De allerlekkerste cupcakes zijn cupcakes met een krokant laagje op de bovenkant. Zoals deze kruidnootcupcakes dus, die een heerlijke crumble hebben. En dat is niet het enige dat deze cupcakes zo fantastisch maakt. Ook de kruidnoten door het vanille cakebeslag en de sinaasappelcrème maken deze cupcakes tot een lust voor het oog en een feestje in je mond.
Ik ben fan van cupcakes en ook Jasper, Steven en Rosalie houden er erg van. Zij zijn fan om ze op te eten, ik om ze te maken. Wat betreft hebben we een goede taakverdeling, haha. Het recept voor deze cupcakes is een upgrade van een recept dat ik in 2014 ontwikkelde. Toen bakte ik alleen de cupcakes, zonder de sinaasappeltoef. Gelijk een tip voor jullie dus: ook zonder de toef zullen de cakejes in no time op zijn.
Variatie op een basisrecept
Voor deze cupcakes heb ik het basisrecept voor cake van de blog gebruikt. Dit is mijn meest gebruikte cake recept. Het is een simpel recept dat bijna niet mis kan gaan. En makkelijk te onthouden want je gebruik evenveel suiker als boter, bloem en eieren. Aan het cakebeslag voeg je kruidnoten en een crumble toe. Een simpele variatie die bij heel veel mensen in de smaak valt. De crumble zorgt voor een heerlijke zoete crunch, doordat de suiker tijdens het bakken karameliseert. En omdat de crumble op smaak gebracht is met koek- en speculaaskruiden geef je ook de subtiele speculaassmaak een upgrade.
Tips voor de meringue crème
De crème op deze cupcakes is gemaakt op basis van een meringue. Dit betekent dat je eiwit mengt met een suikersiroop. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee als je de stappen in het recept goed volgt. Wat je in ieder geval nodig hebt is een voedingsthermometer. De suikersiroop kook je namelijk tot 120 graden en dat is lastig om te meten zonder thermometer. Daarbij komt dat ik dit voor dit recept sinaasappelsap in plaats van water gebruikt. Door het gebruik van sinaasappelsap duurt het langer voor de siroop de 120 graden bereikt heeft. Wat ook belangrijk is: Klop de boter goed op voor je het met de meringue mengt. Hierdoor krijg je een veel lekkere luchtige crème.
Koemelkvrije cupcakes
Deze cupcakes zijn koemelkvrij te maken door het gebruik van een plantaardige margarine / boter in plaats van roomboter. De cupcakes op deze foto’s zijn gedecoreerd met o.a. kleine speculaasjes en mini chocolade kruidnootjes. Deze zijn helaas niet koemelkvrij maar kun je zelf vervangen door andere decoraties.
Kruidnootcupcakes met crumble en sinaasappelcréme toef
Ingrediënten
- voor de cupcakes
- 135 gram fijne kristalsuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snuf zout
- 3 m eieren (deze wegen ci. 50 gram per stuk)
- 150 gram boter
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram kruidnoten
- voor de crumble
- 50 gram bruine basterd suiker
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter
- 1 flinke theelepel koek- en speculaaskruiden
- voor de sinaasappelcrème
- 3 m eiwitten
- 200 gram suiker
- 250 gram boter
- 100 ml versgeperst sinaasappelsap
- rasp van sinaasappel naar smaak
- decoratie naar keuze
- en verder
- cupcake bakblik
- cupcake bakpapiertjes
- spuitzak met stervormig spuitmondje
Instructies
- Verwam de oven voor op 155 graden.
- Zet de cupcake papiertjes in het cupcake bakblik.
- Maak als eerste de crumble door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een kruimelig deeg.
- Zet het weg tot gebruik.
- Mix de boter met de beide suiker soorten en een snuf zout in 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe, voeg telkens het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
- Spatel de kruidnoten door het beslag.
- Verdeel het cakebeslag over de cupcakes.
- Verdeel hierover de crumble.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven in ongeveer 22 minuten gaar.
- Klop intussen alvast de boter voor de crème goed luchtig, dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Laat de cupcakes afkoelen in de bakvorm.
- Maak in tussen de mixerkom vetvrij en doe hier de eiwitten in.
- Doe de sinaasappelsap met de suiker in een pan en breng het aan de kook.
- Kook de siroop tot een temperutuur van 120 graden.
- Zodra de siroop 116 graden is klop je de eiwitten schuimig.
- Voeg al mixend de hete siroop toe aan het eiwit.
- Mix de meringue tot hij op kamertemperatuur is.
- Voeg eetlepel na eetlepel de luchtig boter toe aan de meringue.
- Mix nog ongeveer 5 – 10 minuten tot je een lekkere zachte en luchtige crème hebt.
- Doe de crème in een spuitzak en spuit op iedere cupcakes een toef.
- Decoreer de cupcakes naar eigen inzicht.