Jaar op jaar vind ik het heerlijk om voor de kerst kleine zoete traktaties te maken. Zo zijn deze Kaneel-marsepein petit fours onderdeel geweest van een heerlijke zoete hapjesplank. De kaneel-marsepein in combinatie met witte chocolade en wat jam is verrukkelijk! Ze waren dan ook heel snel op. Hopelijk score deze petit fours ook hoge ogen bij jullie. Naast onderdeel van een zoete hapjesplank zijn ze ook lekker om bij de koffie te serveren na het kerstdiner. Hoe makkelijk en lekker is het dat je ze al weken van te voren kunt maken? Heb je daar geen stress meer van ter zijner tijd.
Zelfgemaakte marsepein
Elke keer als ik bij de Hema kom ga ik even kijken welke petit fours ze verkopen. Veel afwisseling zit er niet in maar soms wisselt het assortiment. Met die petit fours in mijn achterhoofd ging ik aan de slag voor deze kaneel-marsepein petit fours. Ik maakte de marsepein naar mijn eigen recept. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om gekochte amandel marsepein te gebruiken. Om kaneel-marsepein te maken kneed je een flinke snuf kaneel door de marsepein. Oeh… Dat is me toch lekker! Voor het toevoegen van de kaneel maakt het niet uit of je de marsepein koopt of zelf maakt. Om 15 petit fours te maken heb je 500 gram marsepein nodig. Ik maak hiervoor het allerliefst een 1:1 marsepein, dus net zoveel poedersuiker als amandelmeel. Voeg het water in kleine beetjes toe. Wat extra toevoegen kan altijd, eruit halen nooit meer. En voor de allerlekkerste zelfgemaakte marsepein laat je de marsepein rijpen voor je het gebruikt.
Wat is jouw favoriete jam?
Zoals je op de foto hierboven ziet, zijn deze petit fours gevuld met jam. Hiervoor kan je je favoriete jam kiezen. Denk bijvoorbeeld aan framboos of aardbei. Maar met kerst mag het ook wel wat specialer, toch? Ga eens op zoek naar perzikjam of sinaasappeljam. De jam die ik hiervoor gebruikte kwam uit de adventskalender van BonneMaman. Helaas is deze dus niet los verkrijgbaar in de winkel.
Het vullen van de petit fours
Even terug naar de petit fours. Want hoe zou je deze kunnen vullen met jam? Eigenlijk is het heel makkelijk: Je rolt de marsepein uit tot 9 mm dikte. Met hulp van een uitsteekrondje van 4 cm doorsnee steek je 30 rondjes uit de marsepein. In het midden van elk uitgestoken rondje maak je een ondiep kuiltje. De helft van deze kuiltjes vul je op met de door jouw gekozen jam. Klein beetje water op de randjes en de overige uitgestoken rondjes kunnen op zijn kop er op gelegd worden. Wil je extra strakke petit fours? Gebruik dan de uitsteker nog een keer en steek de gestapelde petit fours nog een keer uit.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Dat mag natuurlijk altijd! Graag zelfs. Speciaal daarvoor hebben wij onderstaande afbeelding gemaakt.
Makkelijke witte chocolade
Deze keer heb ik ervoor gekozen om witte chocolade te gebruiken als omhulsel van de petit fours. Witte chocolade smaakt het lekkerst in combinatie met kaneel. Daarnaast is het ook de mooiste kleur in combinatie met de rode drizzle en hulstblaadjes en besjes van de decoratie. Het kan natuurlijk zijn dat jij een andere voorkeur hebt. Daarom is het goed om te weten dat de witte chocolade ook vervangen kan worden door melk of pure chocolade. Chocolade is één van de meest lastige dingen om te verwerken in de keuken. Dat komt doordat het tempereren (dit is het smelten en terug koelen van de chocolade) heel nauw komt. Gaat dit niet goed dan slaat de chocolade wit uit, krijgt vlekken of smelt al als je er naar kijkt. Ben je -net als ik- niet zo bedreven in het temperen van de chocolade? Dan is witte chocolade de meest vergevingsgezinde chocolade. Simpelweg omdat de vlekken en uitslag er het minst zichtbaar op is.
Hulstblaadjes en besjes
Rond de kerst decoreer ik al mijn baksels met hulstblaadjes. Daarvoor gebruik ik al jarenlang een setje uitstekers van PME. Het zijn één van de laatste overgebleven uitstekers die ik nog altijd bewaard heb. Voorlopig ga ik er ook nog geen afstand van doen. Voor deze petit fours heb ik vooral het kleinste maatje uitsteker gebruikt. En ja… 15 petit fours garneren betekend heel veel blaadjes uitsteken uit groene marsepein. Geen rolfondant gebruiken hoor! Dat kan natuurlijk niet bij marsepein petit fours. En de rode besjes? Ja… Ook dat is handwerk. Kleine bolletjes rode marsepein maken en met de knop van een knopspeld een putje er in maken. Vind je dit echt te veel werk? Kies dan voor een hulst sprinkle van bijvoorbeeld FunCakes.
Koemelkvrij
Door het gebruik van de witte chocolade zijn deze petit fours niet 1:1 na te maken voor mensen met een koemelkallergie. De marsepein en jam zijn geen probleem en kan je dus maken volgens het recept. Witte chocolade bevat echter koemelk en kan je daarom niet gebruiken. Er bestaat vegan witte chocolade en rijstmelk witte chocolade. Of kies voor pure chocolade.
Kaneel-marsepein petit fours
Ingrediënten
- 250 gram poedersuiker
- 250 gram amandelmeel
- ca. 40 gram water
- flinke snuf kaneel
- 2 eetlepels jam naar keuze
- 200 gram witte chocolade
- 2×10 gram rode candy melts
- groene en rode voedingskleurstof
Instructies
- 15 stuks (2 plakken van 9mm dikte) doorsnede 4 cm
- Meng de poedersuiker met het amandelmeel door elkaar.
- Voeg de helft van het water toe en kneed tot een mooie gladde marsepein ontstaat. Voeg zonodig extra water toe.
- Voeg een flinke snuf kaneel toe en kneed ook goed door de marsepein.
- Verpak de marsepein in vershoudfolie. Laat het minimaal 24u rijpen.
- Kneed de marsepein door tot het soepel geworden is.
- Rol uit met een deegroller tot een dikte van 9mm.
- Steek met een ronde uitsteekvorm van 4cm doorsneede 30 rondjes uit de marsepein.
- Druk in elk rondje een ondiep kuiltje.
- Vul de kuiltjes bij de helft van de rondjes op met een klein beetje jam.
- Maak de randjes om de gevulde kuiltjes ligt vochtig.
- Leg de ongevulde marsepein rondjes met het kuiltje naar beneden op de gevulde rondjes.
- Druk de marsepein ligt aan.
- Steek nogmaals uit met de ronde uitsteekvorm van 4 cm doorsnee.
- Bekleed een snijplank met bakpapier.
- Smelt en tempereer de witte chocolade.
- Haal de 15 petit fours één voor één door de witte chocolade.
- Leg op de met bakpapier bekleedde snijplank tot de chocolade uitgehard is.
- Smelt 10 gram rode candy melts en doe ze in een spuitzakje.
- Drizzle dit over de gestolde witte chocolade.
- Kleur de overgebleven marsepein voor de helft rood en voor de helft groen.
- Rol de groene marsepein dun uit en steek hier heel veel hulstblaadjes uit.
- Rol kleine balletjes van de rode marsepein en prik met de knop van een kopspeld een holletje in de besjes.
- Plak de hulstblaadjes met de overige 10 gram rode candy melts op de de petit fours.