Hou jij van chocolade, karamel, hazelnoten en speculaas? Dan is deze taart perfect voor jou! Al deze smaken komen namelijk bij elkaar in deze Karamel shortbreadtaart met speculaas en hazelnoten. Een verrukkelijk lekkere taart, als je het mij vraagt.
Ken jij de Millionaire shortbread? Het is ook bekend onder de naam twixtaart. En als ik mij niet vergis dan zijn er nog meer benamelingen voor deze traktatie. Deze karamel shortbread taart met speculaas en hazelnoten is een broertje (of zusje) van de twixtaart. Ben jij nog op zoek naar iets lekkers voor morgen? Twijfel dan niet langer en maak deze. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld wordt.
Zandtaartdeeg bodem met speculaaskruiden
De bodem van deze taart wordt gemaakt van een zandtaartdeeg vlaaibodem. Door speculaaskruiden toe te voegen aan het deeg geef je het deeg snel een speculaassmaak. De bodem wordt blind, dus zonder vulling maar met een steunvulling, gebakken in de oven. De steunvulling kan van alles zijn: Keramische bakbonen maar ook erwten of bonen. Hierdoor voorkom je dat het zandtaartdeeg te veel gaat rijzen tijdens het bakken. Als de bodem uit de oven komt verwijder je de steunvulling en heb je een mooie taartbodem.
De karamelvulling
Het maken van deze karamel is misschien wel het meest tijdrovende klusje. Om een stevige karamel te krijgen moeten gecondenseerde melk, suiker en boter ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen. Op deze manier kan het vocht verdampen en de suiker karameliseren. Alleen zo is het mogelijk om een karamel te krijgen die er niet zomaar uitloopt. Zoals je op mijn foto’s ziet loopt mijn karamel nog uit de taart. Hoe dat komt? Ik was te ongeduldig om de taart aan te snijden. Ondanks dat de taart op kamertemperatuur was, was de karamel nog niet voldoende opgesteven. Het is dan ook het beste om de taart een hele nacht rusttijd te geven voor je hem aansnijd.
Hele hazelnoten
Voor extra smaak aan deze taart heb ik 50 gram geroosterde hele hazelnoten op de karamelvulling gelegd. Wauw! Er gebeurt iets in je mond als kauwt en je bijt een hazelnoot door. Zelf vind ik deze hazelnoten misschien wel het belangrijkste onderdeel van de taart. Waar je speculaas, chocolade en karamel eerst nog afzonderlijk proefde, zorgen de hazelnoten er dus voor dat deze smaken helemaal met elkaar vermengen. Echt: Die hazelnoten zijn onmisbaar erin!
Bonne maman Hazelnootpasta
De bovenste laag is gemaakt van pure chocolade in combinatie met Bonne Maman hazelnootpasta. Dit is één van de nieuwste producten van Bonne Maman. Ik kreeg via PR-bureau Kroon op het werk maar liefst 5 van deze potten hazelnootpasta opgestuurd. Geen straf en misschien toch wel. Geen straf omdat het echt een hele lekkere pasta is. Hij bevat maar liefst 20% hazelnoten en is palmolie vrij. Door de rijke hazelnootsmaak vind ik het de lekkerste hazelnootpasta die ik tot nu toe proefde. Helaas bevat de pasta melkpoeder, daardoor ik hem niet kan verdragen. Een klein lepeltje om te proeven, gaat net. Maar twee lepeltjes is voor mij helaas al te veel. Dat weerhoud mij er echter van om er lekkere recepten mee te maken. En daar proef ik zelf ook van, al zijn het dan maar kleine hapjes. Dit is inmiddels het tweede recept met deze hazelnootpast. Het recept voor Rocky road fudge met Bonnemaman hazelnootpasta vind je hier.
