Inmiddels zijn we over de helft van de Oreo recepten voor deze week heen. Vandaag gaan we voor een recept dat iets meer tijd kost, maar dat ook dubbel en dwars waard is. Vandaag deel ik het recept van mijn favoriete Oreo – Hazelnoot rolls met je. Het lijkt op een cinnamon roll maar dan met Oreo en hazelnoot. Een heerlijke smaakcombinatie.
Yes, please! Ga naar Cinnamood of duik thuis de keuken in
In 2022 brachten wij een bezoekje aan Düsseldorf. Daar ontdekte ik Cinnamood waar ze echt de meest waanzinnig lekkere cinnamon rolls en verschillende variaties verkopen. Yes! Ook vegan en daarmee koemelkvrij. Terwijl de mannen de lego winkel onveilig maakten, dook ik bij cinnamood naar binnen. Om naar buiten te komen met een Oreo roll. Daarna had ik heel veel spijt dat ik er niet meer gekocht had. Dan had ik vast gekozen voor de appelroll of de buenoroll en het onwijs jammer gevonden dat de tiramisu en cookie dough roll niet vegan zijn. Drie keer raden wat er op jouw bucketlist moet staan als je in Duitsland komt. Tot die tijd doen we het met mijn Oreo – Hazelnoot rolls, afgesproken? Ik beloof je: Deze zijn ook heel erg lekker!
Heb je vandaag geen trek in deze Oreo – Hazelnoot rolls? Dan verdienen ze zeker een plaatsje op jouw baklijst. Sla gerust één van deze afbeeldingen op je Pinterest account op om te zorgen dat je het recept makkelijk terug kunt vinden.
Brioche als basis
Bij het maken van deze Oreo – hazelnoot rolls heb ik ervoor gekozen om een brioche deeg als basis te nemen. Bij een echte cinnamon roll gebruik je officieel een iets ander recept. Maar met een brioche deeg smaken deze rolls eveneens heel erg lekker. Bij het kneden van een brioche deeg kneed je eerst een deeg zonder boter. Zodra je een vliesje van het deeg kunt trekken, voeg je de boter toe. Wat er dan gebeurt kan je even aan het schrikken maken. Maar laat dat maar aan het deeg over, dat schrikt namelijk ook. Kneed rustig verder, dan zie je dat het uiteindelijk echt weer goed komt! Brioche deeg maak je bij voorkeur de avond voordat je dit recept wil maken. Zo kan het deeg in alle rust rijzen en zijn smaak ontwikkelen. Je hoeft niet bang te zijn dat het deeg te ver door rijst. Zodra gistdeeg een temperatuur van 7 graden bereikt, stopt de werking van het gist. En natuurlijk gaat boven de 7 graden al steeds langzamer.
Hazelnootpasta als smaakmaker
In de Oreo roll van Cinnamood wordt hazelnootpasta gebruikt. Ik vond die roll zo lekker dat ik bij dit recept besloten heb dat ook te gebruiken. Je proeft de hazelnootsmaak heel licht maar de Oreo smaak overheerst. Het is daardoor heel goed mogelijk om de hazelnootpasta te vervangen voor een andere pasta naar keuze. Laat de frangelico in de roomkaascrème in dat geval ook achterwege.
Koemelkvrij
Ja, ook bij dit recept is het mogelijk om een koemelkvrije versie te maken. In recepten met gist gebruik ik altijd water, hier hoef je dus niets aan te veranderen. Een belangrijk ingrediënt bij deze rolls is roomboter. In plaats van roomboter gebruik ik een goede plantaardige vervanger zoals Roombeter van BlueBand. Voor de roomkaas crème gebruik je Philadelphia plantaardig in plaats van de gewone versie.
Oreo – Hazelnoot rolls
Ingrediënten
- Voor de brioche
- 375 gram eiwitrijke bloem
- 10 gram gist
- 7,5 gram zout
- 37 gram suiker
- 75 gram ei
- 145 gram water
- 110 gram boter
- voor de vulling
- 120 gram hazelnootpasta
- ca. 1,5 rol Oreo’s
- voor de roomkaascrème
- 75 gram (Plantaardige) Philadelphia roomkaas
- 50 gram poedersuiker
- 40 gram (plantaardige) roomboter
- 5 gram cacao
- 10 gram water
- frangelico naar smaak
Instructies
- Maak het brioche deeg de avond voordat je de Oreo – hazelnoot rolls wil gaan maken. Doe hiervoor de bloem met de gist, suiker en zout in een kom en roer dit met een garde door elkaar.
- Voeg ei en water toe en kneed tot een soepel deeg waar je een vlies van kunt trekken.
- Voeg nu de boter toe en kneed opnieuw tot een soepel deeg. Let op! Door het toevoegen van de boter valt het deeg eerst weer uit elkaar. Blijf doorkneden want alleen dan krijg je een prachtig brioche deeg.
- Vorm een bol van het deeg en laat het een nacht rusten in de koelkast.
- Ga de dag erna verder: Verkruimel 125 gram Oreo’s grof, maal 100 gram Oreo’s fijn. Bewaar beide apart van elkaar tot gebruik.
- Zorg dat de boter en de roomkaas voor de crème op kamertemperatuur zijn voor je de crème gaat maken.
- Vet een bakvorm van 20×30 cm in.
- Rol het deeg uit tot een lap van ca. 30 x 40 cm.
- Verdeel de hazelnootpasta gelijkmatig over het deeg. Neem ook de randen goed mee.
- Bestrooi nu de pasta met de grof verkruimelde Oreo’s.
- Rol het deeg op en snijd het in 12 gelijkmatige stukken.
- Leg de deegrollen in de bakvorm en dek af met vershoudfolie. Zorg dat je het vershoudfolie eerst invet met wat olie.
- Laat de rolls zo rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm intussen de oven voor op 190 graden.
- Bak de rolls in circa 17-22 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de rolls volledig afkoelen.
- Maak intussen de roomkaas crème. Mix hiervoor de boter met de poedersuiker tot het licht en luchtig is.
- Meng het water met de cacao tot een chocoladepasta. Voeg het toe aan de botercrème en mix het goed door.
- Voeg naar smaak frangelico toe en mix dit er kort door.
- Voeg nu de philadelphia toe en spatel dit er door.
- Doe de roomkaas crème in een spuitzak en spuit wat roomkaas crème in de Oreo rolls.
- Spuit de overgebleven crème in kleine toefjes op de Oreo rolls.
- Decoreer met de overgebleven Oreo koekjes.
Een gedachte over “Oreo – Hazelnoot rolls”