Ik heb vandaag toch weer een fantastisch lekker recept voor alle monchoutaart liefhebbers! Ik combineerde Monchou met speculoos en koffie. Om de taart een extra smaakboost te geven heb ik ook Amarula Ethiopian Coffee toegevoegd. Wauw! Wat een heerlijke smaakcombinatie is dit. Is de naam ‘Speculoos – Amarula Ethiopian Coffee monchoutaart’ al een mondvol, de smaak doet dit dubbel en dwars over!
Lang leve Monchou!
Monchoutaart is de lievelingstaart van Jasper. Hij houdt vooral van de koeklaag in combinatie met de Monchou, vlaaifruit bovenop hoeft van hem niet zo heel erg. Daarom vind ik het leuk om af en toe eens te variëren met andere smaken dan fruit. Zo maakte ik eerder al een Snickers Monchoutaart. Deze keer varieerde ik met koffie, koffieleutjes en speculoos. Een smaakcombinatie die bij de Metseltaart met koffieleutjes enorm goed bevallen is. Deze combinatie met Monchou is één van Jaspers nieuwe favorieten.
Amarula Ethiopian Coffee
In deze taart heb gebruik ik twee doppen (ik gebruik dus de dop van de fles als maatbeker 😉 ) Amarula Ethiopian Coffee. Dat lijkt niet zo veel, maar wat een extra smaakdimensie geeft het gebruik van deze likeur aan de taart! Het is eigenlijk de kers op de taart. Ik kreeg deze likeur in de kerstfoodybox, een PR-box voor bloggers van PR-Bureau Kroon op het Werk. Amarula is een merk waar het PR-Bureau regelmatig mee samenwerkt. Mede daardoor staan er al verschillende recepten met Amarula online zoals een heerlijke Chocolade – Hazelnootcake met koffiemousse. Ook deze cake is gemaakt met de Amarula Ethiopian Coffee likeur. Verder gebruikte ik de gewone Amarula voor een heerlijke Tiramisu vlaai en een hazelnoot-karamelslof.
kleiner formaat taart
Voor deze taart heb ik gekozen om hem in een kleiner formaat te maken. Uit de meeste taarten kan je ongeveer 12 punten snijden. Deze taart heeft een doorsnede van ci. 18 cm en bevat de helft van de ingrediënten die je voor een taart van 22-24 cm doorsnee zou gebruiken. Je kan uit deze taart ongeveer 6 punten snijden. Wil je deze taart groter maken? Dan kan je de ingrediënten makkelijk verdubbelen.
Koemelkvrij
De koffieleutjes en speculoos zijn koemelkvrij. Helaas geldt dit niet voor de Monchou. Er zijn diverse plantaardige vervangers op de markt, die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Zelf ben ik tot nu toe niet tevreden over de smaak die deze plantaardige vervangers hebben en hoop dan ook heel erg dan Monchou bezig is om met een plantaardig alternatief. Tot die tijd moet ik echter tevreden zijn met de alternatieven in de winkel. Omdat ik tot nu toe geen goede ervaring met deze plantaardige vervangers heb kan ik jullie ook geen alternatief kan aanraden. Mocht jij wel enthousiast zijn dan kan je deze taart maken met jouw favoriete alternatief. Gebruik in dat geval Soya Whipping in plaats van slagroom.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk te herkennen en terug te vinden op het Pinterestbord.
Speculoos – Amarula Ethiopian Coffee Monchoutaart
Ingrediënten
- voor de bodem
- 125 gram koffieleutjes
- 50 gram boter
- voor de Monchoulaag
- 200 gram Monchou zacht en luchtig
- 70 ml hete espresso
- 4 blaadjes gelatine
- 50 gram suiker (eventueel meer of minder naar smaak)
- 250 gram slagroom
- 2 doppen Amarula Ethiopian Coffee
- voor de topping
- 275 gram speculoospasta
- 125 gram slagroom
- klop-fix
- overige
- springvorm 16-18 cm
- pan of bakje met heet water
- bak met koud water
- pan
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Leg de gelatine blaadjes in het bakje met koud water.
- Smelt de boter in een pan.
- Maal de koffiekoekjes zo fijn mogelijk.
- Meng de koffiekoekkruimels met de boter.
- Stort het op de bodem van de springvorm. Verspreid het gelijkmatig over de bodem en druk het stevig aan met bijv. de achterkant van een glas.
- Zet de springvorm in de koelkast.
- Laat de espresso iets afkoelen, meng het met de amarula.
- Voeg de gelatine toe aan de nog warme espresso en los de gelatine erin op.
- Roer het goed door elkaar en laat het verder afkoelen.
- Klop intussen de slagroom met de suiker stijf.
- Klop in een andere kom de monchou los.
- Voeg de monchou toe aan de slagroom en roer het voorzichtig door elkaar.
- Voeg de afgekoelde koffie toe en spatel ook dit er voorzichtig door.
- Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het monchou mengsel hierover.
- Zet de springvorm in de koelkast tot de monchou opgesteven is.
- Verwarm 200 gram speculoos tot het vloeibaar is.
- Spreid dit over de monchou uit.
- Zet de taart in de koelkast tot de speculoos opgesteven is.
- Klop intussen de slagroom met de speculoos en de klop-fix stijf.
- Doe de room in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit toeven room op de taart.
- Decoreer de taart naar eigen inzicht.
- Laat de taart nog een aantal uur verder opstijven.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.
Klinkt heerlijk!
Iets bakken. Nog wat speculoos open staan en MonChou over vd kerst.
Dan kom je hier uit. Heerlijk. Had wel een ander standaard koekje verwerkt. Maar ga het volgende keer maken met de genoemde koekjes. Ze liggen al klaar.
Een probleempje de slagroom speculoos verhouding om te garneren gaat snel in de schift. Volgende keer laat ik het eerst opstijven voor het verwerken. De toplaag mag iets meer Speculoos zijn, is dunner dan de foto. Maar een aanrader.
Ha Annemie,
Wat leuk dat je deze taart gemaakt heb en dat hij zo in de smaak gevallen is. Wat je zegt over de slagroom / speculoos verhouding kan ik me eigenlijk niet meer zo goed herinneren. Ik zal het binnenkort anders nog eens uitproberen en zo nodig de verhoudingen wat aanpassen. Oef! Die toplaag, ik zit daar eens over na te denken. Volgens mij was er iets mee waardoor ik er nog een hele dunne laag op gedaan heb. Als je goed kijkt op de foto zie je een donkere streep door die speculoos lopen, wat de scheiding van die twee laagjes is. Door jouw bericht heb ik het vermoeden dat ik geen 100 maar 200 gram speculoos daarvoor gebruikt heb. 2x 50 gram had nooit zo’n laagje gegeven. Dankjewel! Ik ga dat dus even aanpassen in de tekst.
Groetjes,
Adriënne
Groetjes,
Adriënne