De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren met het bakken van brood. Na de standaard witte en bruine bolletjes zijn er nu ook andere lekkere broodjes en broden aan de beurt. Van krentenbollen en suikerbollen tot deze zoete brood haasjes aan toe. En die laatste vielen wel heel erg in de smaak bij Steven en Rosalie.
Ooh wat waren ze teleurgesteld!
Steven en Rosalie vonden deze brood haasjes zo lekker dat ze teleurgesteld waren toen ze er achter kwamen dat ik het grootste deel had weggegeven. Ik heb beloofd om ze opnieuw en dan speciaal voor hen te maken, maar (zoals dat wel vaker gaat) het is er nog niet van gekomen. Eerdaags moet ik er echter aan geloven want als ze zien dat ik het recept nu met jullie deel, dan herinneren ze zich mijn belofte vast ook weer. Misschien kan ik het maar beter voor zijn en er vandaag of morgen tijd voor maken. Zeker weten dat ze verrast zullen zijn! En ik hoop dat jullie dat net zo zijn.
Het is net een… bolus!
Deze zoete brood haasjes zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook heel erg lekker. Het doet denken aan een Zeeuwse bolus en eigenlijk is het ook bijna hetzelfde. Het grootste verschil met een bolus is de basterd suiker die je hierbij gebruikt om de broodstrengen in te rollen. Oh en veegeet de vorm niet, maar daar kom ik straks op terug. Voor deze zoete brood haasjes heb je licht bruine basterdsuiker in plaats van donker bruine basterd suiker nodig. Een ander verschil is dat je minder suiker gebruikt, hierdoor ze ook wat minder klef dan een bolus.
Haantje Pik of Pikhaantjes
Wist je trouwens dat ze op de Veluwe ook een variant van dit broodje hebben? Daar bakken de bakkers rond de Pasen dit soort broodjes in de vorm van een haantje. De broodjes heten dan Pikhaantjes of Haantje Pik. Met dit recept kan je ook zelf Pikhaantjes maken.
Zo vorm je deze broodjes
Je kan deze zoete brood haasjes makkelijk vormen. Als je de streng lang genoeg uitgerold heb, maak je er een hoefijzer van. De twee uiteinden leg je over elkaar heen en nog een keer. Dan nog even de uiteinden tot puntjes knijpen en je haasjes zijn gevormd. Ik heb hier een stap voor stap foto van gemaakt met mijn telefoon. Ondanks dat die niet de kwaliteit van mijn fotocamera heeft, deel ik hem erbij. Vaak legt een beeld iets veel makkelijker uit dan woorden.
Koemelkvrij
Deze broodjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. In al mijn broodrecepten gebruik ik water in plaats van melk. Hierdoor is het recept al grotendeels koemelkvrij. Het enige andere ingrediënt waar je rekening mee hoeft te houden is de boter. Zelf gebruik ik bij voorkeur een goede kwaliteits plantaardige boter zoals VioBlock. Vanwege de hoeveelheid boter in het recept zul je dit ook terug proeven in het uiteindelijke resultaat.
Zoete brood haasjes
Ingrediënten
- 250 gram broodbloem
- 5 gram gist
- 3,5 gram zout
- 110 gram water
- 1m ei
- 40 gram boter
- 125 gram licht bruine basterdsuiker
- 3 gram kaneel
Instructies
- Doe de bloem met de gist en het zout in een kom en roer het met de hand door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe en meng ook dit door de bloem.
- Kneed het nu tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg de boter toe en kneed dit ook door het deeg. Schrik niet: dat doet je deeg al waardoor het uit elkaar valt. Blijf kneden, het neemt vanzelf de boter op.
- Laat het deeg nu 30 minuten rusten.
- Verdeel het in 8 stukken en maak er bolletjes van.
- Laat het deeg nu 20 minuten rusten.
- Meng de suiker met de kaneel en strooi het op je werkblad.
- Rol ieder bolletje in de suiker uit tot 25cm lengte.
- Rol nu de strengen, met de overgebleven suiker één voor één uit tot ze 35cm lang zijn.
- Maak een lang gerekte u vorm van de strengen.
- Pak de linker deegstreng en leg deze over de rechterstreng heen. Herhaal deze stap nog één keer.
- Knijp nu de eindjes van het deeg tot scherpe puntjes.
- Laat de konijntjes ongeveer 1u rijzen.
- Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
- Zodra de haasjes de oven in kunnen verlaag je de temperatuur naar 220 graden.
- Bak de zoete brood haasjes in 6 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de haasjes afkoelen. Nog een klein beetje warm zijn deze haasjes erg lekker. Al vinden Steven en Rosalie ze volledig afgekoeld het allerlekkerst.
- Als de haasjes volledig afgekoeld zijn kan je een suikerglazuur maken door 2 eetlepels poedersuiker te mengen met een paar druppels water.
- Spuit dit in het midden als staartje.
Hoelang kan je dit bewaren?