‘Zeg Adriënne, waar haal jij je inspiratie vandaan?’ Heel simpel: Het komt echt overal vandaan. Soms ploppen de ideeën uit het niets in mijn hoofd op. Een beetje zoals popcorn in een hete pan. Een andere keer is het iets dat ik zie of zelf eet. Het idee van deze banaan – chocolade taartjes is er één in de laatste categorie. Het idee hiervoor komt uit Slowakije. Daar lagen hele lekkere banaan – chocolade taartjes ons aan te staren in een bakkerij vitrine. Omdat wij de banaan – chocolade taartjes zo lekker vonden, heb ik hier een eigen draai aangegeven. Misschien nog wel lekkerder dan de Slowaakse versie!
Fruitige favoriet, de banaan
Oeh! Wat hou ik toch van baksels met banaan. En dan bedoel ik niet de bananenbroden of koekjes die als (semi)gezond worden gezien. Waarbij de banaan een deel van de suiker vervangt. Baksels waar de banaan aan toegevoegd is zonder dat het gebakken wordt vind ik echter verrukkelijk! Banaan is ook heel lekker te combineren met bijvoorbeeld hazelnoot, chocolade en karamel. Ook pinda vind ik er heel erg lekker bij. Voor deze banaan – chocolade taartjes werd het een basic combinatie van banaan met chocolade. Een vleugje vanille erbij en daar heb je de basis voor echt fantastisch lekkere taartjes.
Bijna een lange vinger als bodem
De bodem van deze banaan – chocolade taartjes is gemaakt van een biscuit beslagje. Dit beslag bak je niet in een bakvorm maar zo rechtstreeks op de bakplaat. Daarom is het erg belangrijk dat je de eieren scheid en het eiwit en eigeel beiden afzonderlijk opklopt met wat suiker. Spatel je dan als laatste het stijf geklopte eiwit door het beslag, dan blijft het beslag dik en luchtig. Zo lopen de biscuit banen niet zo uit. Na het bakken zijn deze bodems waarschijnlijk nog een beetje zacht. Dat is echt heel lekker! Wil je liever een krokantere bodem? Dan leg je de biscuit bodem na het bakken nog een minuut of 3 terug in de oven op een rooster.
Wil je dit recept opslaan om later te maken? Gebruik onderstaande afbeelding om op één van je Pinterest borden te pinnen. Zo kan je het recept later altijd makkelijk terug vinden.
Banaan als smaakmaker
De echte aanleiding van de banaan banketbakkersroom en de banaan botercrème zijn deze taartjes geweest. Zo lekker vond Rosalie de taartjes. En zo lekker vond ik ze natuurlijk ook zelf. Zo lekker dat we op zoek gingen naar de perfecte manier om zelf een bananensmaak te geven aan een baksel. En wat zijn we blij dat we die gevonden hebben. Sindsdien zijn we echt al zo lekker aan de bak geweest met deze vullingen. Het zal jullie dan ook vast niet verbazen dat deze banaan – chocolade taartjes het laatste recept niet zijn met jawel… banaan!
Chocolade om de taartjes
Om de banaan – chocolade taartjes heen zit een heerlijk laagje chocolade. Als je het aan mij vraagt is pure chocolade het lekkerste hierbij. Maar misschien hou jij helemaal niet van pure chocolade. Dan heb ik goed nieuws: Je kunt ook melk of witte chocolade gebruiken. Je hebt hier net zoveel voor nodig als in het recept aangegeven staat. Om de chocolade mooi om de taartjes te krijgen giet je de chocolade er over heen. Zo op het aanrecht wordt dat natuurlijk een smeerboel! Zet de taartjes eerst op een rooster en zet het rooster op een bakplaat. De overtollige chocolade loopt er zo makkelijk van af en is herbruikbaar. Om het gieten te vergemakkelijken, doe je de chocolade het best in iets met een schenktuit. Nadat je drie of vier taartjes met chocolade overgoten hebt, kan je de opgevangen chocolade van de bakplaat terug doen in de schenkbak. Zo heb je voldoende chocolade voor alle taartjes.
