Weet je nog dat ik vorig jaar twee recepten voor tompouces met jullie gedeeld heb? Jasper trakteerde zijn collega’s met zijn verjaardag op tompouces. Na twee recepten uitgewerkt te hebben stopte het, voor even dan hoor… Want ik ga nog een paar recepten daarvan met jullie delen. Deze karamel-koffietompouces zijn mijn persoonlijke favoriet. Karamel en koffie is zo lekker, helemaal tussen twee laagjes knapperig bladerdeeg in.
Grote hoeveelheden
Mooie en strakke tompouce maken is nog een behoorlijke uitdaging. Ik ging die uitdaging vorig jaar dus heel stevig aan en maakte 6 verschillende smaken tompouce. Dat kwam neer op ongeveer 75 tompouces. Al eerder deelde ik de recepten voor Rum-Rozijnentompoucen en Advocaattompoucen met jullie. Het maken van deze tompouces was een leuke uitdaging, vooral als het klaar is en Jasper mij verteld hoe zijn traktatie in de smaak gevallen is bij zijn collega’s. Tijdens het maken van zulke hoeveelheden, krap ik mij nog weleens achter mijn oren, haha. De keuze om tompouces te maken was een bewuste keuze, het kost namelijk niet zo heel veel voorbereidingstijd en ik kan het in twee dagen helemaal maken. Ondanks dat ik rekening houd met de hoeveelheid werk, nam ik ook altijd een week vakantie als Jasper jarig is. Dit jaar ga ik dat voor het eerst niet doen, ik ben heel benieuwd hoe mij dat gaat bevallen.
Dulce de leche
Voor deze tompouces heb ik Dulce de Leche gebruikt. Dulce de Leche is in Nederland niet kant en klaar te koop in de winkel. Wel kan je het heel makkelijk zelf maken van blikjes gecondenseerde melk. Het kost alleen wat tijd. Er zijn een aantal verschillende manieren voor, zelf kies ik altijd voor de manier waarop ik er het minste omkijken naar heb. Dit houdt in dat je dichte blikjes gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water legt. Op deze manier kook je in 3u tijd de lopende gecondenseerde melk in tot een dikke smaakvolle karamelpasta. Het is mij weleens overkomen dat ik, na het afkoelen, een blikje opentrok en er helaas geen Dulce de Leche was. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en daarom zet ik nog even wat tips voor je op een rijtje.
Tips voor het koken
Verwijder altijd de etiketten van de blikjes. Doe je dit niet dan komen ze vanzelf los tijdens het koken. Ik heb weleens gehad dat ze helemaal verpulverd waren en het water troebel was. Dat is uiteraard geen probleem voor de inhoud van het blikje, maar echt prettig vond ik het niet. Kook ook altijd meerdere blikjes tegelijk. Het kost je net zoveel aan water en gas, maar je kan er later profijt van hebben. Als de blikjes op hun kant liggen, dan ‘springen’ ze minder tijdens het koken. Zorg dat je ruim voldoende water in de pan doet. Het is namelijk belangrijk dat de blikjes volledig onder water staan. En ook dat het water 3u lang echt kookt. Hier is het bij mij dus een keer misgegaan. Toen heeft het water een poos tegen de kook aangestaan en niet echt gekookt. Tijdens het koken verdampt er ook water, vul dit met heet water weer aan. Laat de blikjes altijd een nacht afkoelen voor je ze opent.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk terug te vinden op je Pinterestbord.
De werking van bladerdeeg
Tijdens het bakken van de tompouces zijn er een aantal factoren die je uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Houd daarom rekening met de volgende dingen: Een tompouce heeft een afmeting van 10x4cm. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een plak bladerdeeg van 20x24cm nodig hebt. Dit geldt voor een plak gebakken bladerdeeg, want bladerdeeg krimpt altijd in de oven. Daarnaast is een plak bladerdeeg na het bakken nooit helemaal recht, wat inhoud dat je ook nog rekening moet houden met het afsnijden van randjes. Daarom rol ik het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo houd je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.
Koemelkvrij
Deze tompouces zijn door mij niet koemelkvrij gemaakt. Met heel veel aanpassingen is het wellicht mogelijk, dat is echter te veel en daardoor ook te onoverzichtelijk om in dit recept mee te nemen. Dit komt o.a. door de Dulce de Leche, met gecondenseerde kokosmelk is het al niet mogelijk om op de hierboven beschreven manier een dikke karamelpasta te koken. Ik heb dit vorig jaar uitgeprobeerd door blikjes tot 6u lang te koken, maar het resultaat was dan nog steeds erg dun. Ook de mascarpone is één van de redenen waarom ik persoonlijk dit recept niet aan wil passen naar een koemelkvrij recept. Gelukkig staan er wel heel veel andere koemelkvrije recepten op Bakkriebels.
