Deze slof is waanzinnig lekker. Ondanks dat ik hem zelf niet geproefd heb weet ik dat hij fantastisch is. Witte chocolade, monchou, pistache en frambozen… Wat een heerlijk smaakpalet! En dat ook nog eens op een sloffenbodem. Beter en lekkerder kan bijna niet, dacht ik zo!
Taartwedstrijd
Daar dacht de jury van de taartwedstrijd waar ik (met deze slof) aan mee deed anders over. Of misschien niet want de enige feedback die ik kreeg was ‘je kan zien dat je vaker bakt’. Niets meer en niets minder werd er over gezegd. En dat terwijl ik weet dat dit taartje wel meer waard is. En nee, ik blaas niet hoog van de toren. De jury had duidelijk andere voorwaarden waar de winnaar van de wedstrijd aan moest voldoen. Ben ik dan teleurgesteld dat ik niet won bij die wedstrijd? Oh nee, de prijs die ik er voor gekregen had was op marktplaats terecht gekomen. En het jonge meisje dat er nu mee naar huis ging was er zo blij mee! Toch had ik wat meer input / feedback van de jury wel gewaardeerd.
Pistachespijs
Gelukkig heb ik op zo’n moment nog een heel mooie blog en heel veel lieve en trouwe lezers die gek zijn op Monchou. En op witte chocolade en frambozen. Dat heeft de sneeuwster met deze smaakcombinatie wel bewezen. Voor deze slof ging ik nog iets verder met het combineren en kwam er ook nog pistache bij. Dat is een goede keuze want: Wauw! Wat is pistachespijs lekker! Zoveel lekkerder dan amandelspijs. Het kost meer, maar het heeft ook veel en veel meer smaak. Dit is echt mijn nieuwe favoriet en ik denk dat jullie dit nog vaker terug gaan zien. Voor deze slof maakte ik een pistache frangipane. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken maar dat is dus echt lekker, haha. Eigenlijk moet ik nog maar één ding hierover zeggen: Ga met het recept aan de slag!
koemelkvrij
Persoonlijk zou ik dit recept niet koemelkvrij (willen) maken. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik tot nu toe geen goede koemelkvrije vervanger voor Monchou ken. Ik ben bekend met de vervangers op de markt maar heb tot nu toe nog geen roomkaas alternatief gevonden waar ik warm van wordt. Dit geldt ook voor de witte chocolade. Uiteraard is het wel mogelijk om in plaats van Monchou te kiezen voor een andere koemelkvrije vulling.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk terug te vinden.
Witte chocolade – Pistache slof met frambozen
Ingrediënten
- Voor het sloffendeeg:
- 90 gram koude roomboter
- 100 gram witte basterd
- 1 gram zout
- 25 gram ei
- 75 gram patentbloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- voor de Frangipane
- 50 gram pistachenoten
- 50 gram grove kristalsuiker
- 25 gram roomboter
- 25 gram ei
- 10 gram bloem
- voor de Monchou
- 100 gram Monchou zacht en luchtig
- 125 gram slagroom
- 75 gram witte chocolade
- voor de frambozenvlaaivulling
- 225 gram diepvries frambozen
- 2 blaadjes gelatine
- 85 gram water
- 35 gram suiker
- 12 gram frambocello
Instructies
- Leg de gelatine blaadjes in ruim koud water en laat ze ongeveer een half uur weken.
- maak eerste het sloffendeeg
- Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- *Maak nu de frangipane:
- Doe de pistachenoten in een hakmolen o.i.d. en hak ze fijn.
- Voeg de suiker toe en hak het nog iets fijner.
- Voeg wat water toe en hak verder tot er een pistachespijs ontstaat. Weest voorzichtig met het hakken, het is niet de bedoeling dat je olie uit de pistachenoten perst.
- Meng nu de pistachespijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de pistachespijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Maak de frambozenvlaaivulling:
- Doe hiervoor 100 gram frambozen in een pan.
- Voeg hier het water en de suiker aan toe.
- Breng de frambozen aan de kook, laat het ongeveer 5 minuten koken zodat de frambozen goed zacht geworden zijn.
- Pureer de frambozen en zeef eventueel de pitten eruit.
- Leg de geweekte gelatine op de nog warme frambozensap en roer tot ze gesmolten zijn en goed doorgeroerd zijn. Laat het sap zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ga verder met de slof
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
- Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
- Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.
- Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.
- Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
- Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf
- Bak de slof in ongeveer 22 minuten gaar.
- Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
- Laat de slof nu afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak de witte chocolade monchou
- Smelt de chocolade en laat deze even afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Roer de monchou los met een garde.
- Voeg de monchou toe aan de slagroom en spatel het door elkaar.
- Voeg nu de chocolade toe en spatel ook deze er door. (let er op dat je dit niet doet terwijl de chocolade nog heel warm is!)
- Doe de witte chocolade monchou in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit doppen witte chocolade monchou op de rand van de slof.
- Verdeel de overgebleven monchou over de binnenkant van de slof.
- Is het frambozensap al aan het geleren? Dan kan je gelijk verder werken.
- Wacht anders tot het sap begint te geleren.
- Is het sap al te dik? Verwarm het dan heel voorzichtig en al roerend tot het wat dunner wordt.
- Doe de overgebleven frambozen in het sap en schep het voorzichtig een aantal keer om zodat ieder frambozen omhuld is met een laagje van het sap.
- Verdeel de frambozen en het sap over het midden van de slof.
- Laat de slof verder opstijen in de koelkast.
Een gedachte over “Witte chocolade – Pistache slof met frambozen”