Zien deze daim cheesecakes er niet uit om in te bijten? Goed nieuws! Want ze smaken net zo lekker als ze er uit zien! Of misschien nog wel beter. Want oei oei oei… Daim is echt een gevaarlijk goedje! Helemaal als je er dus zoiets lekkers als cheesecakes mee maakt. Het romige van de cheesecakes smaakt echt perfect bij de chocolade en karamelsmaak van Daim. Wat mij betreft duiken jullie allemaal gelijk de keuken in om aan de slag te gaan met dit recept.

Waar komt daim vandaan?
Daim is van oorsprong een Deens merk. Sinds jaar en dag worden deze melkchocolade tabletjes, gevuld met een soort harde amandelkaramel daar geproduceerd. Ze vonden via Denemarken en Zweden ook hun weg naar Nederland. Misschien is het merk hier vooral bekend geworden door de overbekende daim taart van Ikea. Inmiddels koop je Daim bij diverse winkels in Nederland, waaronder de Action. Heb je dit chocolaatje eenmaal geproefd dan ga je de volgende keer makkelijker voor gaas en ben je weer de sjaak met de volgende zak daim in de kast. Zie er maar eens van af te blijven mensen! Nee… doe maar niet ook trouwens. Maar gebruik die zak vooral om Daim cheesecakes van te maken. Je krijgt eerder spijt dat je het niet eerder gedaan hebt dan spijt dat je ze gemaakt hebt.

Uitkijken naar de volgende traktatie.
Ook de daim cheesecakes waren onderdeel van de traktatie van Jasper voor zijn collega’s. Wie Bakkriebels al langere tijd volgt weet dat dit een vaste traditie is die jaarlijks terug keert. Werkend bij een bedrijf dat steeds groter wordt is Jasper inmiddels één van de weinige, zo niet de enigste die nog jaarlijks alle collega’s trakteert. Vooral omdat ik het leuk vind om te bakken en omdat hij het leuk vind om de bakkunsten van zijn vrouw voor één dag in de spotlights te zetten. Naast deze traktatie traditie is het ook traditie dat de collega’s net na nieuwjaar al erg in de naderende verjaardag hebben, haha. Stukje waardering zeggen wij dan altijd. Na o.a. tompoucen, sloffen, soezen en tartelettes was het dit jaar tijd voor cheesecakes. Inmiddels zijn de recepten voor verschillende andere cheesecakes die ook getrakteerd werden met jullie gedeeld.

Cadeautje voor mezelf
Speciaal voor deze traktatie gaf ik mijzelf twee cilinder vormige bakvormen van silikomart cadeau. Met deze handige vormen maak je in één keer 8 kleine eenpersoons cheesecakes. Wat mij betreft zijn deze vormen een redelijk must have voor elke thuisbakker. Je kan er zoveel kanten mee op! Deze gaan jullie de komende jaren vast nog vaker langs zien komen op Bakkriebels.

Even over de karamelstroop
In tegenstelling tot de chocolate chip cookies cheesecake en de ananas – passievrucht cheesecakes worden de daim cheesecakes niet gebakken. Er gaat ook geen gelatine doorheen. De cheesecakelaag is van zichzelf stijf genoeg. Klop hiervoor de cheesecake en slagroom echter niet te lang door elkaar en zorg dat beide ingrediënten goed koud zijn. Door het cheesecake beslag gaat naast suiker ook wat karamelstroop. Deze stroop vind je in (bijna) elke supermarkt bij de pannenkoeken of het broodbeleg. Het is een fles van van Gilse en een absolute musthave voor de thuisbakker die een snelle karamelsmaak aan zijn baksels wil geven. Ik ben tenminste ontzettend fan van deze stroop. Niet weg te denken uit mijn keukenkastje en inmiddels al echt heel vaak in recepten op Bakkriebels gebruikt.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande foto en vind het recept snel en makkelijk terug.