Koemelkvrij
Zelf heb ik deze taart koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik een plantaardige boter gebruikt in de bodem en de karamel. Het belangrijkste ingrediënt van de karamel is gecondenceerde melk. In plaats van gewone gecondenceerde melk heb ik gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Bij het gebruik van gecondenseerde kokosmelk moet je rekening houden met de volgende dingen: Een potje gecondenseerde kokosmelk bevat minder inhoud dan de gewone, hierdoor heb je iets meer dan 1 pot nodig. Daarnaast bevat het ook meer water dan de gewone, waardoor het kookproces langer duurt. Bij een gewone gecondenseerde melk heb je aan 15 minuten koken genoeg, met gecondenseerde kokosmelk heb je zeker 25 minuten nodig. Zelf wist ik dit niet waardoor ik al zeker 3 mislukte vlaaien met deze vulling gehad hebt. Helaas bevat de hazelnootpasta van Bonne Maman melkpoeder waardoor het niet geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Deze pasta kan je vervangen voor een hazelnootpasta zonder koemelk.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Karamel shortbreadtaart met speculaas en hazelnoten
Ingrediënten
- voor de zandtaartdeegbodem
- 120 gram koude roomboter of plantaardige boter
- 120 gram witte basterd
- 10 gram koud water
- 3 gram zout
- 25 gram ei
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 10 gram speculaaskruiden
- voor de karamelvulling
- 1 blikje gecondenseerde melk of 400 gr. gecondenseerde kokosmelk
- 100 gram roomboter of plantaardige boter
- 165 gram karamelstroop
- 50 gram geroosterde hazelnoten
- voor de hazelnootganache
- 250 gram slagroom of Soya Whipping
- 200 gram melk of pure chocolade
- 125 gram Bonne Maman Hazelnootpasta
- Voor de afwerking:
- Decoratie naar keuze. Ik gebruikte een chocolade letter, hazelnootkruidnoten en hele hazelnoten
- *en verder:
- Vlaaivorm van 24 cm doornsee
- deegroller met uitrollatje van 3 mm
- pan
- blindbakvulling
Instructies
- Maak als eerst het zandtaartdeeg: Meng hiervoor de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
- Beboter en bebloem de bakvorm goed.
- Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.
- Bekleed de vlaaivorm met het deeg. Druk het deeg goed in de ribbels aan en snij het overtollige deeg af.
- Prik met een vork gaatjes is de bodem.
- Zet de vorm in de koelkast voor ongeveer 3 uur.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Leg een stuk bakpapier op de het deeg en vul het bakpapier met een blinbakvulling.
- Bak bodem in ongeveer 25 minuten gaar.
- Verwijder de blindbakvulling. Is de taart nog erg licht? Bak de taart dan nog zo’n 5 minuten zonder de blindbakvulling.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- maak de karamel
- Doe alle ingrediënten voor de karamel en pan.
- Zet de hittebron niet te hard maar ook niet heel zacht aan.
- Breng het aan de kook, roer het ondertussen zeer regelmatig door.
- Zodra het kookt roer je af en toe nog door. Blijf er wel bij!
- Kook de karamel in 15 minuten (voor de versie met gewone gecondenseerder melk) tot 25 minuten (voor de versie met gecondenseerde kokosmelk) tot een mooie dikke karamel.
- Stort de karamel op de bodem van de taart.
- Verdeel de geroosterde hazelnoten over de karamel.
- Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- maak intussen de ganache
- Doe de room in een pan en breng het aan de kook.
- Schakel de hittebron uit.
- Voeg de chocolade in stukjes toe en laat het 5 minuten, met een deksel op de pan staan.
- Voeg de hazelnootpasta toe.
- Roer tot een gladde ganache.
- Laat de ganache afkoelen tot iets warmer dan kamertemperatuur.
- Verdeel de ganache over de karamel.
- Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
- Heb je ganache over? Klop deze dan op tot het spuitbaar is en gebruik het ter decoratie.
- Decoreer de taart naar eigen inzicht. Ik heb een chocoladeletter, hazelnootkruidnoten en hele hazelnoten gebruikt.
Dat ziet er uit om te watertanden