Karamel-koffietompoucen
Ingrediënten
- 2 blikjes gecondenseerde melk
- 300 gram bladerdeeg / 7 plakjes
- 2 eetlepels poedersuiker
- 50 gram witte chocolade
- 4 blaadjes gelatine
- 625 ml slagroom
- 175 gram mascarpone
- 80 gram hete sterke koffie
- Tia maria naar smaak
- 300 gram fondantglazuur
- 25 gram pure chocolade
Instructies
- Leg de blikjes gecondenseerde melk in een diepe pan.
- Vul de pan met water zodat de blikjes ruim onderstaan.
- Breng het water aan de kook.
- Laat het water 3u koken. Controleer regelmatig of de blikjes nog onder water staan.
- Giet het water uit de pan en laat de Dulce de Leche 1 nacht afkoelen
- Leg twee vellen bakpapier klaar en zet twee bakplaten klaar.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een lap van ruim 50×35 cm.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Snij de grote plak bladerdeeg door de helft zodat twee rechthoeken van 25×35 cm ontstaat.
- Laat het bladerdeeg afgedekt een half uur rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
- Leg een vel bakpapier op een omgekeerde bakplaat.
- Leg daarop één van de plakken bladerdeeg.
- Bestrooi het bladerdeeg met de poedersuiker.
- Zet de bakplaat met het bladerdeeg in het midden van de oven.
- Leg er een tweede vel bakpapier op en schuif de tweede bakplaat in de oven. Zorg dat er zo min mogelijk ruimte tussen de bakplaten inzit. Op deze manier voorkom je luchtbellen in het bladerdeeg.
- Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak het bladerdeeg in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Herhaal dit met de andere plak bladerdeeg.
- Laat het bladerdeeg volledig afkoelen.
- Knijp de gelatine uit en smelt het in 50 gram van de nog hete koffie.
- Roer het even goed door elkaar.
- Laat het staan tot het wat dikker wordt
- Mix 500 ml slagroom met 1 blikje dulce de leche en 150 gram mascarpone lobbig.
- Voeg de al gelerende sterke koffie toe en spatel kort door.
- Voeg naar smaak extra afgekoelde koffie (hou wat achter voor de fondantglazuur) en Tia Maria toe. Maar pas op! Teveel kan deze vulling laten schiften. Spatel ook dit er kort door.
- Laat de karamel-koffie room zonodig opstijven in de koelkast.
- Doe de inhoud van het andere blikje dulce de leche in een spuitzak en knip hier een punt van af.
- Snijd het bladerdeeg zodat beide plakken een formaat krijgen van 20 cm breed en 25 cm lang.
- Snijd het bladerdeeg nu in vier repen van 10 cm breed. Gebruik voor het snijden van bladerdeeg een scherp gekarteld (brood)mes.
- Smelt de witte chocolade en bestrijk de beide bladerdeeg plakken aan één zijde met de chocolade.
- Laat de chocolade uitharden.
- Doe de karamel-koffie room in een spuitzak.
- Spuit banen van de karamel-koffie room op twee van de plakken bladerdeeg. Doe dit op de kant met witte chocolade.
- Spuit er nog een tweede laag karamel-koffie room op. Hou hierbij ruimte voor de dulce de Leche
- Spuit 3 banen dulce de leche tussen de karamel-koffie room.
- Leg de tweede plak bladerdeeg met de witte chocolade kant naar beneden er op.
- Druk voorzichtig aan.
- Laat zo nodig nog even opstijven in de koelkast.
- Smelt 50 gram pure chocolade in een spuitzakje in heet water.
- Verwarm de fondantglazuur tot 39 graden.
- Voeg een klein beetje sterke koffie toe, maar pas op dat de fondantglazuur niet te slap wordt.
- Spreid de fondantglazuur uit over de bovenkant van twee tompouceplakken.
- Drizzle de pure chocolade over het fondantglazuur.
- Laat het glazuur en de chocolade uitharden.
- Snijd de grote tompouces in kleine tompouces van 4 cm breed. Gebruik hiervoor een warm gekarteld mes. (Dit is het lastigste aan de hele tompouces. Vind je dit lastig? Snijd dan eerst de bovenkant in 6 stukken voor je het op de tompouces legt, zo wordt het snijden makkelijker)
- Klop de overige slagroom en mascarpone met 1 zakje vanille suiker stijf.
- Doe dit in een spuitzak met een stervormige spuitmond.
- Spuit een toef slagroom op iedere tompouce.
- Decoreer eventueel verder naar eigen inzicht.
- Bewaar de tompouces tot serveren in de koelkast.
Een gedachte over “Karamel-koffietompouces”