Soms moet je kiezen. Kiezen tussen twee lekkere dingen bijvoorbeeld. Dat was precies wat ik onlangs deed toen ik een zak kokos marshmallows met een laagje pure chocolade tegenkwam. Ze bleven in de winkel want ik nam mijzelf voor om er thuis de keuken voor in te duiken. Aangezien alle spullen in huis waren kon ik bijna gelijk aan de slag. En het resultaat? Verslavend lekker! Echt nog zoveel lekkerder dan die uit de winkel. Met deze portie maak je maar liefst 36 kokos marshmallows. Wat doe jij? Uitdelen of lekker voor jezelf houden?

Voorliefde voor marshmallows
Hou jij van marshmallows? In huize Bakkriebels zijn het vooral de kinderen die er gek op zijn. Zelf lust ik het ook maar ben ik meer van de marshmallows plus. Die met een extraatje, zeg maar. Een zak marshmallows kan ik makkelijk afslaan tot ze geroosterd zijn op de BBQ bijvoorbeeld. Dan zit ik vooraan, haha. En wanneer ik zelf marshmallows maak en er een extra smaakje aan toevoeg, weet ik dat ik alles voor mezelf heb. Zo ging het ook bij deze kokos marshmallows. De kinderen haalden hun neus op en ik moest er met een grote boog omheen lopen anders verdween het in een te hoog tempo. Uit zelfbescherming heb ik dus het overgrote deel weggegeven.

Een kleiner recept?
Dan kom ik voor de vraag te staan of ik dan niet beter een kleiner recept had kunnen maken. En ja… Naar de ingrediënten kijkend zou dat wel kunnen. Het recept is makkelijk in drieën te delen. Alleen loop ik dan tegen het praktische probleem aan dat het lastiger wordt om het recept goed te maken. De suikerstroop is lastiger te koken en wat denk je van het opkloppen van het eiwit? Daarom toch een groot recept voor de kokos marshmallows. Zeker weten dat jij ze ook op krijgt voor je ze weg kunt gooien. En anders: Gewoon uitdelen, hé?!

Verse eiwitten of vloeibare eiwitten
Om zelf marshmallow te maken heb je eiwit nodig. Wat betreft heb je de keuze uit verse eiwitten of die uit een flesje van bijvoorbeeld Two Chicks. Het nadeel van het flesje is dat je altijd een flinke hoeveelheid overhoud en dat voor andere dingen moet gebruiken. Het voordeel is dan weer dat je het makkelijk exact af kan wegen. Overigens is een grammetje meer of minder eiwit in dit recept niet erg dus laat je daar niet door tegenhouden. Wanneer je verse eiwitten gebruikt, heb je de eigelen weer over. Daar maak je natuurlijk ook makkelijk weer wat mee zoals de eidooier cake of zandkoekjes. Van die laatste vind je een hele verzameling op Bakkriebels. Voor dit recept laat ik de keuze met verse of vloeibare eiwitten helemaal aan jouw. Wat je ook kiest: Het recept zal met beide lukken.
Vind je eindelijk een lekker recept voor Kokos marshmallows, heb je geen tijd om ze te maken! Sla dit recept daarom op je Pinterest account op. Heb je er dan wel tijd voor? Dan vind je dit recept snel en makkelijk weer terug.


Wanneer je marshmallows zelf maakt, heb je een keukenthermometer nodig. Mijn favoriet is die van Ikea. Die geeft niet alleen de temperatuur aan van de suikerstroop op dat moment maar ook de ingestelde temperatuur. En vergeet het piepje niet als de ingestelde temperatuur bereikt is. Met deze thermometer kan je de temperatuur van de suikerstroop in de gaten houden. Is de suikerstroop 116 graden dan is het tijd om de eiwitten op te gaan kloppen. Is de suikerstroop 120 graden? Dan mag de gelatine erbij en mag het daarna toegevoegd worden aan het opgeklopte eiwit. Klop het mengsel nog een paar minuutjes door voor je het uitspreid in het bakblik.

Welke kokos kan je gebruiken?
Bij gewone marshmallows wordt het bakblik en de bakplaat bestrooid met een mengsel van poedersuiker en maïzena. Bij kokosmarshmallows gebruik je kokosrasp. Kokosrasp koop je bijvoorbeeld bij AH, kies dan voor de Biologische want daar betaal je per kilo minder voor dan voor de kleinere verpakking van de bakafdeling. Zelf kies ik er echter voor om kokos in Duitsland te kopen. Daar is het over het algemeen voordeliger en als ik er dan toch ben? Bovendien is het ook een beetje een traditie. Vroeger kochten wij altijd kokos voor oma’s kokoskoekjes in Duitsland. Destijds was het in Nederland nog niet zo goed verkrijgbaar en ook stukken duurder.

Kokos licorette
Meestal zijn kokos marshmallows gemaakt van een standaard recept voor marshmallow. De kokossmaak komt van de kokos die om de marshmallows heen zit. Bij dit recept wordt ook wat kokos licorette van Hooghoudt toegevoegd. Dit zorgt voor een subtiele maar oh zo lekkere kokossmaak in je marshmallows. Als maatbeker voor de licorette gebruik je gewoon de dop. Je vult de dop 3x met de licorette en voeg dit toe aan het marshmallow mengsel. Misschien wil je iets meer of minder toevoegen? Dat kan altijd!
Koemelkvrij
De basis van de kokos marshmallows is koemelkvrij. Let er alleen op dat je een koemelkvrije pure chocolade gebruikt wanneer je rekening moet houden met een koemelkallergie.
Kokos marshmallows
Ingrediënten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram koud water
- 24 gram poedergelatine
- 100 gram heet (niet kokend) water
- 3 M eiwitten
- 3 dopjes kokos licorette
- 200 gram geraspte kokos
- 200 gram pure chocolade
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet een uittrekbare bakrand in met wat olie.
- Zet deze in een formaat van 25×35 cm op de bakplaat.
- Bestrooi de bodem van de bakplaat (binnen de bakrand) gelijkmatig met de helft van de kokos.
- Doe het koude water met de suiker in de steelpan en roer het goed door.
- Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
- Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
- Zodra de temperatuur 116 graden is, los je de gelatine op in het hete water.
- Voeg hiervoor de gelatine al roerend aan het water toe. Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
- Maak de mixerkom en klopper vetvrij met wat citroensap.
- Mix op hoge snelheid de eiwitten stijf.
- Zodra het suikerwater de 120 graden heeft bereikt giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij.
- Als het bruisen afneemt kan je voorzichtig meer / alle gelatine er bij gieten.
- Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
- Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal, toe aan het eiwit.
- Voeg voorzichtig de kokos licorette toe.
- Zodra je klaar bent met het toevoegen van de suiker, kan de mixer weer harder. Klop nog ongeveer 3-5 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel hebt.
- Stort het marshmallow mengsel op de kokosrasp. Strijk het zo nodig glad met een siliconen spatel.
- Bestrooi de bovenkant met de rest van de kokosrasp.
- Laat het onafgedekt op een koele plaats ongeveer 2 uur opstijven.
- Bedek een snijplank of bakplaat met bakpapier.
- Vet een scherp mes een beetje in met olie, haal de marshmallow los van de randen.
- Vet zo nodig het mes opnieuw in. Snij de marshmallow in 6 gelijkmatige repen.
- Snij de repen op hun beurt ook in 6 gelijkmatige stukken.
- Tik de overtollige kokos van de stukken af.
- Haal iedere marshmallow met elke zijkant door de afgevallen kokosrasp heen.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Dompel elke marshmallow met de ‘bodem’ in de chocolade.
- Tik tegen de zijkant van de bak om de overtollige chocolade er af te laten lopen.
- Leg de marshmallows op de met bakpapier bekleedde snijplank of bakplaat.
- Laat de chocolade uitharden.