Oef! Het is vandaag gewoon een jaar geleden dat Jasper zijn collega’s op verschillende soorten soezen trakteerde. Jullie hebben nog steeds een aantal van deze recepten tegoed. Vandaag kan ik er in ieder geval weer één afstrepen. Want bij dezen deel ik het recept voor deze heerlijke Oreo – Vanille Amarula soezen met jullie. Rijkelijk gevuld met maar liefst 3 vullingen: Chocolade en Vanille slagroom en chocoladesaus. In alle 3 de vullingen is bovendien gebruik gemaakt van Vanille Amarula, een heerlijke likeur die zorgt voor net dat beetje extra smaakboost.
Look-a-like stracciatella
Het recept voor deze Oreo – Vanille Amarula soezen is ontstaan met één van mijn favoriete ijs smaken in mijn achterhoofd. Ik ben namelijk gek op stracciatella, niet alleen in ijs trouwens. Ook in bolletjes en als vulling kan ik dit niet weerstaan. Voor deze soezen zijn de stukjes pure chocolade vervangen door Oreo kruimels. Wanneer ik net als in dit recept veel verkruimelde oreo’s nodig heb koop ik daar een zak van bij bijvoorbeeld baktotaal. Ideaal! Zo hoef je zelf geen oreo’s te verkruimelen.
Amarula Vanille Spice Cream
Met dank aan de foodybox van PR Bureau ‘Kroon op het werk’ heb ik alle smaken Amarula in huis die te koop zijn. Ik vind het echt een heel lekker drankje maar drink het eigenlijk nooit zo. Veel liever gebruik ik één van de smaakjes in mijn baksels. Zo gebruikte ik voor deze soezen de Amarula Vanille Spice Cream. Aan deze Amarula is Vanille en Gember toegevoegd. De laatste proef je bijna niet maar de Vanille proef je wel goed. Daarom is deze likeur de perfecte match met Oreo.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest?
Met onderstaande afbeelding vind je dit artikel en het recept makkelijk terug
Koemelkvrij
Ik heb dit recept niet als koemelkvrij recept ontwikkeld of bedoeld. De slagroom, mascarpone en amarula zijn basisingrediënten die koemelk bevatten en zich niet zo heel makkelijk laten vervangen zonder dat het recept flink aangepast moet worden.
Oreo – Vanille soezen
Ingrediënten
- Voor de soezen:
- 150 gram water (of 75 gram melk en 75 gram water)
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 150 gram ei
- snuf zout
- Voor de tijgerlaag:
- 50 gram boter
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 70 gram bloem
- Voor de chocolade – oreo saus:
- 40 gram water
- 40 gram suiker
- 25 gram cacao
- 10 gram vanille amarula
- 50 gram oreo kruimels
- Voor de Oreo – Vanilleslagroom:
- 250 ml slagroom
- 50 gram mascarpone
- amarula naar smaak
- 20 gram suiker
- 75 gram oreo kruimels
- Voor de chocolade – Oreo slagroom:
- 375 gram slagroom
- 140 gram pure chocolade
- vanille amarula naar smaak
- 18 gram vanille suiker
- 50 gram oreo kruimels
- 30 gram mascarpone
- Decoratie:
- 12 oreo’s
- Pocky sticks cookies and cream
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak een begin met de chocolade – Oreo slagroom. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de pure chocolade in stukjes en voeg deze aan de hete slagroom toe.
- Laat ongeveer 5 minuten staan en roer dan door tot de chocolade en slagroom goed gemengd zijn.
- Koel het terug tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast om weer volledig koud te worden.
- Maak de chocolade – Oreo saus. Doe hiervoor het water, de suiker en de cacao in een pan en breng het al roerend aan de kook.
- Voeg de amarula en de Oreokruimels toe.
- Zet apart en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak het deeg voor de tijgerlaag door alle ingrediënten kort te kneden tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg, tussen twee lagen vershoudfolie, uit tot ongeveer 3mm dikte en leg het in de koelkast.
- Maak nu het soezendeeg. Verwarm hiervoor de melk met het water en de boter tot het kookpunt.
- Haal de pan van de hittebron en voeg de bloem toe aan het boter/water mengsel.
- Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Zet het terug op de hittebron en verwarm het al roerend nog 2-3 minuten.
- Haal het deeg van de hittebron en doe het in de mixerkom.
- Mix het deeg even flink door elkaar met een mixer zodat de ergste warmte kan ontsnappen.
- Breek de eieren in een kommetje en roer het door elkaar.
- Voeg al mixend 1/3 van het ei toe, zorg dat het volledig opgenomen is.
- Voeg de helft van het overige ei toe en mix opnieuw tot ook dit volledig opgenomen is.
- Voeg nogmaals de helft van het overgebleven ei toe en mix opnieuw.
- Check nu de dikte van het beslag en voeg zo nodig nog het overige ei toe.
- Mix het soezenbeslag nog ongeveer 3 minuten op hoge snelheid door.
- Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gladde ronde spuitmond.
- Spuit 12-14 soezen van ca. 35 gram op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen het deeg.
- Steek evenveel rondjes uit het koekdeeg, gebruik hiervoor een gladde ronde uitsteker, die ongeveer net zo groot is als het soezendeeg.
- Leg op iedere toef soezendeeg een plakje tijgerdeeg.
- Bak de soezen in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Maak intussen de Oreo – Vanille slagroom. Klop hiervoor de slagroom met de suiker en de mascarpone stijf.
- Voeg de oreokruimels en Amarula toe en spatel die erdoor.
- Doe de room in een spuitzak met stervormige spuitmond.
- Bewaar de room in de koelkast tot gebruik.
- Maak ook de chocolade – Oreo slagroom verder. Klop hiervoor de gekoelde chocoladeroom met de mascarpone en suiker stijf.
- Voeg de amarula en oreokruimels toe en spatel deze erdoor.
- Doe de chocolade – Oreo slagroom in een spuitzak.
- Snijd de bovenkant van de soezen open.
- Steek kleine rondjes uit de afgesneden bovenkantjes. Leg deze apart voor de decoratie.
- Verdeel de chocolade – oreo slagroom over de soezen.
- Schep met een lepel in iedere soes wat chocoladesaus.
- Vul de soezen nu verder op met de Oreo – Vanilles slagroom.
- Spuit met de overgebleven slagroom een toef op elke soes.
- Steek in elke soes een oreo, het uitgedrukte bovenkantje en een stukje van een pocky stick.
- Bewaar de Oreo – Vanille soezen tot serveren in de koelkast.