Bakkriebels uit tips

Bakkriebels uit tips: Den Bosch

Den Bosch… De plaats die ik als jonge puber, een korte periode van mijn leven wekelijks doorkruiste. Niet op de fiets, met de auto of met de trein. Nee… over het water. Mijn vader heeft ongeveer een half jaar lang een vaste route gevaren naar Veghel. Middenin Den Bosch is sluis ‘Nul’ daar moesten we altijd doorheen. Vanaf het water vond ik het altijd al een gezellige stad en werd ik steeds nieuwsgieriger hoe de winkels er waren. Afgelopen maand ben ik twee keer in Den Bosch geweest zodat ik voor jullie een artikel kan schrijven over de leukste, gezelligste en lekkerste winkels die Den Bosch telt. Maak je borst maar nat want dat zijn er een hele boel! Het is namelijk een super gezellige, keileuke en gastvrije stad. Want daar heb ik me nog het meest over ‘verbaasd’. Iedere winkelier waar een praatje mee maakte over het doel van ons bezoekje was enthousiast en ook belangstellend naar de Bakkriebels blog. Super leuk en de hoogste tijd om eindelijk waar te maken wat ik hen beloofd heb! Hier is mijn ode aan Den Bosch en haar vele plaatselijke lekkernijen.

Parkeren:

Parkeren in Den Bosch kan je op verschillende plaatsen doen. Je kan in het centrum parkeren voor zo’n €2,50 per uur. Je kan er ook voor kiezen om op P+R ‘De Vliert’ te parkeren. Hier parkeer je voor €4,00 per dag en mag je ook nog met 4 personen gratis met de bus mee. Deze bus brengt je rechtstreeks naar het centrum, in de Hinthamerstraat.

 

Hinthamerstraat, het lekkerste straatje van Den Bosch

Onze kennismaking met Den Bosch begon op een donderdagochtend in de workshopruimte van ‘Tante Annie’. Zij is de eigenaresse van Choco Loca, een super creatief ingerichte ‘winkel’ met twee workshopruimtes. Tante Annie heeft de gave om oude gebruikte spullen een tweede leven te geven. Theepotten die veranderen in lampen. Theekastjes die aan de muur hangen en in eer hersteld zijn. Alles heeft ze gerestyled en daarmee een unieke sfeer gecreëerd aan de Hinthamerstraat 216. Uniek is ook de aanpak van de workshops. Tante Annie gaat helemaal op in haar rol als ze haar  gasten ophaalt in de stad. Onderweg naar de workshopruimte krijg je tijdens een korte stadwandeling een gezellig verhaal over Den Bosch te horen. Heb jij altijd al willen weten hoe je een bossche bol maakt? Je leert het bij een van de vele workshops van Choco Loca. Ga jij liever beeldhouwen met chocolade? Of voor een Choco Happy Day? Bij Tante Annie kan het allemaal! Kijk een tussen haar workshops hoe veel keuze er is. Kan je dan nog je keuze niet maken dan wordt er een workshop op maat voor jullie gemaakt.

Onder het genot van een kopje thee voor de deur van Choco Loca maakte ik ook kennis met Rianne van ‘Dat is andere koek’. Rianne zit vol met toekomstplannen en ideeën die ze langzaam maar zeker vorm aan het geven is. Ze heeft op dit moment alleen een Facebookpagina en een Instagramaccount. Ze houdt zich, na een lang ziekteproces heel bewust bezig met voeding die zorgt dat zij zich beter voelt. Daarbij is ze een enorme inspiratiebron voor anderen. Rianne maakt gebruik van de workshopruimte van ‘Choco Loca’ om daar haar eigen workshops te geven.

Een paar honderd meter verder de Hinthamerstraat in vind je Bakkerij Korengoud op nummer 127, onderdeel van de grote bakkerijketen ‘De Echte Bakker’. Deze bakker bakt en verkoopt de Bossche mop. Een koekje dat vrij hard is en waarvan de smaak mij doet denken aan taaitaai. Het is wel een heel lekker koekje waarvan je er makkelijk twee neem in plaats van één. Ik heb begrepen dat dat ook niet zo heel erg is omdat het een koekje met weinig calorieën is. Vind je het leuk om iets meer van dit koekje te weten te komen dan heeft YouTube een leuk filmpje voor je, klik hier om het filmpje te zien.

