Ik hou er van om uit te pakken met kinderverjaardagen. Jij ook? Al jaren staat er op mijn lijst, dat ik een keer een sweet table wil maken voor de verjaardag van Steven of Rosalie. Echter houdt de druk die daarop ligt mij tegen. Een sweet table maken is meer werk dan alleen een paar taarten maken. Toch blijf ik mij verlekkeren op prachtig gestylde tafels. Uren en uren kan ik er naar kijken. Ondertussen bedenkend in welk thema, ik het zelf zou willen maken.
Midden in de Corona tijd was daar ineens de vraag van Steven om samen cupcakes te bakken. Daarna wilde hij ze decoreren met voetbal chocolade, die kocht ik met het beeld van een sweet table in mijn hoofd. Een lang verhaal kort gemaakt: 24 uur later waren niet alleen de cupcakes gebakken maar ook alle andere sweets gemaakt en had ik de aankleding in elkaar geknutseld. Zonder druk van een verjaardag werkte dat echt ontspannend. Heerlijk vind ik het: een beetje knutselen en voilá! Er ontstaat gewoon iets prachtigs onder je handen.
Na al dat verlekker, gepeins, mislukte pogingen en een super geslaagde sweet table, kan ik het niet laten om deze sweet table, geschikt voor ongeveer 6 personen met jullie te delen. Al mijn tips en trucs deel ik met jullie in dit artikel. En uiteraard krijgen jullie de ‘recepten’. Ondertussen smaakt het echt naar meer en zijn de sweet tables alleen maar hoger op mijn lijstje gekomen. Ik zit nog vol met ideeën en inspiratie voor verschillende tafels. Willen jullie meer van deze tafels zien? Dan hoor ik het, hé?! Ik ben alvast voor 😉
De voorbereiding:
Het allerbelangrijkste bij het maken van zo’n tafel is toch wel de voorbereiding. Ik begon met het maken van de cupcakes en bakte daarna de taart. Toen volgden de koekjes en voor ik het wist had ik alles gemaakt wat jullie op deze foto’s zien. In tussen sliep ik een nacht onrustig en was ik zelfs in mijn slaap met die tafel bezig, haha. Het moet je maar bezig houden 😉 Dat dit niet echt de goede volgorde was is wel duidelijk.
Tips voor het goed voorbereiden van een sweet table:
# Zorg dat je van te voren weet hoeveel personen er komen. Eigenlijk begint het daarmee.
# Denk niet alleen na over het lekkere maar ook over het decoratieve. Bepaal een thema en de kleuren. Bij een sweet table is dit net zo belangrijk als het lekkers dat je op de tafel zet.
# Per persoon reken je op ongeveer één stukje taart en 3-4 kleinere ‘sweets’. Natuurlijk is dit afhankelijk van heel veel factoren zoals: Leeftijd, grote eter / kleine eter, tijdstip e.d. Hou hier zo goed en zo kwaad mogelijk rekening mee.
# Weet je hoeveel mensen er komen, dan kan je gaan verzinnen wat je wil maken en hoeveel je nodig heb. Voor kleine groepen, kies je uiteraard minder verschillende sweets. Voor grotere groepen kan je voor meer verschillende dingen kiezen.
# Hou rekening met de tijd, die het maken van een tafel kost. Je verkijkt je hier al snel op. Kies daarom voor een mix van zelfgemaakte en gekochte lekkernijen. De gekochte lekkernijen kan je vaak simpel bij het thema aan laten sluiten.
# Zoek een plaatsje waar je de sweet table neer kunt zetten. Let hierbij op dat hij absoluut een prominente plaats in mag nemen. Een mooie tafel trekt natuurlijk sowieso de aandacht al naar zich toe, maar je mag er ook echt mee showen.
# Zoek recepten op die je al kent of probeer nieuwe recepten een keertje uit.
# Haal de boodschappen ruim van te voren in huis.
Na een goede voorbereiding…
Heb je bepaald waar je tafel komt te staan, hoeveel gasten er komen, welk thema en kleuren je sweet table krijgt? Dan kan de voorbereiding beginnen. Ik heb er, bij deze voetbal sweet table, voor gekozen om zelf de slingers te maken. Dat is een uurtje of 1,5 werk. Daarnaast maakte ik ook de kaartjes, de decoratie aan de rietjes, de prikkers in de cupcakes en de taarten zelf. Een heerlijk ontspannen klusje om te doen, zeker als je er tijd voor heb/neem.
