Citroen – Frambozen marshmallows zijn heerlijke stevige maar luchtige en zoete marhsmallowkussentjes. Zoals de naam al laat vermoeden smaken ze zowel naar citroen, als naar framboos. De smaak van de citroen komt van de citroenrasp en het citroensap. De smaak van de frambozen komt deze keer uit een potje frambozenjam.
Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, het is een heelijke smaakmaker in deze marshmallows. En soms moet je het jezelf niet lastiger maken dan het is. Naast dat het lekker smaakt geeft het ook een mooie en opvallende kleur aan de marshmallows. Het oog wil ook wat, toch? En dan zijn ze ook nog eens prachtig gemarmerd. Dat was iets waar ik een soort haat-liefde verhouding mee had. Ik vind het vaak heel mooi staan maar het is een techniek die ik niet echt onder de knie had. In plaats van het uit de weg te gaan heb ik besloten er juist mee te gaan oefenen. Nu volgen er binnenkort natuurlijk nog meer recepten met een gemarmerde bovenkant. Net zo lang tot ik me afvraag waarom het me eerder niet lukte. En waarschijnlijk vraag jij je al lang af waarom zoiets simpels mij niet lukte, haha. Geen idee eigenlijk! Ik was gewoon te streng voor mezelf, denk ik.
Eet jij weleens marshmallow of vind je dat meer besteed aan kinderen? Ik kan er echt enorm van genieten. Of het nu een Frisia marshmallow is die ik boven de bbq rooster of een zelfgemaakte met een smaakcombinatie die ik in de winkel nog niet gevonden heb. Heerlijk voor bij een kopje thee of een glas limonade. Of zomaar als kleine traktatie onder het strijken. Het is dat ik er niet te vaak aan toe wil geven, maar het allerliefst zou ik elke dag marhmallows eten.
Citroen – Frambozen marshmallow
Ingrediënten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 110 – 150 gram koud water
- sap en rasp van 1 citroen
- 25 gram poedergelatine
- 100 gram heet (niet kokend) water
- 3 M eiwitten
- 30 gram poedersuiker
- 30 gram maïzena
- 4 flinke eetlepel frambozenjam
- plantaardige olie
- gevriesdroogde framboos
- *en verder: *
- En verder:
- Steelpan
- bakpapier
- theezeefje
- (suiker)thermometer
Instructies
- Meng de poedersuiker met de maïzena in een bakje tot het goed gemengd is.
- Vet de vorm in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
- Vet het bakpapier eveneens licht in met de olie.
- Bestrooi de vorm licht met het poedersuiker-maïzena mengsel. Dit werkt het handigst met een theezeefje of cacaostrooier.
- Weeg het citroensap af en vul het tot 200 gram aan met het koude water.
- Doe het citroen water in een steelpan met de citroenraps en de suiker.
- Roer het goed door met een siliconen spatel.
- Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
- Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
- Zodra de temperatuur op de 116 graden los je de gelatine op in het hete water.
- Voeg hiervoor de gelatine al roerend aan het water toe. Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
- Maak de mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
- Mix op hoge snelheid de eiwitten stijf.
- Zodra het suikerwater de 120 graden heeft bereikt giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij.
- Als het bruisen afneemt kan je voorzichtig meer / alle gelatine er bij gieten.
- Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
- Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal toe aan het eiwit.
- Zodra je klaar ben met het toevoegen van de suiker kan de mixer weer harder. Klop nog 10-15 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel heb.
- Schep ongeveer 1/3 van het marshmallow mengsel uit de vorm. Voeg hier de helft van de frambozenjam aan toe en roer het door elkaar.
- Stort wat van het citroenmarshmallow mengsel in de bakvorm, spreid het uit over de bodem van de bakvorm.
- Verspreid daarna om en om flinke eetlepels frambozen marhsmallow en citroenmarshmallow over de bodem.
- Voeg er af en toe ook een wat frambozenjam aan toe. Bewaar de meeste frambozenjam voor bovenop de marshmallow.
- Marmer de bovenkant met hulp van een vork of een satéprikker.
- Leg her en der een gevriesdroogde framboos.
- Bestrooi de bovenkant licht met het poedersuiker / maïzena mengsel.
- Laat het onafgedekt op een koele plaats ongeveer 5 uur opstijven.
- Vet een scherp mes een beetje in met de olie, haal de marshmallow los van de randen.
- Til de marshmallow uit het bakblik.
- Vet zo nodig het mes opnieuw in. Snij de marshmallow in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm.
- Doe alle marshmallow blokjes één voor één in het bakje met het poedersuikermengsel en zorg dat er rondom van het mengsel zit.
- Schud het overtollige poedersuiker-maïzena mengsel er af met hulp van een zeef.
- Bewaar de marshmallows luchtdicht op een koele plaats.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest zodat je het makkelijk terug kunt vinden? Gebruik onderstaande afbeelding.
Ik heb ze gemaakt, en ik was bang dat dit zou mislukken (ik bak nooit). Maar wat heb ik een pret gehad, en wat zijn ze goed gelukt! Ik heb bij de helft de jam weggelaten en dat was ook heerlijk!
Wat super leuk om te horen, Marije!
Geniet nog even van de laatste stukjes.
groetjes Adriënne