Macacons… Een gewaagd koekje in bakkersland. Iets wat de meeste bakkers niet in één keer lukt. Mijn eerste twee pogingen waren nog geen succes. Aan de smaak ligt het niet. Maar hey… Het is wel een macaron, hè? En dus willen we ze perfect hebben. Iets dat je de eerste keer misschien niet lukt. Maar na een paar keer oefenen zal je merken dat het beter gaat. Zo was mijn derde poging al beter en vond ik deze bijna perfect.
Bijna perfect?
Bijna perfect inderdaad… Want zonder macaron matje is het lastig om alle schelpen even groot te spuiten. En ze waren ook niet allemaal even rond doordat het bakpapier iets omhoog stond tegen de rand van de bakplaat. Maar ze hebben wel een prachtig voetje en zijn niet hol aan de onder- of binnenkant. Als ik dat in een cijfer uit moet drukken vind ik het toch zeker wel een dikke 8 waard.
Wat maakt een macaron nu zo bijzonder?
Een macacon is dus een bijzonder lastig koekje om te maken. Hij moet een voetje hebben, maar dat voetje moet niet te groot en niet te klein zijn. De perfecte macaron is niet hol aan de onder- en/of binnenkant. En de bovenkant is mooi egaal zonder hobbels en/of luchtbellen. Al die dingen lukken meestal niet bij je eerste poging. Maar als je de techniek onder de knie heb kan je er de meest prachtige dingen mee maken. Op Pinterest heb ik een speciaal bord voor Macacons. Neem eens een kijkje als benieuwd ben naar de mogelijkheden. Al met al is het ook nog een behoorlijk bewerkelijk koekje. En omdat het op basis van amandelmeel gemaakt wordt is het ook nog eens een duur koekje. Het is wel echte patisserie!
Een mergpijpje?
Oeh! De smaakcombinatie van deze macarons is zo verrukkelijk lekker! De ganache is gemaakt op basis van sojaslagroom, zodat het koemelkvrij is. Dit proef je totaal niet terug. Ik heb het niet aan Jasper verteld en hij heeft er ook niets over gezegd, terwijl hij wel een echte fijnproever is. Midden in de macaron zit nog een klein beetje frambozen fruitbeleg van Bonne Maman. Deze pot kreeg ik in de foodybox kerst. In eerdere foodyboxen kreeg ik al het abrikozen fruitbeleg, waar ik een monchoutaartje met abrikozen mee maakte en het aardbeien fruitbeleg waar ik krokante anijsbiscuits met aardbeien mee maakte. En ook deze is weer heel erg lekker. Er zit minder suiker en meer fruit in. Daarom mag het geen jam heten. De smaken zijn zo puur en zo lekker! Zeker voor in baksels is dit fruitbeleg mijn favoriet. Door de combinatie van deze smaken en het amandmeel moest ik bij de eerste hap denken aan een mergpijpje. Ja, echt! Oeh… Raad maar eens wat ik de andere dag gedaan heb.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken. De macaconschelpen zijn al koemelkvrij doordat er geen boter of melk in gebruikt wordt. Voor de vulling kan je gebruik maken van sojaslagroom. Deze koop je bij o.a. AH en Jumbo. Zelf probeer ik het gebruik van deze slagroom een beetje te beperken omdat ik ook een lichte soja allergie heb. Gelukkig kan ik kleine beetjes wel verdragen, precies genoeg om het af en toe in een baksel te verwerken. Let op dat je ook pure chocolade zonder melk gebruikt.
Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Gebruik onderstaande foto om het makkelijk terug te vinden.
Macarons met ganache en frambozenjam
Ingrediënten
- voor de schelpen
- 200 gram amandelpoeder
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram cacao
- 50 gram water
- 150 (2×75) gram eiwit = ci. 4 L eiwitten
- voor de vulling
- 150 gram (soja) slagroom
- 150 gram pure chocolade
- paar eetlepels Bonne Maman Fruitbeleg framboos
- voor de decoratie
- 25 gram pure chocolade
- strooisels naar keuze
- en verder
- Bakplaten met bakpapier
- suikerthermometer
- spuitzak met gladde spuitmond
- citroensap
- steelpan
- glas heet water
Instructies
- Meng het amandelpoeder met de poedersuiker tot het goed gemengd is. Dit noemen we tant-pour-tant.
- Voeg de cacao toe aan de tand-pour-tand en meng het goed door elkaar.
- Zeef nu de tant-pour-tant en zet het apart tot gebruik.
- Doe de fijne kristalsuiker met het water in een steelpan.
- Kook hier een suikersiroop van. Deze moet ongeveer 118gr. worden.
- Maak de mixerkom schoon met citroensap. Doe 75 gram eiwit in de kom.
- Mix het eiwit, zodra de suikersiroop 112 graden is, tot het schuimig is.
- Voeg de suikersiroop aan het eiwit toe en mix tot het afgekoeld is.
- Voeg de overige 75 gram eiwit toe aan het tant-pour-tand mengsel.
- Meng dit tot een dikke kleverige pasta.
- Voeg ongeveer 1/3 van het afgekoelde eiwit toe aan deze pasta.
- Meng dit door elkaar.
- Voeg daarna de rest van het eiwit toe en meng het rustig tot de massa dunner wordt.
- Het moet uiteindelijk uitvloeien maar niet heel dun worden.
- Vul de spuitzak (met het gladde spuitmondje) met het macaconbeslag.
- Spuit 60 doppen van ongeveer 4 cm doosnee op de bakplaten. Spuit ze voldoende uit elkaar, ze zullen nog iets uitvloeien.
- Tik een aantal keer tegen de onderkant van de bakplaat aan. Eventuele luchtbellen kan je met een speld verwijderen.
- Laat de macaron schelpen drogen tot de bovenkant goed droog is. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis duurt dit ongeveer een half uur.
- Verwarm intussen de oven 160 graden hetelucht.
- Bak de macarons, als ze voldoende gedroogd zijn, in ongeveer 12 minuten gaar.
- Laat de macarons volledig afkoelen op de bakplaat.
- Verwijder ze daarna voorzichtig van het bakpapier.
- Zoek schelpen die goed op elkaar passen bij elkaar.
- Maak, tijdens het afkoelen de vulling. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in stukken en voeg deze toe.
- Laat het 5 minuten staan, met een deksel op de pan en de hittebron uitgeschakeld.
- Roer de chocolade door de room tot er een egaal mengsel ontstaat.
- Laat dit afkoelen tot het dik en koud is. Dit proces kan je versneller door de pan in een pak koud water te zetten.
- Doe de ganache in een spuitzak met een gladde spuitmond.
- Spuit op de helft van de schelpen een randje ganache, laat de binnenkant open.
- Vul het gaatje op met wat Bonne Maman fruitbeleg framboos.
- Druk er voorzichtig een tweede schelp op.
- Smelt de chocolade voor de decoratie in een spuitzakje en een glas heet water.
- Drizzle de chocolade over de bovenkant.
- Verdeel er sprinkels naar keuze op.