Neem echt de tijd om je goed voor te bereiden en een beeld te vormen. Dat scheelt je uiteindelijk de helft van je werk, een hele hoop frustratie en geeft uiteindelijk meer voldoening.
Decoratie
Om je een klein beetje bij te helpen bij het maken van de decoratie deel ik hier de PDF van de slinger en twee word documentjes met de overige decoraties. Samen met de uitleg hieronder kan jij deze decoraties zelf maken.
DIY ‘Slinger’
Dit heb je nodig:
Wit papier, A4 formaat
Printer
Groen karton
Lijm
Gaatjes tang
Zwart lint
Zo maak je hem:
Print de PDF op normaal wit papier.
Knip of snij de vlaggetjes uit.
Plak ze op stevig groen karton.
Snij of knip ze nogmaals uit, met een groene rand van ongeveer 0,5 cm breed.
Maak twee gaatjes aan de bovenkant van de slinger. Ik gebruikte hiervoor een gaatjestang. Zo een voor gaatjes in een riem 😉 Werkt prima en is net wat kleiner dan een perferator.
Rijg de vlaggetjes aan het lint.
Overige decoratie:
Voor je deze decoratie maakt is het van belang dat je goed weet wat je maakt en hoeveel je van ieder nodig hebt. Omdat dit verschillend kan zijn van mijn sweet table heb ik het onderstaande document in Word laten staan. Je kan het zelf bewerken. Ik ga er wel vanuit dat je hiervoor een beetje basis kennis van Word heb 😉
Naamkaartjes:
Dit heb je nodig:
Wit a4 papier
Groen karton
Schaar
Lijm
Zo ga je te werk:
Pas zo nodig de tekst op de kaartjes aan.
Print de naamkaartjes uit.
Knip de naamkaartjes daarna uit.
Plak ze op groen karton.
Meet even op hoe groot de kaartjes zijn, teken ze in de lengte dubbel zo hoog af.
Knip ze uit, met weer een groen randje aan alle kanten.
Vouw de kaartjes dubbel.
Voetbalrietjes:
Dit heb je nodig:
wit a4 papier
papieren rietjes naar keuze (Ik kocht ze bij de Coop)
plakband
Zo maak je ze:
Print de voetballen op gewoon a4 papier.
Daarna knip je de voetballen uit en plak ze met plakband op de rietjes.
Etiket limonadefles:
Dit heb je nodig:
Fles, gevuld met reine claude aanmaaklimonade
wit a4 papier
lijm
Zo maak je het:
Print het label op a4 papier.
Knip / snij het uit.
Plak het op de fles.
Trophy’s:
Op de taart, cupcakes, cookie cakes en de marshmallows heb ik trophy’s gebruikt ter decoratie. Ook deze is bijgevoegd in een aanpasbaar word document. Verander zelf de trophy’s van grote naar eigen voorkeur. Verwijder een aantal of voeg er juist aan toe.
Dit heb je nodig:
Goud kleurig karton
zwarte stift
schaar
Zo ga je te werk:
Pas het document zo nodig aan.
Print de trophy’s op stevige goudkleurige karton.
Knip ze uit.
Teken met de zwarte stift een cijfer naar keuze in de trophy’s.
… Maak nu de lekkerste sweets…
En dan komt er alweer een leuk onderdeel van de sweet table aan. YES! De oven gaat aan!
# Natuurlijk heb je alle boodschappen in huis 😉
# Je weet ook al welke recepten je gaat maken. Heb je ze al een keer getest?
# Het succes van stressvrij bakken begint bij een goede planning.
# Begin daarom met de baksels die lang houdbaar zijn. In mijn geval waren dat de gedipte oreo’s, de chocolade lolly’s en de gedipte marshmallow’s. Dit kan je al een week of nog iets meer van te voren maken. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje.
# Houd het bakken van cupcakes, koekjes en taart voor het laatst. Dit doe je het liefst de dag voor je de sweet table nodig hebt.
De marshmallows:
Dit heb je nodig:
Grote XXL BBQ Marsmallows
Dip chocolade
musketzaad en andere eetbare decoratie
Trophy’s uit de hierboven beschreven DIY
Lollystokjes
Zo ga je te werk:
Knip de marshmallows door de helft.
Hou de geknipte kant als onderkant.
