Je bent de mini klassiekers toch zeker nog niet vergeten, hè? In verband met de zomerstop kwamen er in juli en augustus geen recepten online en dus is het laatste mini klassieker recept alweer even geleden. Nu het september is ga ik er weer lekker tegenaan. In deze tijd van het jaar is de appeloogst vol aan de gang. De appels zijn op hun lekkerst, vind ik altijd. Daarom deel ik nu het recept voor mini Appeltaartjes met jullie. Als appeltaart geen Hollandse klassieker is, weet ik het ook niet meer.
Ben jij iemand die het liefst een hele appeltaart in zijn eentje eet? Om er dan halverwege achter te komen dat dàt toch echt niet lukt? Dan heb ik de oplossing: Van deze mini appeltaartjes kan je er niet één maar wel twee of drie eten. Klinkt verleidelijk, hé? Ik moest echt snel zijn om deze foto’s te maken. Anders waren ze op! Echt helemaal op… Nog geen uur nadat ze uit de oven gekomen waren. Met name Steven is echt helemaal gek op appeltaart. Hij baalt er dan ook stevig van dat hij, met zijn koemelkallergie, geen appeltaart meer uit de winkel mag.
Omdat deze taartjes kleiner zijn, is het lastiger om ze goed te vullen. Verhoudingsgewijs heb je bij zulke kleine taartjes meer deeg en wat minder vulling. Geen probleem lijkt mij want volgens mij vinden wij Nederlanders juist het appeltaartdeeg heerlijk. Niet voor niets verkoopt Koopmans pakken appeltaartdeeg met 25% extra deeg. Wil jij liever wat meer appel? Dan kan je de taartjes ook wat hoger vullen, de vulling zakt tijdens het bakken namelijk iets in.
Mini klassiekers: Appeltaartjes
Ingrediënten
- Dit heb je nodig voor het deeg:
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram Zeeuwse bloem
- flinke snuf zout
- 65 gram koude roomboter, in kleine blokjes
- 50 gram witte basterd suiker
- flinke snuf kaneel
- 1 theelepel koud water
- Dit heb je nodig voor de vulling:
- 1 appel
- 10 gram rozijnen
- 1 theelepel suiker
- snuf kaneel
- 1/2 theelepel custard
- overige
- 6 Bakringen van 5 cm doorsnee [https://www.bakkenmetniels.nl/product/bakring-50-x-25-mm/]
- deegroller
- bakpapier
- ronde uitsteekvorm 4,5 cm
Instructies
- Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Wel de rozijnen in ruim koud water.
- begin met het maken van het deeg
- Meng de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangd deeg.
- Maak een kleine platte deegbal en wikkel deze in vershoudfolie. Leg de deegbal 15 minuten in de koelkast.
- Rol het deeg heel dun uit, leg het weer in de koelkast.
- Maak de appeltaartvulling
- Laat de rozijnen uitlekken.
- Schil de appel en snij hem in blokjes van ongeveer 5×5 mm.
- Knip of snij de rozijnen door midden.
- Meng de appel met de rozijnen, de suiker, de kaneel en de custard.
- Maak de appeltaartjes
- Zet de bakringen op een bakplaat.
- Steek met behulp van de ronde uitsteekvorm 6 deegplakjes uit het deeg.
- Leg de deegplakjes in de bakringen.
- Snij repen deeg uit het overige deeg en bekleed hiermee de zijkanten van de bakringen.
- Vul iedere bakring tot minimaal de rand van de bakring, liefst nog iets hoger.
- Rol het overige deeg nogmaals heel dun uit.
- Snij reepjes van het overige deeg en leg deze kruislings op de bakringen.
- Bak de mini appeltaartjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding kan je het recept makkelijk terug vinden.
Mini klassiekers zijn een serie Hollandse klassieke taarten in mini formaat. Handig als gebakje of bijvoorbeeld bij een High Tea. Wil je meer van deze recepten maken, dan vind je een link naar de overige berichten hieronder.