Terug naar de bodempjes van de daim cheesecakes
Laten we het ook eens even over de bodems voor deze cheesecakes hebben. Die worden namelijk gemaakt van fijngemalen maria kaakjes met daarbij ook nog eens een flinke hoeveelheid daim chocolade. Hierdoor proeven ook de bodems naar deze verrukkelijk lekkere chocolaatjes. Om te zorgen dat deze smaken goed door elkaar trekken bakken we de bodempjes even in de oven. Na het afkoelen gaat de cheesecakelaag erop. Deze hoef je niet te bakken.

En door naar de garnering
Bovenop de daim cheesecakes vind je een laagje melk chocolade ganache, een toef slagroom, een stukje daim en een leuke fondant decoratie. Deze fondant decoratie is mijn favoriet om te maken en te gebruiken voor de verjaardagstractaties van Jasper. Met een pakje fondant en drie verschillende tekststamps maak ik in een handomdraai deze feestelijke embleempjes. Door de kleuren aan te passen om de smaak van de taart is ook de decoratie een echte eye catcher.

Koemelkvrij
Helaas… Daim chocolade bevat koemelk. Hierdoor is het niet mogelijk om de daim cheesecakes koemelkvrij te maken. Wil je graag een koemelkvrije cheesecake maken? Kijk dan eens bij de andere cheesecakerecepten op Bakkriebels, deze vind je door in de zoekbalk ‘cheesecake’ te typen. Wie weet zit daar iets lekkers voor je bij.
Daim cheesecakes
Ingrediënten
- voor de bodems
- 125 gram maria biscuit
- 65 gram daim
- 110 gram boter
- voor de cheesecakelaag
- 400 gram philadelphia
- 250 ml slagroom
- 75 gram kristalsuiker
- 25 gram karamelstroop
- 1 zakje klop-fix
- 150 gram Daim
- voor de melk chocolade ganache
- 50 gram slagroom
- 75 gram melk chocolade
- voor de afwerking
- 125 ml slagroom
- 2 eetlepels mascarpone of 1/2 zakje klop-fix
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 8 daims
- overige garnering naar eigen wens
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Hak de daim chocolaatjes voor de cheesecakelaag in fijne en grovere stukken.
- Halveer de daim chocolaatjes voor de garnering.
- Doe de maria kaakjes met de daim chocolaatjes voor de bodem in een foodprocessor en maal het fijn.
- Smelt de boter in een pan.
- Voeg de gesmolten boter toe aan de fijngemalen maria kaakjes.
- Roer goed door elkaar heen.
- Verdeel over 16 van de 18 cilinders van de bakvormen.
- Zet de bakvormen in de oven en bak de bodems in ongeveer 15 minuten gaar.
- Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm intussen de slagroom voor de melk chocolade ganache tot het kookpunt.
- Breek de chocolade in stukken en doe dit in een bakje waar een deksel op kan.
- Giet de hete slagroom over de chocolade. Sluit het deksel en laat ongeveer 5 minuten staan.
- Roer nu door elkaar tot een gladde, egale saus.
- Laat de ganache nu staan tot het volledig afgekoeld is en dikker geworden.
- Mix voor de cheesecakelaag de slagroom met de kristalsuiker, karamelstroop en klop-fix stijf.
- Roer de roomkaas los in een kom.
- Mix de roomkaas kort maar goed door de slagroom heen.
- Voeg de fijngehakte daim chocolade toe en spatel dit er door.
- Vul de cilinders van de bakvormen met het daim cheesecake mengsel.
- Zet de bakvormen in de koelkast en laat ze een nacht opstijven. Haal de cheesecakes daarna uit de vorm.
- Klop de slagroom met de mascarpone of klopfix en beide suikersoorten stijf.
- Doe de stijfgeklopte slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Verwarm zo nodig de afgekoelde ganache heel kort en roer goed door elkaar.
- Verdeel over elke cheesecake wat ganache.
- Zet de cheesecakes even in de koelkast zodat de ganache kan opstijven.
- Garneer de cheesecakes met onder andere een toef slagroom en een halve daim.
- Bewaar de cheesecakes in de koelkast tot serveren.