Loop je verder de Hinthamerstraat uit richting de Markt dan vind moet je echt even naar binnen lopen bij ‘De Broodspecialist’ op nummer 89. Deze zit in een klein maar prachtig monumentaal pand met ontzettend mooie (tegel) afbeeldingen op de muren, zie de foto hierboven. De bakkerij deed mij sterk denken aan het kleine bakkerijtje in Antwerpen waar zeer regelmatig een rij buiten staat. In deze Bossche bakkerij wordt de Bossche koekwaus gemaakt. Een grote, 10 cm ovaal / rond koek met een gat er in. Het verhaal gaat dat dit koekje eind 19e eeuw per ongeluk door een bakker ontdekt werd toen hij een foutje met zijn deeg maakte. Omdat het zonde was het deeg weg te gooien maakt hij een gat in de koeken, bakte ze en proefde er van. Ze waren zo lekker dat zijn vrouw hem toeriep: Ge zijt een koekwaus! Wat zoveel inhield als dat ze hem verschrikkelijk dom vond. Hij was zo dom dat deze koek dus nog steeds verkocht wordt.

Loop je nog verder de hinthamerstraat uit richting de Markt dan vind je aan je rechterhand op nummer 54 snoepwinkel ‘De Snoepboom’. De eigenaresse heeft jarenlang bij een andere snoepwinkel in Den Bosch gewerkt. De winkels hebben echter weinig tot geen overeenkomsten met elkaar. Er wordt hier ook ‘geknutseld met snoep. Zo verkopen ze er snoepbomen van bijvoorbeeld Engels drop of spekjes. Ze geven hier zelfs workshops en kinderfeestjes mee. Ook zij hebben een eigen Bossche specialiteit: De Bossche drol. Een chocolade drol die bestaat uit melkchocolade met nougatine. Tevens worden er nog meer eigen fabrikaat chocoladeartikelen gemaakt en verkocht. Ook super leuk zijn de grote snoepbomen die voor de winkel staan en door de eigenaresse gemaakt zijn.

Doe je nog een paar stappen verder richting de markt dan loop je een heerlijk koekhuis tegen het lijf, namelijk Salon de Roosekrans. Eigenlijk doe je er het beste aan om hier op het terras neer te zakken en zo te genieten van een echte Bossche Specialiteit. Ze verkopen hier maar liefst 7 verschillende soorten ‘Echte Bossche koek’. Daarnaast verkopen ze Bossche Lariekoek en de echte Bossche bollen van bakker Jan de Groot.

De markt

Loop je rechtdoor de markt op, langs de Mc Donalds dan vind je tussen Douglas en Gabor, een Pop-up Store van Pepernotenfabriek van Delft. Ze verkopen hier maar liefst 50 verschillende soorten kruidnoten. Ik heb er een aantal geproefd, vond ze niet allemaal even lekker maar van andere kon ik weer niet afblijven. Gelukkig verschillen smaken! Ben je voor 5 december in Den Bosch dan moet je echt even binnen gaan en minimaal een zak kruidnoten kopen. De afgelopen twee jaar heeft de pepernotenfabriek ook al een pop-up store in Den Bosch gehad maar dat was op andere locaties dan dat ze nu zitten. Komen ze volgend jaar weer terug dan zitten ze waarschijnlijk ook dan weer op een andere locatie.

 

(Ik hield het keurig bij 3 zakjes: een zak stroopwafelkruidnoten, die nog steeds dicht zit, een zak truffelkruidnoten die wel lekker zijn maar die ik niet helemaal super vond en een zak M&M kruidnoten die al bijna op was voor we thuis waren. Iets met kleine kinderen die ik bij me had tijdens dat tweede bezoekje 😀 )

Hou je hierna een beetje links aan, schuin over de markt dan kom je vanzelf de Australians tegen, deze is gevestigd aan de Pensmarkt op nummer 17. Ik kwam hier speciaal voor het Bossche bollen ijs maar helaas wordt dat niet meer gemaakt. Gelukkig smaken de andere ijsjes ook prima.

