Nu het herfstvakantie is wil Rosalie graag een paar leuke en vrolijke recepten met jullie delen. Daarom hebben we samen een nieuwe themaweek bedacht met een centrale rol voor onze favoriete chocolade snoepjes: smarties. Je kunt deze week 5 recepten verwachten waarbij de smarties een rol spelen. Op zaterdag delen we een verzamel artikel met maar liefst 10 recepten die deze week of al eerder op de blog online kwamen. Bak jij gezellig met ons mee deze week? We beginnen de week met smarties tartelettes. Hier heb je geen oven voor nodig en ze zijn ook nog snel klaar. Hoe leuk en lekker is dat?

Herfst vakantie betekent lekker bakken
Elke vakantie heeft wel iets van gezelligheid of speciaals. Zo gaan in de zomervakantie veel gezinnen erop uit. En in de kerstvakantie vallen flink wat feestdagen. In de herfstvakantie hebben we dat niet. In het najaar hebben we de behoefte om meer thuis te zijn en ons binnen te vermaken. En wat denk je dan van heerlijk bakken nu het buiten kouder is en eerder donker wordt. Daarom is de herfstvakantie het perfecte moment om 5 lekkere en vrolijke smarties recepten met jullie te delen. Vandaag beginnen we alvast met deze heerlijke smarties tartelettes. En het leuke is dat je deze tartelettes helemaal aan kunt passen zoals jij het lekker vind. Hoe je dat doet? Lees het hele artikel maar eens door dan kom je er vast achter.

Jos Poell roomboter gebaksbodems
Als basis voor de smarties tartelettes gebruikten wij de gebaksbodem van Jos poell. Deze bodems zitten per 6 stuks verpakt en zijn o.a. te koop bij Albert Heijn voor circa €1,99 per verpakking. Daarmee zijn de bodems het enige waarmee je niet zoveel kunt variëren. Het is ideaal om een pakje van deze gebaksbodems in de kast te hebben liggen. Zo maak je zonder oven snel en makkelijk iets lekkers klaar voor onverwachte visite. De taartbodems zijn gemaakt van een soort koekdeeg en dus knapperig. Daarmee doen ze mij denken aan bijvoorbeeld ook een handige basis voor een snelle en lekker no bake Millionaire shortbread.

Ganache maken
Bij het maken van deze tartelettes ga je dus als eerste aan de slag om een ganache te maken. Ganache is een mengsel van slagroom en chocolade. Verder heb je niets nodig. Elke smaak chocolade heeft zijn eigen verhouding. Voor pure chocolade heb je 1 deel slagroom en 1 deel pure chocolade nodig. Voor melkchocolade heb je 1 deel slagroom en 2 delen melk chocolade nodig. Voor witte chocolade houden we meestal 1 deel slagroom en 3 delen witte chocolade aan. Omdat de chocolade prijzen de laatste tijd flink gestegen zijn, wijken wij daar in dit recept iets van af en gebruikten 50 gram slagroom en 100 gram witte chocolade, de verhouding van melkchocolade ganache dus. Hierdoor is de ganache iets meer vloeibaar maar nog steeds net zo lekker.

Een rekensommetje in de vakantie
Wil jij de smarties tartelettes maken met melk chocolade ganache? Dan kan dat! De werkwijze om ganache te maken veranderd niet. Het enige dat je even uit moet rekenen is hoeveel ganache je nodig hebt en hoeveel slagroom en chocolade je daarvoor nodig hebt. Even een rekensommetje daarvoor: 6 x 14 gram = 84 gram ganache. Daarvan blijft altijd iets achter in de pan. Daarom ga ik uit van ongeveer 100 gram ganache. Voor 100 gram melk chocolade ganache heb je (afgerond) 35 gram slagroom en 70 gram melk chocolade nodig. Nou vooruit… Dan rekenen we de pure chocolade ganache ook gelijk even voor jullie uit. Om pure chocolade ganache te maken heb je dus 50 gram slagroom en 50 gram chocolade nodig.
Heb je deze vakantie geen tijd om deze leuke en lekkere taartjes te maken? Sla één van onderstaande foto’s dan op je Pinterest account op zodat je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terug kunt vinden.


Welke chocolade mag er bovenop?
Nadat je de ganache erop gedaan hebt en deze een poosje uitgehard is, is het tijd voor de toplaag van de chocolade. Ook hier kan je weer je eigen favoriete chocolade kiezen. Welke is jouw favoriet? Voor de hoeveelheid van de chocolade maakt het niet uit welke je kiest, kies dus gewoon degene die jij het lekkerst vind. Op de foto hieronder kan je zien hoe dik de laagjes ganache en chocolade ongeveer zijn. De witte ganache en de pure chocolade steken leuk bij elkaar af. Maar het is natuurlijk nog veel belangrijker dat jij de smarties tartelettes heel lekker vind.
Wil je iets anders dan smarties
Rosalie heeft het van geen vreemde dat ze gek is op smarties. Smarties waren in mijn kinderjaren één van de weinige snoepjes die ik wel lustte en at. En nog steeds vind ik Smarties lekker en verdwijnt er regelmatig één in mijn mond. Misschien hou jij niet zo van Smarties maar vind je M&M’s lekkerder? Kies dan gewoon lekker voor M&M’s. Wist je dat M&M’s sinds kort ook in mini formaat worden verkocht? Stem de kleuren van het musketzaad af of de snoepjes die je gebruikt, zo wordt het een vrolijk en gezellig geheel.

Koemelkvrij
helaas zijn zowel de smarties als de taartbodem met koemelk gemaakt. Daardoor is het niet mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken zonder aan het recept te puzzelen.
Smarties tartelettes
Ingrediënten
- 6 roomboter gebaksbodems Jos Poell
- voor de ganache
- 50 gram slagroom
- 100 gram witte chocolade
- voor de chocoladelaag
- 100 gram pure chocolade
- 1 theelepel kokosolie
- voor de afwerking
- 2 a 3 doosjes smarties
- musketzaad naar keuze
Instructies
- Begin met het maken van de ganache. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de witte chocolade in stukjes.
- Haal de pan van de hittebron af en voeg de witte chocoladestukjes toe aan de hete slagroom.
- Laat een paar minuten staan.
- Roer nu door elkaar tot de slagroom en chocolade een mooie gladde ganache vormen.
- Schep op elke gebaksbodem ongeveer 14 gram ganache.
- Laat de ganache nu volledig afkoelen. Dit kan je versnellen door de taartjes voor ongeveer een half uur in de koelkast te plaatsen.
- Smelt de pure chocolade.
- Voeg de kokosolie toe en roer tot het goed met elkaar gemengd is.
- Haal de gebaksbodems uit de koelkast en verdeel over elk taartje ongeveer 15 gram chocolade.
- Zorg dat de bovenkant van de tartelettes volledig bedekt is met de pure chocolade.
- Garneer de tartelettes met wat smarties en musketzaad.
- Laat de tartelettes nu afkoelen tot de chocolade uitgehard is.