Steek in de andere kant een lolly stokje. Deze hoef je waarschijnlijk niet in chocolade de dopen o.i.d. maar plakt gewoon uit zichzelf.
Smelt de chocolade.
Dip de marshmallows tot ongeveer de helft in de chocolade.
Bestrooi ze met het musketzaad.
Decoreer de marsmallows met een gouden trophy.
Plak, met wat gesmolten chocolade ook wat losse eetbare decoratie op de bovenkant van de marshmallows.
Laat de chocolade uitharden.
Gedipte oreo’s:
Dit heb je nodig:
Deco melts groen
Zonnebloemolie
Oreo koekjes
Chocolade voetbal schildjes
Zo ga je te werk:
Smelt de deco melts zoals op de verpakking aangegeven.
Voeg wat zonnebloemolie toe, zodat de melts wat vloeibaarder zijn. Roer dit er goed door.
Dip de oreo’s in de deco melts.
Decoreer ze met een chocolade voetbal schildje.
Laat de deco melts uitharden.
Chocolade lolly’s
Dit heb je nodig:
Chocolade
Chocolade voetbal schildjes
En verder:
Mold voor lolly’s
Lollystokjes
Zo ga je te werk:
Smelt en tempereer de chocolade.
Leg een lollystokje in iedere opening van de mold.
Giet de chocolade in de mold.
Tik een paar keer op de rand van je aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Laat de chocolade goed uitharden
Verwijder de lolly’s uit de mold.
Plak op iedere lolly een chocolade voetbal schildje.
De koekjes:
De koekjes zijn gemaakt met het basisrecept voor zandkoekjes. Natuurlijk kan je variëren in smaak door bijv. geen vanillesuiker toe te voegen maar wat citroenrasp. Ook is het heel lekker om naast vanillesuiker wat kaneel aan het deeg toe te voegen.
Dit heb je nodig:
Afhankelijk van het aantal personen, een heel, half of kwart hoeveelheid van dit recept. (voor 6 personen gebruikte ik een half recept en gebruikte een deel van de koekjes ook voor de cookie cakes)
Witte chocolade
Musketzaad
Chocolade voetbal schildjes
Zo ga je te werk:
Maak het deeg aan de hand van dit recept.
Steek koekjes van ongeveer 5 cm doorsnee uit.
Bak de koekjes zoals in het recept aangegeven.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Vul een plat bakje met het musketzaad.
Smelt en tempereer de witte chocolade.
Smeer wat witte chocolade uit over het koekje.
Leg op ieder koekje een chocolade schildje.
Dip de koekjes in het musketzaad.
Laat de chocolade uitharden.
De cupcakes:
Voor het bakken van de cupcakes gebruikte ik het basisrecept voor chocolade cake. Met een basis van 3 eieren, bakte ik alle cupcakes die ik voor deze tafel gebruikte en nog een paar extra.
Dit heb je nodig:
Afhankelijk van het aantal personen kan je de hoeveelheden voor dit recept naar eigen wens aanpassen.
poedersuiker
eiwit
kleurstof
klontje zachte boter
chocolade voetbal schildjes
musketzaad
eetbare decoratie naar keuze
En verder:
gras spuitmondje en spuitzak
goude trophy’s
cocktailprikkers
Zo ga je te werk:
Maak het cakebeslag zoals in dit recept is beschreven.
Bak cupcakes in normaal en mini formaat.
Laat ze volledig afkoelen.
Meng het eiwit, de poedersuiker, het klontje boter en een eetlepel water tot een stevige klontvrije massa.
Voeg wat kleurstof toe en roer dat er goed door.
Voeg wat warm water toe, tot er een spuitbare massa ontstaat.
Doe het spuitmondje in de spuitzak.
Vul de spuitzak met de créme.
Stapel een aantal kleine cupcakes op de grotere.
Spuit de créme op de cupcakes.
Decoreer de cupcakes naar eigen inzicht.
De taart
Voor deze taart ging ik een klein beetje voor gemak. ik gebruikt namelijk een mix voor de botercrème. Nog altijd is het mij niet echt gelukt om een lekkere botercrème te maken zonder dat ik daar een mix voor gebruik. Ik weet dat er veel verschillende soorten zijn maar vind ze allemaal niet zo lekker als de mix. Bovendien is het ook nog eens een makkelijk en snel resultaat. En dus gebruikte ik voor deze taart toch weer eens een zakje 😉
Dit heb je nodig:
Voor deze taart bakte ik een biscuit op basis van 3 eieren. Ik gebruikte daarvoor dit recept.