Banketbakkerij Jan de Groot

Om een echte Bossche Bol te eten bij de bakkerij waar ze vandaan komen moet je een klein wandelingetje over hebben. Dat is uiteraard helemaal niet erg want dan kan je gelijk een plekje maken voor die Bossche bol. Je loopt hiervoor vanaf de Australians, langs de richting Hema. Ga direct naast de Hema links af, het tweede korenstraatje in. Het laatste winkeltje is ‘De Bossche Suikeroom’. Zoals de naam al een beetje verraad verkopen ze daar suiker. Maar dan wel in de vorm van snoepjes. Enorm veel snoepjes. De eerste keer dat ik in Den Bosch bezocht was het winkeltje helaas gesloten. De tweede keer had ik meer geluk. En met mij ook Steven en Rosalie. Zij mochten van mij allebei 10 snoepjes uitzoeken en zelf betalen. Kijk hoe leuk ze dat vonden:

(Rosalie…! Niet met je vingers in de bakken! 😉 )

Zo leuk om te zien dat de eigenaresse ook gewoon de tijd nam om de kinderen te helpen. De toonbank is vrij hoog maar daar hebben ze speciaal voor hun jonge klanten iets op verzonnen: Via een trapje en een sidetable kunnen de kinderen bijna op de toonbank zitten.

Loop daarna de karrenstraat uit tot je op de hoek Kees Kroket tegenkomt. Hier sla je linksaf. Je loopt nu onder andere langs Bakkerij Royal. Een mooie bakkerij waar je zeker even binnen moet lopen om wat rond te neuzen. Eerlijk gezegd had ik een beetje gemengde gevoelens bij deze bakkerij. Ik heb namelijk voor mijn eerste bezoek aan Den Bosch gemaild naar deze bakker met de onder andere de vraag of zijn Bossche Bollen workshop een mooie aanvulling zou zijn op dit artikel. Helaas wacht ik nog steeds op antwoord. De bakkerij ziet er prachtig uit, net als de workshopruimte die achterin de winkel is. De producten zien er ook echt super aantrekkelijk en verzorgd uit.

Loop ne verder in de richting van het water, ben je de brug over hou dan links van de Stationsweg aan. Bijna aan het einde, op nummer 24 ben je aangeland bij Banketbakkerij ‘Jan de Groot’. Uiteraard zak je hier neer voor een enorme Bossche Bol en een heerlijke kop koffie. Dat deden wij in ieder geval wel. Al deelden we die enorm grote en super lekkere bol wel met zijn tweetjes. Overigens is de Bossche bol niet de enige specialiteit van deze bakker. Zo maken en verkopen ze sinds 2012 de Bossche Kus, een behoorlijk grote bonbon met o.a. nougatine en een vleugje brandenwijn. Daarnaast kan je hier ook terecht voor de Echte Bossche bollen likeur van bakker Jan de Groot.

Terug naar de Hinthamerstraat

Het is maar goed dat je nu weer even een wandelingetje terug moet maken, kan je die Bossche bol er weer af lopen. Om terug naar het centrum te gaan loop je terug in de richting waar je vandaan gekomen ben. Je loopt weer over de brug. Zodra je Bakkerij Royal weer gepasseerd ben ga je rechtsaf, de kruisstraat in. Deze straat loop je helemaal uit tot je bij de Vugtherstraat bent. Daar sla je links af richting ‘het Vlaams Broodhuys’, deze zit aan je rechterhand. Je kunt hier terecht voor brood of een lunch maar ze hebben ook een aantal muffins en andere zoete lekkernijen in hun assortiment.

Na het Vlaams Broodhuis loop je verder in de richting van Brinkmans Kookwinkel. Een leuke kookwinkel met een leuk assortiment aan kookspullen. Het bakassortiment is wat kleiner maar dat is niet gek in een kookwinkel.

Loop hierna weer verder de Vughterstraat uit. Ter hoogte van de Rituals gaat deze straat over in de schapenmarkt. Dat is de plaats waar je rechtsaf slaag het straatje ‘Achter het verguld harnas’ in. In dit kleine straatje vind je nog een leuke bakker namelijk ‘Meneer de Bakker. Bij ‘Meneer de Bakker’ kan je terecht voor heerlijke worstenbroodjes. Als je in Brabant geweest ben mag zo’n broodje tenslotte niet ontbreken!

