Ik ga jullie vandaag laten watertanden. Want man man… wat is deze Limoncello meringue cake lekker! Het is een typisch voorbeeld van een goede upgrate van één van mijn fijne basisrecepten. En daarnaast het gebruik van een ander lekker recept dat al langere tijd op de blog staat. Maar het allerlekkerste aan dit recept is de Limoncello cream van Pallini. Alcohol is niet zo erg aan mij besteed, maar van deze likeur neem zelfs ik een tweede glaasje. In tegenstelling tot veel andere cream likeuren is deze likeur koemelkvrij.
Een perfect huwelijk.
Deze likeur is het perfecte huwelijk van Pallino’s Limoncello en een goede kokosolie. Zo omschrijft Pallini de likeur op hun eigen website. Het is dat ik deze likeur in de foodybox ‘Zomer’ van Kroon op het werk opgestuurd kreeg anders had ik de likeur wellicht nooit ontdekt. Dan had ik heel wat gemist. Het recept voor de Limoncello cream brownie bijvoorbeeld. En natuurlijk ook dit heerlijke recept!
De gebruikte Bakkriebels recepten
Voor deze cake gebruikte ik hèt basisrecept voor cake. Een fijne cake waarbij je maar één ding hoeft te onthouden: je gebruik van alles evenveel. Dus 50 gram ei, betekend ook 50 gram boter, 50 gram suiker en 50 gram zelfrijzend bakmeel. Natuurlijk geen 50 gram zout, maar het is ongetwijfeld volkomen overbodig om dat te melden. In dit geval verminderde ik de suiker omdat de toegevoegde likeur zoet is. Daarnaast overgoot ik de cake met een tempereersiroop en die is natuurlijk ook al zoet.
Op de cake ging een fijne dunne laag lemoncurd. Wist jij dat er al heel lang een recept voor Lemon curd op Bakkriebels staat? Je vind het recept hier. Als ik de cake nogmaals maak, en dat gaat zeker gebeuren, dan kies ik er voor om wat meer Lemon curd te gebruiken. Ik raad je dan ook aan om het hele recept voor Lemon curd te maken en net zoveel curd te gebruiken als jouw eigen voorkeur heeft.
Zoet, zoeter, zoetst!
Het bericht heet niet voor niet Limoncello Cream – Meringue cake. En een goede opletter heeft al lang en breed gezien dat er een heerlijke laag meringue op deze cake zit. Deze zoete finisching touch is een perfecte aanvulling op dit recept. Door het gebruik van meringue is het geheel een heerlijke zoete cake geworden. Wil jij het liever wat minder zoet? Laat dan de tempereersiroop achterwege. Ook kan je een andere Limoncello gebruiken, maar laat likeur zeker niet achterwege.
Koemelkvrij
Door in dit recept FloraPlant of een andere plantaardige boter te gebruiken, is dit recept makkelijk koemelkvrij te maken. FloraPlant is mijn favoriete plantaardige roomboter vervanger en komt het dichst bij de smaak van echte roomboter.
Limoncello cream-Meringue cake
Ingrediënten
- Dit heb je nodig:
- Voor de cake:
- 125 gram suiker
- 175 gram FloraPlant of roomboter
- 175 gram ei
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 1 zakje citroensuiker of de rasp van een 1/2 citroen
- 30 gram Pallini’s Limoncello Cream likeur
- voor de tempereersiroop:
- 75 gram licomcello
- 50 gram suiker
- voor de lemoncurd
- 2 citroenen
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 125 gram FloraPlant of roomboter
- 30 gram Pallini’s Limoncello Cream likeur
- voor de meringue
- 120 gram suiker
- 60 gram eiwit
Instructies
- begin met het maken van de cake:
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Mix de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in circa 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag.
- Spatel het er voorzichtige door.
- Voeg de likeur toe en spatel ook dit er voorzichtig door.
- Stort het cakebeslag in het bakblik.
- Bak de cake in circa 35 minuten gaar. Test voor de zekerheid met een satéprikker of de cake gaar is.
- maak de tempereersiroop 10 minuten voor het einde van de baktijd
- Doe de ingrediënten met elkaar in de pan.
- Breng het aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken.
- Prik met een sateprikker, kleine gaatjes in de cake. Doe dit gelijk als de cake uit de oven komt.
- Overgiet de cake met de siroop.
- Laat de cake volledig afkoelen.
- maak tijdens het afkoelen de lemoncurd
- Boen de citroenen goed schoon.
- Rasp de schil van de citroenen.
- Pers de citroenen uit.
- Zeef en weeg hier 100 gram citroensap van af. Voeg de likeur hier aan toe.
- Doe water in een pannetje en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron zo laag mogelijk.
- In een andere pan doe je de roomboter, suiker, citroenrasp en citroensap. Zet deze pan op de pan met het kokende water zodat je de lemon curd au-bain-marie kan maken.
- Laat dit mengsel rustig opwarmen tot de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los is een bakje en voeg dit, al roerend met een garde, toe aan de pan met het citroenmengsel.
- Roer de eieren goed door het mengsel.
- Verhit de lemoncurd al roerend. Na ci. 20 minuten is de Lemoncurd zo dik als yoghurt.
- Schakel de hittebron uit.
- Haal de lemon curd uit de pan en doe het over in een schone schaal.
- Dek het af met een laagje folie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Spreid de lemon curd uit over de cake.
- maak de meringue
- Doe 20 gram water met 100 gram suiker in een pannentje en breng het aan de kook.
- Verwarm de siroop tot 121 graden.
- Zodra de siroop 115 graden is, ontvet je de mixerkom en gardes.
- Doe het eiwit in de kom.
- Klop het op tot het gat schuimen.
- Voeg dan 25 gram suiker op en klop verder op.
- Zet de mixer zo zacht mogelijk.
- Voeg de suikersiroop toe aan het eiwit. Klop op de hoogste stand tot de meringue afgekoeld is. De meringue is dan zo stijd dat je de kom op zijn kop kan zonder dat het er uit valt.
- Verdeel de meringue over de cake.
- Carameliseer de suiker met de gasbrander tot hij een mooie bruine kleur heeft.
Een gedachte over “Limoncello cream-Meringue cake”