Midden in de Corona-tijd kregen wij er een neefje bij. Normaal gaan we dan zo snel mogelijk op kraamvisite. Nu kan dat helaas niet. Daarom vierden we thuis een klein feestje. Wat lekkers kan natuurlijk niet ontbreken. En omdat ze echt lekker waren deel ik ook dit recept met jullie. Het idee was eigenlijk om chocozoenen te maken. Ik vind ze nog niet helemaal goed genoeg om ze zo te noemen. De vulling is nog wat te stevig voor een chocozoen. Maar deze meer marshmallow vulling is wel heel erg lekker! Ik zeg regelmatig dat ik van variëren met en smanevoegen van recepten hou. Dit is er weer een heerlijk voorbeeld van. Want voor deze melo cakes gebruikte ik het recept voor zandkoekjes en het recept voor vanille marshmallows.
De leuke tekst maakte ik met één van de prachtige stamps van Partycupcakes. Ken je deze webshop? Marlies verkoopt maar liefst 90 verschillende desnigns, voor elk wat wils dus. Ik begon met 2 stamps, èèntje met de tekst ‘It’s a girl’, die gebruikte ik voor geboorte koekjes. De andere is deze ‘It’s a boy’ stempel. Kort daarna kocht ik een derde stempel, ‘You did it’. Wie weet deel ik binnenkort ook nog wat ik daar mee gemaakt hebt. Of het bij deze drie blijft? Ik denk het niet, haha. De stempel voor moederdag en de stempel voor Koningsdag vind ik ook helemaal te gek! Nu moet ik alleen nog een excuus zoeken om die te kopen. En wat denk je van een stempel op maat laten maken? Dat is echt gaaf voor als de kinderen jarig zijn. Of met het Bakkriebels logo. Mocht jij interesse hebben in een op maat gemaakte stempel dan kan je via de website, via Facebook of Instagram contact opnemen met Partycupcakes.
Wat heb je nodig voor 30 geboorte melo cakes?
Voor de zandkoekjes:
115 gram Zeeuwse bloem
75 gram koude roomboter
1 zakje vanille suiker
40 gram poedersuiker
snufje zout
Voor de marshmallow:
225 gram fijne kristalsuiker
100 gram koud water
9 gram poedergelatine
50 gram heet (niet kokend) water
1 M eiwit
5 gram vanillearoma
citroensap
Voor de afwerking:
300 gram chocolade naar keuze
zonnebloemolie
(mini) muisjes in roze-wit of blauw-wit
100 gram rolfondant in roze, blauw of wit
En verder:
It’s a boy of It’s a girl stamp
bakplaat bekleed met bakpapier
spuitzak met glad spuitmondje
koekjes uitsteker van ongeveer 4 cm doornede
ronde uitsteker die iets groter is dan de stamp
voedingsthermometer
au-bain-marie
Begin met het maken van de koekjes:
Zeef de bloem.
Voeg de suiker en het zout er aan toe en meng deze goed met elkaar.
Snij de koude roomboter in kleine stukjes.
Voeg de roomboter en het eigeel toe aan de het bloemmengsel.
Kneed er een soepel deeg van.
Rol het deeg, tussen 2 lagen huishoudfolie uit tot ongeveer 5 mm dikte.
Leg het een uur koud weg in de koelkast.
Maak alvast de fondantschildjes:
Rol de fondant dun uit.
Steek een rondje uit met de uitsteker. Laat de uitsteker staan.
Druk de stamp stevig in de fondant.
Verwijder de stamp en de uitsteker.
Herhaal dit 30 keer.
Laat de fondant iets uitharden op bijv. bakpapier.
Steek ronde vormpjes uit en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zet de bakplaat nog een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onder warmte.
Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Maak intussen de marsmallow:
Doe het koude water met de suiker in de steelpan en roer het goed door met een siliconen spatel.
Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
Zodra de temperatuur van het suikerwater 116 graden is los je de gelatine op in het hete water.
Voeg hiervoor de gelatine al roerend aan het water toe. Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
Maak de mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
Mix op hoge snelheid de eiwitten stijf.
Zodra het suikerwater de 120 graden heeft bereikt giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij.
Als het bruisen afneemt kan je voorzichtig meer / alle gelatine er bij gieten.
Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal toe aan het eiwit.
Voeg voorzichtig de vanillearoma toe.
Zodra je klaar ben met het toevoegen van de suikersiroop kan de mixer weer hard. Klop nog ongeveer 8 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel heb.
Laat het mengsel 15 – 30 minuten opstijven. Het moet zeker nog niet stijf zijn, maar ook niet meer uitlopen.
Doe de marsmallow in de spuitzak.
Spuit flinke toeven op de koekjes. Doe dit door de spuitzak in het midden te houden en dan steeds hoger, tot je het hoog genoeg vind.
Laat de marshmallow ongeveer 30 minuten opstijven aan de lucht.
Werk de koeken af:
Breng in een pannetje een bodem water aan de kook.
Plaats hier een ander pannetje in.
Breek de chocolade in stukjes.
Smelt en tempereer de chocolade.
Verdun de chocolade zonodig met een scheutje zonnebloemolie. Gebruik niet te veel, anders hard het bijna niet uit.
Dompel de koeken één voor één in de chocolade.
Bestrooi ze met wat muisjes, voor de chocolade gestolt is.
‘Plak’ ook op iedere melo cake een fondantschildje.
2 gedachten over “Geboorte Melo Cakes”