Na een bezoekje aan ‘Meneer de Bakker’ loop je nog iets verder het straatje uit en daarna de straat ‘Achter het stadhuis’ in. Hier zitten twee leuke zaakjes die absoluut een bezoekje waard zijn! De allereerste is Chocolata, deze zit op nummer 20. Soms vergelijk ik chocoladewinkels met juweliers. We kennen allemaal Lucardi en we kennen ook allemaal wel een juwelier waar het allemaal net een tikkeltje meer, beter, netter, luxer en duurder is. Zo zit het bij chocolatiers ook. Chocolata is voor mij een luxe juwelier onder de chocolatiers. Super leuk om een keertje binnen te lopen en je moet er ook zeker een bonbon kopen. Of probeer de Bossche aardbeitjes.

De tweede is Tof Koekie. Een super toffe, kindvriendelijke horeca gelegenheid waar je terecht kan voor koekjes, een lunch, een borrel, een feestje en nog veel meer. Dit is zo’n adresje waarvan ik jullie het liefst zou verplichten er even binnen te lopen. Er wordt hier met zoveel enthousiasme gewerkt. En zit zoveel liefde in dit pandje dat je dat gewoon voel zodra je er binnen stapt. En dat proef je ook terug in de gastvrijheid van de eigenaar en zijn personeel. En bestel je dan ook nog een lekker stuk taart of een koekje dat uit hun eigen oven komt dan proef je ook daar de aandacht, het enthousiasme en de liefde in terug. Ga je rond borreltijd, met de kinderen langs dan krijg je, bij jouw borrel ook nog eens gratis limonade voor je kinderen. Dat is nog eens een warm welkom aan die ukken! Hier nog even een kijkje binnen bij Tof Koekie:

Loop hierna weer verder in de richting van Finds en ga daar linksaf de Ridderstraat in. Hier kom je nog een laatste snoepwinkel tegen: Snoeperij TumTum. De beste bewaar je voor het laatst en dat is ook zo bij dit snoepwinkeltje. Hij is zo leuk! De inrichting is leuk, het assortiment is leuk en ook het gedichtje dat links naast de deur op een muur geplakt is is leuk! Dit gedichtje vind je overigens ook terug op de website onder het kopje Tum Tum. Het winkeltje staat echt zo heerlijk vol met allemaal nog lekkerdere snoepjes en het ruikt er ook heerlijk zoet. In deze winkel heb ik mijn kinderen maar niet losgelaten. Dan hadden ze het vast niet gered met 10 snoepjes 😉

Inmiddels ben je weer bijna terug in de Hinthamerstaart. Loop de Ridderstaat verder uit richting de Markt. Loop je de Markt uit dan kom je vanzelf weer uit op bekend terrein: De Hinthamerstraat. Hou je van Le Creuset maak dan nog even een uitstapje de Kerkstraat in. Ik heb er, na een bezoekje aan deze winkel, een nieuw favoriet merk bij. En die kleurtjes! Zo gaaf om een mooie ovenschaal in een mooie zacht roze kleur te hebben… Zucht… Ik droom nog even verder!

Oeh… Dit artikel heeft inmiddels ruim 2250 woorden…! Het grootste artikel ooit. Maar Den Bosch is ook gewoon te leuk! Ik heb er een nieuwe favoriete winkelstad bij. De mensen zijn daar zo gastvrij, enthousiast over wat ze doen en waar ze voor staan. Inspirerend dat ook! En trots op wat ze hebben. Den Bosch ik ben gek op je 😀

 

 

 

 

2 gedachten over “Bakkriebels uit tips: Den Bosch

  1. Ja, ik was zaterdag ook nog in Den Bosch. Heerlijke drop pepernoten gekocht bij de Pepernotenfabriek. Inderdaad parkeren is handig bij ‘De Vliert’. Lekker goedkoop en je wordt in de stad afgezet. Verder leuke winkels zeg, kende ik lang niet allemaal. Ik ga het onthouden voor als ik weer naar Den Bosch ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *