Na het succes van de witte bolletjes bedacht ik dat tarwe bolletjes een goede vervolgstap waren. Er ging wat tijd overheen en er mislukte een batch maar nu kan ik het dan eindelijk zeggen: Ook de (Koemelkvrije) Zachte tarwe bolletjes zijn gelukt!
Mijn vooordeel van een workshop
Het is alweer een jaar geleden dat ik, met een vriendin een brood bakworkshop volgde bij Mannin van Baksels.net. Tot die tijd was ik altijd wat onzeker als het over gist gaat. Ik had er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Door de workshop bij Mannin zag ik wat het deeg moest doen en wanneer het voldoende gekneed was. Nog steeds ben ik super blij met die workshop. Volgens mijn man is dat mijn eerste workshop waar ik écht profijt van heb. Dikke vette aanrader dus, een workshop bij Mannin!
Spelen met recepten
Eenmaal thuis ging ik aan de slag met de geleerde techniek en al vrij snel werden de broodjes beter en beter. Ik ging wat spelen met de verhoudingen en ontdekte dat melk en water toch echt twee verschillende ingrediënten waren en dat het deeg daar ook verschillend op reageerde. Niet lang daarna deelde ik het recept voor koemelkvrije witte bolletjes met jullie.
Belangrijke les
Eén van de belangrijkste lessen die ik leerde is dat water en melk echt anders zijn. Nu weet, zie, ruik en proef je dat natuurlijk allemaal wel. In het geval van een brooddeeg is het ook nog eens zo dat je het niet 1:1 kunt vervangen. Gebruik je melk dan voeg je niet alleen vocht, maar ook eiwitten, vetten en suikers toe. Gebruik je water, dan voeg je alleen vocht toe. En dat betekent dus dat de bolletjes anders worden. Bovendien is water vloeibaarder dan melk. Dat zie je minder goed maar het is echt waar! In een brooddeeg betekend dat simpelweg dat je minder vloeistof nodig hebt. Ook de smaak wordt beïnvloed, dus moest ik proberen, leren en weer opnieuw proberen. Gelulkkig kan ik daar enorm van genieten.
Van witte bolletjes naar bruine bolletjes
Toen de witte bolletjes eenmaal gelukt waren, kwamen de bruine bolletjes aan de beurt. Hiervoor gebruik je een andere bloem / meelsoort. Daardoor begon het proberen en leren weer opnieuw. Deze keer had ik niet zoveel pogingen nodig als voor de witte bolletjes. Het lastigste vond ik nog dat ik deze bolletjes veel minder smaak vond hebben. Daarom ging ik op zoek naar net dat kleine beetje wat ik miste. Voor mij lag dat in het toevoegen van honing en suiker in plaats van alleen suiker. En ik hoop natuurlijk dat jullie daar hetzelfde over denken als wij!
(koemelkvrije) zachte tarwe bolletjes
Ingrediënten
- 350 gram volkoren meel
- 150 gram eiwitrijke broodbloem
- 12 gram gist
- 9 gram zout
- 10 gram suiker
- 10 gram honing
- 35 gram boter + extra voor bestrijken na het bakken
- 1 m ei
- 245-260 gram handwarm water
Instructies
- Doe het volkoren meel met de bloem, zout, gist en suiker in een kom.
- Roer het met de hand door elkaar.
- Voeg honing, het ei, water en boter toe.
- Kneed het in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg.
- Het deeg is klaar als je er een dun vliesje van kunt trekken.
- Maak de kom schoon en vet hem in met zonnebloemolie.
- Leg het deeg er in, draai het deeg rond zodat de olie aan alle kanten zit.
- Dek het af met een ingevet stukje vershoudfolie.
- Laat het deeg rusten tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 uur.
- Stort het deeg op je werkplek en druk met je handen zo plat mogelijk, alle luchtbellen eruit.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.
- Bol ieder stuk op door je hand over het stuk deeg te leggen. Met je handpalm schuif je over je werkblad het stuk deeg naar voren, daarna maak je met je vingers (zonder je duim) maak je een cirkelvormige beweging naar beneden en als laatste rol je met je duim het deeg weer onder je hand. Dit herhaal je aantal keer tot je een mooie strakke bol hebt.
- Leg de deegbolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Dek het deeg af met ingevet verschoudfolie en laat het opnieuw rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven, ruim van te voren voor op 200 graden, plaats ook een klein schaaltje onderin de oven.
- Als de broodjes de oven in kunnen doe je een klein beetje heet water in het bakje. Daarna zet je de broodjes ook in de oven.
- Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Leg de broodjes gelijk nadat je ze uit de oven gehaald hebt, zonder het bakpapier op een rooster.
- Bestrijk de broodjes met wat boter.
- Laat de broodjes volledig afkoelen voor je ze in een zakje doet.
hai,
dank je wel voor deze overheerlijke bruine bollen recept.heb deze net klaar,en zijn dan ook waanzinnig gelukt en super lekker.
liefs tamara
Ha Tamara,
Wat ontzettende leuk om te horen! Super gaaf dat ze goed gelukt zijn en in de smaak vallen.
Geniet ervan!
Groetjes,
Adriënne