De zomer is voorbij maar ik kan nog even geen afscheid nemen van de lichte en luchtige receptjes. Nu het weer omslaat is het hoog tijd voor een allerlaatste baksel met zomerkoninkjes. Ik combineerde aardbeien met Bonne Maman aardbeienjam ‘Meer fruit – minder suiker’ en een krokant biscuit met een snuf anijs er door. Heerlijk!
Net een beschuitje
Heb jij een idee wat krokant biscuit is? Het is eigenlijk hetzelfde als de biscuit die je voor een slagroomtaart bakt. Haal je het biscuit uit de oven dan is deze heerlijk zacht en sponzig. Om deze biscuits krokant te krijgen droog je ze daarna nog een uurtje in de oven. Zo veranderd de sponzige biscuit in een heerlijk knapperig plakje dat net een beschuitje is.
Bonne Maman Aarbeienjam Meer Fruit- Minder Suiker
Eten jullie weleens een beschuitje met aardbeien? Alleen aardbeien op een bescuit is maar een droge hap. Kies ik voor boter dan ben ik geneigd om er suiker op te doen. Met jam kies ik voor de gulden middenweg. En sinds de Zomer foodybox van ‘Kroon op het werk’ bezorgd is, kies ik voor de Bonne Maman jam met minder suiker. Een heerlijke jam waar 67 gram fruit per 100 gram jam is gebruikt. Dit is maar liefst 30% minder suiker dan in een gewone aardbeienjam. Naast aardbeien wordt er voor deze jam ook zwarte bessensap gebruikt. Ik vind het een heerlijke jam. Een gewone aardbeienjam vind ik vaak te zoet maar deze heeft voor mij een betere balans. In het voorjaar ontdekte ik, dankzij de Lente-foodybox, ook de abrikozenjam meer fruit – minder jam en maakte daar een heel lekkere monchoutaart met abrikoos mee.
De laatste zomerkoninkjes
Er zijn van die dingen die mis je vooral als je ze niet heb. Zo mis ik lekkere mandarijnen in maart. Vind ik de appels in juli en augustus niet zo smakelijk. Kan ik nu al niet meer wachten tot er weer goede kersen, abrikozen, perzikken en nectarine zijn. En zo zit het ook met aarbeien. Hoewel je ze het hele jaar door kan kopen, zijn ze in de zomer het allerlekkerst! September is zo’n een beetje de laatste maand dat de aardbeien naar de zomer smaken. Ik was dan ook verrast dat deze aardbeien de lekkerste van het jaar waren! Ze waren zo heerlijk zoet, niet overrijp en allemaal even mooi en gaaf.
Koemelkvrij
In dit recept wordt geen slagroom, melk of boter gebruikt. Er hoeven dan ook geen ingrediënten vervangen te worden om het recept koemelkvrij te maken.
Krokant anijsbiscuit met jam en aardbeien
Ingrediënten
- 4 M eieren
- 80 gram suiker
- snuf anijs
- snuf zout
- 65 gram bloem
- 20 gram maïzena
- Bonne Maman Aardbeienjam Meer Fruit – Minder Suiker
- verse aardbeien
- en verder
- 10 bakringen van 8 cm doorsnee, bijvoorbeeld de ringen van Bakken met Niels
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de vormpje in en bestrooi ze met bloem.
- Zet de vormpjes op de bakplaat.
- Maak de mixerkom vetvrij.
- Splits de eieren.
- Doe het eiwit in de vetrije mixerkom en klop het op lage snelheid tot het schuimig is.
- Voeg de helft van de suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is.
- Voeg het zout, de anijs en de overige suiker aan het eigeel toe.
- Klop dit op tot het licht en dik is.
- Voeg het eigeel toe aan het eiwit en spatel het voorzichtig door elkaar.
- Zeef de bloem en de maïzena boven de schaal en spatel ook dit er voorzichtig door.
- Schep, met twee eetlepels het biscuitbeslag in de bakringen.
- Verdeel het goed langs de randen.
- Bak de biscuits in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de temperatuur naar 125 graden hetelucht.
- Laat de biscuits een minuut of 3 afkoelen.
- Verwijder voorzichtig de bakringen en haal de biscuits los van het bakpapier. (Dit laatste kun je vergemakkelijken door met een vochtige vaatdoek over de achterkant van het bakpapier te gaan)
- Zet de biscuit terug op de bakplaat met bakpapier.
- Droog de biscuits 1 uur in de oven.
- Laat de biscuit afkoelen.
- Net voor serveren besmeer je de biscuits met aardbeienjam en een lekkere hoeveelheid verse aardbeien.
- Tip: Klop wat slagroom met een snufje anijs en spuit een mooie toef op de biscuits.
Dit recept bewaren ter inspiratie of op later te maken? Sla onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op.
2 gedachten over “Krokant anijsbiscuit met jam en aardbeien”