Het recept van vandaag heeft dan geen voor de hand liggende smaakcombinatie maar dit is toch zo ontzettend lekker. Banaan met hazelnoot is één van mijn favoriete smaakcombinaties. Daarom daag ik je uit om deze banaan hazelnoot cupcakes te maken. Wedden dat je ervan zult genieten!

Een makkelijke rekensom
Hoewel de trend om cupcakes te bakken al lang en breed vervlogen is, blijft het leuk en lekker om ze te bakken. Je kan er zo fijn mee variëren! De basis van deze cupcakes is een gewoon kwartscake recept. Dit recept wordt ook wel een evenveel cake genoemd omdat de boter, eieren, suiker en bloem net zoveel gewicht moeten hebben. In dit geval gaan we voor 150 gram van elk. Zo maak je ongeveer 12 cupcakes met dit recept. Wil je er meer of minder dan kan je het cakerecept daar makkelijk op aan passen. Om de cupcakes net iets extra’s te geven spatelen we door het cakebeslag wat hazelnootmeel heen. Heb jij geen hazelnoomeel in huis? Dan kan je blanke, geroosterde hazelnoten fijn hakken en toevoegen. Een ander extraatje is wat fijn gehakte chocolade, hiervoor kan je gebruik maken van een reep chocolade naar keuze.

Niet zo’n grote hap
Wie al vaker een cupcake recept op Bakkriebels heeft zien passeren herinnert zich de style van deze cupcakes vast en zeker wel. Al eerder heb ik soort gelijke cupcakes met een ganache onder de toef gemaakt. Naast dat dit smaak toevoegt zorgt het er ook voor dat je een kleinere toef op de cupcakes kan spuiten. Een toef kan soms als een mega hap aanvoelen, daarom vind ik een kleinere toef ideaal! En zeg nou zelf: het staat toch ook nog eens heel erg mooi met dat laagje ganache eronder?
Deze cupcakes zijn te lekker om niet op jouw baklijst te zetten. Pin dus zeker één van de onderstaande afbeeldingen op een Pinterest bord en duik vandaag of later de keuken in met dit heerlijke recept.


koemelkvrij
Oeps… Ik laat mijn koemelkvrije volgers deze week wel wat in de steek hoor! Helaas geldt ook voor dit recept dat ik de banaan banketbakkersroom nog niet koemelkvrij gemaakt heb. Wil je niet afwachten tot ik het getest heb? Ga dan gerust zelf aan de slag en laat je ervaring weten onder dit artikel.




Banaan hazelnoot cupcakes
Ingrediënten
- voor de cupcakes
- 3 m eieren
- 150 gram suiker
- snuf zout
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 25 gram hazelnootmeel
- 75 gram chocolate chips
- 1 dop vanille aroma
- voor de banaan banketbakkercrème
- 150 ml melk
- 100 gram banaan
- 25 gram kristalsuiker
- 1 m ei
- 12 gram custard
- 125 gram boter kamertemperatuur
- 10-15 gram banaan kloppudding
- 30 gram poedersuiker
- voor de ganache
- 50 gram slagroom
- 75 gram melkchocolade
- voor de afwerking
- paar eetlepels hazelnootpasta
- 1 banaan
- gechocolateerde hazelnoten
- mini reepjes chocolade
Instructies
- Begin de dag voor je de cupcakes wil maken met de banaancrème: Doe de melk in een kom.
- Snij de banaan in schijfjes van 1-2 cm dik.
- Doe de banaan in de melk en dek het af met een velletje vershoudfolie. Leg de folie direct op de melk.
- Zet de kom voor circa 15 uur in de koelkast.
- Ga de volgende dag verder: Pak een tweede kom, keukenweegschaal en zeef.
- Zet de kom op de weegschaal en zorg dat hij aan staat. Leg de zeef op de kom.
- Giet hier de melk met de banaanplakjes in en zeef zo de banaan uit de melk.
- Dit is rond de 100 gram banaanmelk. Roer met een lepel door de bananen in de zeef en vul het gewicht van de banaanmelk zo aan tot 125 gram. (De overige banaanplakjes gebruik je niet meer)
- Breng de banaanmelk aan de kook.
- Ondertussen meng je in een andere kom de custard met de kristalsuiker en het ei tot het klontvrij is.
- Voeg wat van de hete melk toe aan het custard mengsel en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg het custard mengsel al roerend toe aan de hete melk.
- Kook de banaan banketbakkersroom al roerend tot het ingedikt is.
- Doe de banaan banketbakkersroom op een schotel en dek het af met vershoudfolie. Ook hiervoor geldt dat de folie rechtstreeks op de room moet liggen.
- Laat de banaan banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak de ganache: Verwarm hiervoor de slagroom tot het kookpunt.
- Breek de chocolade in stukjes en doe in een kom.
- Giet de hete slagroom erover.
- Laat het zo ongeveer 5 minuten staan.
- Roer dan tot de chocolade en slagroom een mooie gladde massa geworden zijn.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen de cupcakes: Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet 12 cupcake papiertjes in een muffinvorm.
- Klop de boter met suiker en het zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix door. Voeg het volgende ei past toe als het ei daarvoor opgenomen is door de boter.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom. Voeg ook het hazelnootmeel toe en spatel door elkaar.
- Voeg de chocolate chips en het vanille aroma toe en spatel door het cupcakebeslag.
- Verdeel het beslag over de cupcakepapiertjes.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven in ongeveer 22 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je de toef erop spuit.
- Ga intussen verder met de banaan botercrème: Klop de boter met de poedersuiker tot het luchtig is.
- Voeg de afgekoelde banaan banketbakkersroom en de banaan kloppudding toe en mix tot er een gladde luchtige botercrème ontstaat.
- Doe de botercrème in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Doe ook de hazelnootpasta en de ganache in een (apart) spuitzakje
- Maak een kleine inkeping in de bovenkant van de cupcakes en spuit wat hazelnootpasta erin.
- Spuit wat ganache op de bovenkant van de cupcake. Laat zo nodig even opstijven.
- Spuit de banaan banketbakkersroom in een toef op de cupcakes.
- Drizzle wat overgebleven pasta of ganache over de cupcakes.
- Decoreer met wat schijfjes banaan, gechocolateerde hazelnoten en mini reepjes chocolade.
- Bewaar de cupcakes koel maar liever niet in de koelkast vanwege het uitdrogen van de cake.