Botercrèmemix + daarbij horende ingrediënten
jam naar keuze
groen decomelts
poedersuiker
eiwit
kleurstof
klontje zachte boter
chocolade voetbal schildje
musketzaad
eetbare decoratie naar keuze
Snoep en koekjes naar keuze
En verder:
spuitzak met gras spuitmondje
goude trophy
voetbal
satéprikker
Zo ga je te werk:
Bak het biscuit zoals in dit recept aangegeven.
Laat het biscuit volledig afkoelen.
Maak de botercrème zoals op de verpakking aangegeven.
Snij het biscuit in 3 lagen.
Vul de biscuit met 2 lagen botercrème en jam.
Smeer de buitenkant van de taart af met botercrème.
Zet de taart een uurtje of wat in de koelkast om op te stijven.
Smelt wat groene candymelts en drip dit van de taartrand af.
Meng het eiwit, de poedersuiker, het klontje boter en een eetlepel water tot een stevige klontvrije massa.
Voeg wat kleurstof toe en roer dat er goed door.
Voeg wat warm water toe, tot er een spuitbare massa ontstaat.
Doe het spuitmondje in de spuitzak.
Vul de spuitzak met de créme.
Spuit de bovenkant van de taart vol met gras.
Plak de goude trophy en de voetbal op de prikkers en steek ze in de taart.
Decoreer de taart naar eigen inzicht.
Deze taart hoeft niet in de koelkast bewaard te blijven. Doe je dit liever wel, haal hem er dan ongeveer een uur voor serveren uit.
De cookie cakes:
Deze cookie cakes zijn het resultaat van alle restjes. Maar daarom zijn ze niet minder leuk / lekker. Ze mogen dan ook absoluut niet ontbreken in dit artikel.
Dit heb je nodig:
Afhankelijk van het aantal personen, een heel, half of kwart hoeveelheid van dit recept. (voor 6 personen gebruikte ik een half recept en gebruikte een deel van de koekjes ook voor de ander koekjes)
Botercrèmemix + daarbij horende ingrediënten
Candy melts groen
poedersuiker
eiwit
kleurstof
klontje zachte boter
En verder:
Spuitzak met glad spuitmondje
spuitzak met gras spuitmondje
gouden trophey’s op een cocktailprikker
Zo ga je te werk:
Maak het deeg aan de hand van dit recept.
Steek koekjes van ongeveer 5 cm doorsnee uit.
Bak de koekjes zoals in het recept aangegeven.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Maak de botercrème zoals op de verpakking beschreven.
Smelt de candy melts zoals op de verpakking beschreven.
Roer de botercrème en de candymelts door elkaar.
Doe de crème in de spuitzak met het gladde spuitmondje.
Spuit toeven crème op één koekje.
Leg er een tweede koekje op en spuit hier nogmaals crème op.
Meng het eiwit, de poedersuiker, het klontje boter en een eetlepel water tot een stevige klontvrije massa.
Voeg wat kleurstof toe en roer dat er goed door.
Voeg wat warm water toe, tot er een spuitbare massa ontstaat.
Doe het spuitmondje in de spuitzak.
Vul de spuitzak met de créme.
Spuit de crème op de bovenkanten van de koekjes.
Decoreer de koekjes naar eigen inzicht.
Et Voila! Daar is hij dan… De sweet table
En als je dan alle boven genoemde stappen beschreven hebt doorlopen is het tijd voor het aller- allerleukste! Het moment dat alles samenkomt in een prachtige tafel.
# Verzamel eerst alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Denk niet alleen aan de sweets en decoratie maar ook aan dingen als plakband en een schaar. Misschien zelfs nog wat gesmolten chocolade om wat losgeraakte decoratie vast te plakken.
# Blaas nog wat (water)ballonnne op voor een extra feestelijk geheel.
# Begin met het neerzetten van de grote dingen. Ik begon bijvoorbeeld met het houten kistje. Daar wilde ik de taart op zetten. Zo stond die mooi op ooghoogte en sprong hij goed in het oog.
# Schuif net zo lang met alles tot je tevreden bent.
# Maak een serie mooie foto’s van je kunstwerk voordat de visite komt. Dit is iets wat er hier altijd bij inschiet, haha.