak ik graag geregeld gebruik van,
  ook erg heel creatief op de foto gezet,
  alleen,de hoeveel heden moet ik steeds aanpassen en waarom?
  Ben zelf niet gewend om taartjes te maken van 20 cm
  Mijn springvormen zijn 26 of 28cm doorsnee.
  Bak ik vlaaien,dan is de doorsnee vlaaivorm 30 of 32 cm doorsnee.
  De vlaaien worden hier in Limburg in 10 punten gesneden,
  Bij de taart vraag ik meestal eerst aan degene die taart wil
  wil je een grote of kleine punt..
  Heel verschil in Nederland op dat gebied.
  Jullie zeggen ook al taart als het hier gewoon vlaai heet..hoe komt dat?

  1. Ha Iva,

   Dankjewel voor je reactie. Door de vakantie heb ik je even op een antwoord laten wachten, maar bij deze beantwoord ik je vragen natuurlijk alsnog even.

   Ik kies er inderdaad weleens voor om kleinere taarten te maken die bijv. bedoeld zijn voor 6 personen in plaats van voor 12. Met ons gezinnetje van 4 hebben we daar altijd genoeg aan en kan het bezoek ook mee genieten, maar hou ik geen halve taart over. Verder zijn er online minder ‘kleine’ recepten te vinden. Het is altijd even een afweging die ik maak en daarom vind je hier zowel grotere als kleinere recepten.

   Ik weet eigenlijk niet waar het verschil in benaming vandaan komt. Zelf houd ik aan dat vlaai in een vlaaivorm wordt gebakken en dat de overige taarten taart heten.

   Groetjes, Adrienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *