Na drie weken radio stilte verbreek ik die stilte vandaag met weer een nieuw recept om je vingers bij af te likken. De combinatie van Zwitserse room en gezouten karamel is één van mijn favoriete smaakcombinaties. Een soes gevuld met Zwitserse room is op zich al heerlijk, maar als je na 3 happen ook nog een mini soesjes gevuld met karamelsaus vind, kan de dag helemaal niet meer stuk. Deze soezen zijn zo onwijs lekker!
Borrelende Bakkriebels
Mmm… Het liefst duik ik gelijk de keuken in om deze soes-in-soes opnieuw te maken. Maar ik doe het niet… Ik doe het niet! Ik haal diep adem, alsof het me zou lukken om de borrelde Bakkriebels te verdringen. Het is hoog tijd om dit recept met jullie te delen. De foto’s staan al weken lang op de computer, het kladblaadje met het recept slingert ergens over mijn bureua… Ja, het is echt tijd om hier wat mee te doen!
Zwitserse room
Op de blog staan twee verschillende manieren om Zwitserse room te maken. Als eerste plaatste ik een recept met de klassieke manier. Hiervoor maak je een banketbakkersroom en meng je die met geklopte slagroom. Later ontdekte ik dat het ook op een hele snelle en makkelijk manier te maken is. Het recept daarvoor vind je hier. Voor deze soezen heb ik de klassieke manier gebruikt. Heb je minder tijd of wil je het jezelf makkelijk maken? Kies dan gerust voor de snelle manier.
Karamelsaus
Ook het recept voor karamelsaus is al lang te vinden op Bakkriebels. Voor deze soezen heb je niet zoveel karamelsaus nodig. Ik vind het altijd lastig om karamel te maken van minder suiker dan in het recept aangegeven is. Hierdoor hou je veel saus over. Dat is iets waar ik niet zo van hou, maar waar ik bij dit recept helaas niet aan ontkom. Daarom geef ik jullie wat extra ideeën wat je met de overgebleven saus kan doen.
> Bak eens een stapel pannenkoeken. Voeg wat kaneel toe aan de saus. Verdeel wat saus over een pannenkoek en bestrooi deze met stukjes stroopwafel.
> Maak popcorn. Hak witte chocolade fijn, en verdeel het samen met de karamelsaus over de popcorn.
> Doop een banaan in de karamelsaus.
> Maak er een heerlijke karamelbavarois van. Het recept vind je hier.
> Maak de karamel-vanille koekjes van de blog. Het recept vind je hier.
> Heb je zin in een wat grotere uitdaging? Dan kun je ook gaan voor overheerlijke banaan karamel tartelette. Dat recept vind je hier.
Koemelkvrij maken van dit recept
Voor dit recept moet je aardig wat aanpassingen doen om het recept koemelkvrij te maken. De soezen op de foto’s in dit artikel zijn koemelkvrije soezen. Voor de duidelijkheid ga ik iedere stap nog even kort doorlopen. Eerst de soezen, daarna de karamelsaus en als laatste het maken van de Zwitserse room.
Koemelkvrije soezen
Tot voor kort bakte ik soezen altijd met water en melk. Het is overbodig om te zeggen dat dat niet meer kan als je een koemelkallergie hebt. Gelukkig is het ook mogelijk om soezen alleen met water te bakken. Hierbij vervang je de melk 1:1 voor water. Hou er wel rekening mee dat water alleen vocht is en dat melk naast vocht ook eiwitten, vet en suikers bevat. Voor een soes betekend dat vooral dat ze wat minder smaak hebben. Daarnaast kan het je ook opvallen dat de soezen minder kleuren. Dit heeft te maken met de karamelisatie van de melksuikers, die je nu dus niet hebt. Wil je toch een mooie kleuring aan je soezen en geen bleekscheten? Zet de temperatuur van je oven dan 5 graden hoger dan je normaal zou doen. Ook is het belangrijk om een plantaardige boter te gebruiken. Zelf heb ik de voorkeur voor FloraPlant. (Binnenkort wordt FloraPlant onderdeel van Violife, ik weet niet of dit invloed heeft op de naam.)
Koemelkvrije karamelsaus
Om karamelsaus koemelkvrij te maken heb je een plantaardige boter en een plantaardige (slag)room nodig. Wat betreft de boter ben je al op de hoogte van de aanpassing, zie de tekst hierboven. Plantaardige slagroom is echter een heel andere uitdaging. Alpro Soja heeft een plantaardige room op basis van soja. Deze room heb ik gebruik in dit recept. Het kan echter zijn dat je, net als ik zelf, ook een soja allergie hebt. In dat geval valt de mogelijkheid van Alpro Soja ‘om op te kloppen’ af. De beste vervanger die ik tot nu toe tegen gekomen ben is die van FloraPlant. Het nadeel is echter dat deze alleen bij de groothandel te verkrijgen is en in pakken van 1 liter. Je kunt beide roomsoorten wel 1:1 vervangen ten opzichte van gewone slagroom.
Koemelkvrije Zwitserse room
Om Zwitserse room te maken heb je zowel melk als slagroom nodig. Omdat ik een hekel heb aan plantaardige melkvervangers (ze komen hier nooit op, bestaan voor 3/4 uit water enzovoort) gebruik ik voor een koemelkvrije Zwitserse room alleen room. Hierdoor is de room welliswaar wat vetter maar heeft hij ook meer smaak. Heb jij nu wel sojamelk of een andere plantaardige melk staan, gebruik die dan gerust. Je kunt de melk en/of room 1:1 vervangen.
Soes-in-soes met Zwitserse room en gezouten karamel
Ingrediënten
- voor de soezen
- 100 gram water of 50 gram water en 50 gram melk
- 50 gram roomboter of plantaardige boter
- 50 gram bloem
- 100 gram ei
- snuf zout
- voor de karamelsaus
- 200 gram suiker
- 70 gram water
- 40 gram roomboter of plantaardige boter
- 150 gram slagroom of een plantaardige room
- zout naar smaak
- voor de Zwitserse room
- 125 gram (plantaardige)melk of plantaardige room
- 1 m ei
- 2 zakjes vanille suiker
- 7 gram custard
- 2 blaadjes gelatine
- 125 ml (plantaardige) slagroom
- 25 gram fijne kristalsuiker
- poedersuiker voor het bestrooien
Instructies
- Maak als eerste de karamelsaus
- Doe de suiker en het water in een van de pan en breng het (zonder te roeren) op middelhoge warmte aan de kook.
- Breng, in deen andere pan, de (plantaardige)slagroom aan de kook.
- Laatde suiker (nog steeds zonder te roeren) koken tot het lichtbruin kleurt. Zet dan de hittebron uit.
- Voeg de (kokend) hete slagroom voorzichtig toe aan de gekarameliseerde suiker. Pas op voor het bruisen.
- Voeg de boter en het zout toe.
- Roer met de siliconen spatel tot er een egale saus ontstaat.
- Laat de saus afkoelen tot kamertemparatuur.
- Maak de banketbakkersroom voor de Zwitserse room.
- Leg de gelatine in ruim kokend water en laat het ongeveer een half uur weken.
- Meng 100 melk met de vanillesuiker.
- Voeg het ei toe en meng het goed door.
- Meng de overige 25 gram melk met de custard tot een papje. Voeg het toe en meng nogmaals goed door.
- Zet het in de magnetron en kook het tot de gewenste dikte. Roer het ondertussen een aantal keer glad. Op die manier voorkom je klontjes in de banketbakkersroom.
- Laat de banketbakkersroom ongeveer 10 minuten afkoelen, met een velletje huishoudfolie op de custard om een vel te voorkomen.
- Voeg de gelatine toe en roer tot het goed opgenomen is.
- Laat de banketbakkersroom nu verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen de soezen.
- Zet twee bakplaten bekleed met bakpapier klaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe het water, eventueel de melk, het snufje zout en de roomboter in een pan en zet het op een middelhoge hittebron.
- Zet de hittebron uit zodra de boter gesmolten is.
- Voeg de bloem toe.
- Meng de ingrediënten goed met elkaar.
- Zet de hittebron weer aan en verwarm het deeg nog 2 minuten. Blijf er door roeren.
- Zet de hittebron uit en laat het deeg afkoelen tot het handwarm is.
- Doe het beslag in de mixerkom en zet de mixer klaar.
- Voeg 1 ei toe en mix deze door het deeg tot het volledig is opgenomen.
- Herhaal dit met het andere ei.
- Vul een spuitzak met het deeg.
- Spuit 6 mini soesjes van ci. 6 gram beslag op één van de bakplaten.
- Bak deze soesjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Spuit 6 grote soezen van ongeveer 35 gram op de andere baklpaat.
- Bak deze soezen, na de mini soezen, in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Maak intussen de Zwitserse room af
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Voeg wat slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop het met de garde goed door elkaar.
- Voeg de overige slagroom toe en roer het door tot alles goed vermengd is.
- Laat de Zwitserse room eventueel nog wat opstijven in de koelkast.
- vul de soezen
- Doe wat karamelsaus in een spuitzak.
- Maak een klein gaatje aan de bovenkant van de soesjes en vul de soezen met karamelsaus
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Snij de grote soezen open.
- Vul de onderkant van de soezen met een laag Zwitserse room.
- Zet een mini soes in het midden van de grote soes.
- Spuit de bovenkant van de soes ook vol met een laat banketbakkersroom.
- Druk de helften voorzichtig op elkaar.
- Bewaar de soezen tot serveren in de koelkast.
- Bestrooi de soezen vlak voor serveren met poedersuiker.