Vorig jaar kreeg ik van Sint, (de piet die dat uitzocht was wel heel aardig voor mij 😉 oh nee… dat mag je niet zeggen van jezelf 😀 ) een boekje om zelf marshmallows te maken. Het kwam op zolder terecht en iedere keer als ik het tegenkwam dacht ik: Ja…! Daar wil ik echt iets mee doen binnenkort. Ruim je dan voor de 10e keer je bakhoekje op zolder op en kom je voor de 10e keer dat leuke boekje tegen dan denk je: O ja! Ik moet er echt iets mee 😀 Dus die 10e keer ging het boekje mee naar beneden en dezelfde middag ging ik er mee aan de slag. Maar ik kreeg al snel spijt 🙁 ja echt! Ik ontdekte dat zelfgemaakte marshmallows lekkerder zijn dan die uit de winkel. Dus likte ik mijn vingers maar eens af en nog maar eens 😛 en toen zat er een kilo bij op de weegschaal. Nee grapje natuurlijk! Maar ik heb me wel echt serieus in moeten houden. Vandaag laat ik jullie zien dat het dus helemaal niet zo moeilijk is om te maken. Schrik niet van de hoeveelheid suiker die je gebruikt maar realiseer je dat dit dus ook in de gekochte spekken zit.
Dit heb je nodig:
450 gram fijne kristalsuiker
200 gram koud water
25 gram poedergelatine
100 gram heet (niet kokend) water
3 M eiwitten
30 gram poedersuiker
30 gram maïzena
10 gram vanillearoma
citroensap
plantaardige olie
En verder:
Steelpan
bakvorm van 18×24 cm
bakpapier
theezeefje
(suiker)thermometer
Zo ga je te werk:
Meng de poedersuiker met de maïzena in een bakje tot het goed gemengd is.
Vet de vorm in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Vet het bakpapier eveneens licht in met de olie.
Bestrooi de vorm licht met het poedersuiker-maïzena mengsel. Dit werkt het handigst met een theezeefje of cacaostrooier.
Doe het koude water met de suiker in de steelpan en roer het goed door met een siliconen spatel.
Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
Zodra de temperatuur op de 116 graden los je de gelatine op in het hete water.
Voeg hiervoor de gelatine al roerend aan het water toe. Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
Maak de mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
Mix op hoge snelheid de eiwitten stijf.
Zodra het suikerwater de 120 graden heeft bereikt giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij. Niet te veel want het bruist enorm en is lastig schoon te maken (spreekt ze uit ervaring 😀 )
Als het bruisen afneemt kan je voorzichtig meer / alle gelatine er bij gieten.
Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal toe aan het eiwit.
Voeg voorzichtig de vanillearoma toe.
Zodra je klaar ben met het toevoegen van de suiker kan de mixer weer hard. Klop nog 10-15 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel heb.
Stort het marshmallow mengsel in de bakvorm. Strijk het zo nodig glad met de siliconenspatel.
Bestrooi de bovenkant licht met het poedersuiker / maïzena mengsel.
Laat het onafgedekt op een koele plaats ongeveer 5 uur opstijven.
Vet een scherp mes een beetje in met de olie, haal de marshmallow los van de randen.
Til de marshmallow uit het bakblik.
Vet zo nodig het mes opnieuw in. Snij de marshmallow in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm.
Doe alle marshmallow blokjes één voor één in het bakje met het poedersuikermengsel en zorg dat er rondom van het mengsel zit.
Schud het overtollige poedersuiker-maïzena mengsel er af met hulp van een zeef.
Bewaar de marshmallows luchtdicht op een koele plaats.
Hoi helemaal leuk ga het zeker proberen ,zo ook je butterscotch
Leuk, Doreth! Ik ben erg benieuwd wat je er van vind. Laat het gerust even weten.
Groetjes, Adriënne