Grote koeken

Rafaello blondie

Snel naar recept

Vandaag heb ik een lekker recept voor iedereen die dol is op brownies maar iets wil maken zonder de nadrukkelijke chocoladesmaak. Het ’tegenovergestelde’ van een brownie is een blondie. Ze hebben bijna net zoveel met elkaar gemeen als dat ze van elkaar verschillen. Tjonge… Het zouden broer en zus kunnen zijn. Om het extra lekker te maken heb ik er een Rafaello blondie van gemaakt. Een blondie met Rafaello’s, witte chocolade, amandel en kokos. En dat allemaal in één hap, verrukkelijk!

Rafaello’s van Ferrero

Naast de overbekende Ferrero’s met Nutella, hazelnoot en melkchocolade kennen we ook de witte Rafaello met witte chocolade, amandel en kokosrasp. Een (bijna) net zo lekkere chocolade traktatie waar je heerlijk mee dingen mee kan maken. Ik kocht rond de kerst een doosje voor een speciale gelegenheid en had nog een restje. Precies genoeg om daar deze heerlijke Rafaello blondie mee te maken. Naast stukjes Rafaello heb ik ook witte chocolade, amandel en kokosblokjes toegevoegd. Natuurlijk kan je hier mee variëren en het één of het ander weglaten of vervangen voor iets anders.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug te vinden.

Swieswoepswap, een recepten uitwisseling

Het idee om een blondie te bakken komt van Ingrid_food.en.family. Ik moest/mocht van haar Instagram account een recept maken voor de swiesswoepswap, een recept uitwisseling op Instagram. Nadat je jezelf opgegeven hebt wordt je gekoppeld aan iemand en moet je een recept van zijn of haar account maken met een variatie. Ingrid maakte een blondie met appel en kaneel. Dat is natuurlijk heel lekker, maar een beetje herfstig. Zo kwam ik uiteindelijk op het idee om daar het restje rafaello’s voor te gebruiken dat nog in de kast stond.

Waarom veel suiker soms nodig is

Zoet, zoeter, zoetst! In sommige zoete baksels gaat zoveel suiker dat je kiezen er al van gaan klapperen als je er alleen maar naar kijkt. En zo is het net met deze rafaello blondie. Toch moet / mag je niet te makkelijk denken dat je wel ‘even’ de helft van de suiker gebruikt. Suiker heeft meer invloed dan alleen het zoeten van je baksels. Zo is het ook een ‘structuurbouwer’. Suiker zorgt bijvoorbeeld ook voor het vasthouden van de luchtbelletjes in een beslag. En voor smeuïgheid. Die laatste gaat vooral op bij de blondie. En smeuïg willen we een blondie zeker wel hebben! Eet dus liever een kleiner stukje dan dat je de helft van de suiker achterwege laat. Vind jij het nu interessant hoe het precies zit met o.a. de werking van suiker in baksels? Lees dan het boek ‘Bakken met Kennis’ van Eke Mariën maar eens.

Koemelkvrij

Een rafaello zonder koemelk is helaas niet op de markt. Wil je deze blondie toch maken met dezelfde smaken? Gebruik dan een plantaardige roomboter vervanger, bijvoorbeeld Roombeter van BlueBand. Vervang de witte chocolade door vegan choc van Jumbo en laat de Rafaello achterwege. Gebruik kokospasta in plaats van witte chocoladepasta voor het maken van de topping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *