Gebakjes met bladerdeeg zijn ideaal als je onverwachts visite krijgt. Stiekem gaat dat voor deze aardbeiengalettes niet helemaal op. Maar eigenlijk kost het ook weer niet zo heel veel tijd om ze te maken. En daarbij zijn ze ook nog eens ongelofelijk lekker! En makkelijk! Duurt het dus een uurtje of 3 voor je visite op de stoep staat dan is mijn keuze snel gemaakt: Deze heerlijke aardbeiengalettes met Zwitserse room en chocolade.
Dit heb je nodig voor 4 galettes:
2 plakjes bladerdeeg
ongeveer 10 flinke aardbeien
115 + 20 gram melk
1 zakje vanille suiker
12 gram custard
1 blaadjes gelatine
70 ml slagroom
15 gram fijne kristalsuiker
Chocolade(pasta) naar keuze
En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
Spuitzak met stervormige spuitmond
Glas
Garde
Spatel
Magnetronbestige schaal
Pan
Zo ga je te werk:
Meng 115 melk met de vanillesuiker. Doe het in een magnetron bestendige bak en breng het aan de kook in de magnetroon, roer hem tussentijds één of twee keer door.
Meng in glas de overige melk en custard tot alle custard opgelost is en het mengsel geen klontjes meer bevat.
Voeg wat kokende melk toe aan het custard mengsel en roer door met de garde.
Breng de banketbakkersroom opnieuw aan de kook in de magnetron.
Kook door tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Roer het af en toe even goed door.
Laat de banketbakkersroom ongeveer 30 minuten afkoelen op een bord. Leg een velletje huishoudfolie op de banketbakkersroom, dit voorkomt een vel.
Week intussen de gelatine in ruim koud water.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Ontdooi het bladerdeeg.
Snij de plakken bladerdeeg precies door de midden.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
Bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goud bruin en gaar. Hou de plakjes goed in de gaten. Als ze erg bol gaan staan, na ongeveer 5-10 minuten haal je ze even uit de oven en druk je voorzichtig met een snijplak o.i.d de lucht er uit.
Laat het bladerdeeg volledig afkoelen.
Smelt de gelatine in een pannetje op een laag vuur.
Voeg wat banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer tot de klontjes weg zijn.
Voeg de overige banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer het met de garde goed door.
Doe de banketbakkersroom terug op een bord, leg er een velletje huishoudfolie op en laat het zo verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom met de suiker stijf.
Voeg wat slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop het met de garde goed door elkaar.
Voeg de overige slagroom toe en roer het door tot alles goed vermengd is.
Doe de room in de spuitzak en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast.
Smeer een dunne baan gesmolte chocolade of iets opgewarmde chocoladepasta op het bladerdeeg. Zorg dat je 1,5 cm van de rand afblijft.
Spuit de Zwitserse room in een mooie baan op ongeveer de helft van het bladerdeeg.
Halveer de aardbeien en leg 4 a 5 halve aardbeien gedeeltelijk op de Zwitserse room en gedeelelijk op het bladerdeeg.
Verdeel nog wat chocolade(pasta) over de galettes.
Bewaard e galettes in de koelkast tot serveren.