Ken jij dat gevoel ook? Zit je lekker op de bank, denk je ineens: Ik heb trek in iets lekkers! Dat had ik dus op de eerste vrije vrijdagmiddag van de voorjaarsvakantie. En die ‘Ik heb trek’ gedachte werd onmiddelijk gevolgd door: ‘In speculoos…, nee in cookie dough, in speculoos cookie dough! Oh ja… Ik wil nu speculoos cookie dough. Met witte chocolade. Oh nee…. daar zit melk in. Nou dan pure chocolade, ook lekker!’ En tien minuten later stond hij daar: Deze heerlijk Speculoos cookie dough.
Speculoospasta als ingrediënt
Want lekker is hij zeker. Voor dit recept heb ik alleen een klein beetje licht bruine basterdsuiker gebruikt. De rest van de suiker heb ik vervangen door speculoos zelf. Op deze manier wordt het deeg wat zoeter en smeuïger. Doordat je een aardige hoeveelheid speculoospasta gebruikt komt de smaak ook goed terug in de cookies dough. Voor nog wat extra smaakversterking voegde ik ook kaneel toe. Wist jij dat dit een ingrediënt is van deze pasta?
Heat-treated flour
Bij het maken van cookie dough wordt vaak Heat-treated flour gebruikt. Bloem die nog niet gebakken / gegaard is, is namelijk niet zo heel erg gezond voor je. Heat-treated flour is dus bloem die al wel gegaard is. Deze bloem kan je online bij bijvoorbeeld BAKD.nl kopen. Maar je kan ook zelf bloem garen in je eigen oven. Daarvoor verwarm je de oven voor op 175 graden, spreid je de bloem uit over de bakplaat en ‘bak’ je de bloem ongeveer 5 minuten. Let er wel goed op dat de bloem heet genoeg is geweest, maar voorkom dat het te heet is want dan verbrand het.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij al koemelkvrije variant gemaakt. Wil jij dit ook? Gebruik dan een plantaardige boter en chocolade zonder melk. Speculoospasta en de koffiekoekjes bevatten beide geen melk, waardoor je deze ook zonder problemen kunt gebruiken.
Speculoos cookies dough
Ingrediënten
- 50 gram FloraPlant of roomboter op kamertemperatuur
- 25 gram licht bruine basterd suiker
- 100 gram speculoos
- 105 gram heat-treated flour of gewone bloem
- snuf kaneel
- snuf zout
- 50 gram speculoos koekjes + wat extra voor decoratie
- 35 gram chocolate chips
- blokje pure chocolade voor de drizzle
- 10-20 gram water
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Mix de boter met de suiker en de speculoospasta tot het lichter van kleur is, dit duurt ongeveer 3 minuten.
- Voeg de bloem met het zout en de kaneel toe.
- Mix tot dit er goed door gemengd is.
- Voeg 10 gram van het water toe en mix weer goed door elkaar. Is het nog brokkelig? Voeg dan voorzichtig nog wat extra water toe, tot je een mooi pakkend maar niet nat deeg heb.
- Verkruimeld 50 gram speculoosjes en voeg deze samen met de chocolate chips toe aan het deeg.
- Meng het deeg tot alles goed gemengd is.
- Verdeel het deeg in 4-6 porties.
- Smelt de chocolade en drizzle dit over de speculoos cookie dough heen.
- Garneer met de extra speculoos koekjes en eventueel een andere decoratie naar keuze.
2 gedachten over “Speculoos cookie dough”