Koemelkvrij
Wil je dit recept koemelkvrij maken? Helaas ben ik zelf nog niet zover aan het testen geweest of het mogelijk is om de banaan banketbakkersroom koemelkvrij te maken. Zodra ik dit gedaan heb, vul ik dit artikel met deze informatie verder aan. Natuurlijk mag je altijd zelf aan de slag met het koemelkvrij maken van dit recept.
Banaan – Chocolade taartjes
Ingrediënten
- Voor de biscuitbodems:
- 2 m eieren (gescheiden)
- 30+40 gram suiker
- 1/2 zakje of 4 gram vanille suiker
- mespunt citroenrasp
- snuf zout
- 50 gram bloem
- 25 gram maïzena
- Voor de banaan banketbakkerscrème:
- 150 ml melk
- 100 gram banaan
- 25 gram kristalsuiker
- 1 m ei
- 12 gram custard
- 125 gram boter kamertemperatuur
- 10-15 gram banaan kloppudding
- 30 gram poedersuiker
- Voor de afwerking:
- 2 a 3 bananen
- 400 gram chocolade naar keuze
Instructies
- De avond voor je de taartjes gaat maken: Doe de melk in een kom.
- Snij de banaan in schijfjes van 1-2 cm dik.
- Doe de banaan in de melk en dek het af met een velletje vershoudfolie. Leg de folie direct op de melk.
- Zet de kom voor circa 15 uur in de koelkast.
- De dag waarop je de taartjes maakt. Begin met het maken van de banaan banketbakkersroom:
- Pak hiervoor een tweede kom, keukenweegschaal en zeef.
- Zet de kom op de weegschaal en zorg dat hij aan staat. Leg de zeef op de kom.
- Giet hier de melk met de banaanplakjes in en zeef zo de banaan uit de melk.
- Dit is rond de 100 gram banaanmelk. Roer met een lepel door de bananen in de zeef en vul het gewicht van de banaanmelk zo aan tot 125 gram. (De overige banaanplakjes gebruik je niet meer)
- Breng de banaanmelk aan de kook.
- Ondertussen meng je in een andere kom de custard met de kristalsuiker en het ei tot het klontvrij is.
- Voeg wat van de hete melk toe aan het custardmengsel en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg het custard mengsel al roerend toe aan de hete melk.
- Kook de banaan banketbakkersroom al roerend tot het ingedikt is.
- Doe de banaan banketbakkersroom op een schotel en dek het af met vershoudfolie. Ook hiervoor geldt dat de folie rechtstreeks op de room moet liggen.
- Laat de banaan banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen het beslag voor de biscuit bodems: Klop het eiwit met helft van de suiker stijf. Zorg dat de mixerkom hiervoor vetvrij is.
- Klop het eigeel met de rest van de suiker, de vanillesuiker, een snuf zout en wat citroenrasp lobbig.
- Zeef de bloem en maïzena boven de kom met het luchtig geklopte eigeel en spatel dit zo luchtig mogelijk door het eimengsel heen.
- Doe nu het stijfgeklopte eiwit erbij en spatel ook dit er voorzichtig door.
- Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit het beslag in 8-10 banen van 2 cm breed en 10 cm lang.
- Bak de biscuits in ongeveer 13 minuten goudbruin en gaar.
- Terwijl de biscuits afkoelen, maak je de banaan banketbakkersroom. Klop de boter met de poedersuiker tot het luchtig is.
- Voeg de afgekoelde banaan banketbakkersroom en de banaan kloppudding toe en mix tot er een gladde luchtige botercrème ontstaat.
- Doe de banaan banketbakkersroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit op elke biscuit bodem een baan banaan banketbakkersroom.
- Zet de taartjes ongeveer een half uur in de koelkast zodat de banaan banketbakkersroom kan opstijven.
- Snij 2 a 3 bananen door de helft. Snij ook horizontaal door de helft.
- Druk de banaan stukken elk op een taartje en zet terug in de koelkast.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Zet de banaan taartjes op een rooster en zet het rooster op een bakblik.
- Giet de chocolade over de taartjes heen.
- Laat de taartjes opstijven in de koelkast.
- Bewaar tot ongeveer een half uur voor serveren in de koelkast.