Als je mij vraagt wat mijn favoriet baksel is dan hoef ik niet lang na te denken: cupcakes! Echt ik hou er zo van om cupcakes te maken. Vorig jaar deelde ik een recept voor kruidnootcupcakes. Dit jaar heb ik chocoladeletter cupcakes voor Sinterklaas. Een heerlijke zachte en luchtige chocoladecake met daarop een chocoladeletter-vanille toef. Natuurlijk kunnen de échte chocoladeletters niet ontbreken, daarom decoreren we de cupcakes met mini chocoladeletters.
Blijven jouw chocoladeletters over?
Houden jullie ook zo van chocoladeletters? Of komen ze je neus zo’n beetje uit? Eet je ze snel op? Of komen ze elk jaar toch weer in één of ander baksel terecht? Bij ons is het heel verschillend. Steven en Rosalie houden allebei heel erg van chocolade en dus ook van chocoladeletters. Jasper daar en tegen trakteer je er helemaal niet mee. Die zou meer iemand zijn voor een kaasletter. Toch merk ik dat er vaak een halve chocoladeletter in de kast achterblijft. Uit het oog is uit het hart. Eerst legt die letter vooraan maar naarmate hij wat langer open ligt verschuift het makkelijker naar achteren. Mocht je nu na Sinterklaas nog met een restje zitten dan weet je wat je er mee kunt maken: Chocolade letter cupcakes
Nu zijn deze cupcakes niet alleen lekker om een restje chocolade op te maken. Ben je gek, haha! Deze mogen ook gewoon tijdens het heerlijk avondje shinen. Temidden van het speculaas, zo maar voor de afwisseling. Heerlijk hoor! Lekker even wat chocolade. En chocolade… dat zijn ze! Ik gooide het voor deze cupcakes namelijk eens over een andere boeg dat het basisrecept dat ik meestal gebruik. En dat bevalt me uitstekend. Ik hoop dat jullie er ook van smullen.
Anders dan mijn basisrecept
Voor deze cupcakes ging ik testen met een recept waarin geen boter maar olie gebruikt wordt. En naast bakpoeder ook baking soda. Om de baking soda te activeren gebruiken de meeste van dit soort recepten karnemelk. Met een beetje creativiteit is dat (inverband met onze melkallergie) ook te vervangen. Na wat testen en proberen kwam ik uiteindelijk bij Alpro Soya whipping uit, in combinatie met iets zuurs. Ik heb nog niet getest of ik het citroensap achterwege kan laten. Theoretisch denk ik dat het moet kunnen want baking soda wordt ook geactiveerd door bakpoeder, bruine basterdsuiker en cacaopoeder.
Stracciatella van chocolade letters
Eén van mijn favoriete smaken is Stracciatella. Naast dat ik van chocolade houd, is ook vanille een favoriet. En laat die twee nu juist mooi samen komen in stracciattella. Eerder heb ik al eens gepost voor stracciatella room en voor Stracciatella cakepops. Voor deze chocoladeletter cupcakes hakte ik een pure chocolade letter in hele fijne stukjes en spatelde dat door de botercrème heen. Mmmh! Wat een heerlijke aanvulling op de Chocoladeletter cupcakes Wil je, net als mij toeven spuiten met stracciatella? Hak de chocolade dan echt heel fijn anders verstopt het spuitmondje. Om te controleren dat je de chocolade fijngenoeg hakt kun je het even zeven en de te grote stukjes nog even wat verder fijn hakken.
Wil je dit recept onthouden en later maken? Pin onderstaande foto op Pinterest. Zo is het recept altijd makkelijk herkenbaar en terug te vinden.
Koemelkvrij
Misschien begreep je het al uit bovenstaande tekst, maar deze cupcakes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. Het recept wordt dan ook zo beschreven. Het enige dat niet koemelkvrij is dat is de decoratie, de letters en de chocolade kruidnoten. Voor Steven en mij is het geen probleem om de decoratie die hier op ligt er af te halen en soms er iets van op te eten. Het kan zijn dat het voou jouw of degene waar jij voor bakt wel een probleem vormt. Check dit altijd voor de zekerheid! Wil je koemelkvrije chocolade letters op de cupcakes? Spuit dan zelf letters van spuitchocolade.
Chocoladeletter cupcakes
Ingrediënten
- Voor de cupcakes
- 22 gram cacao
- 45 gram heet water
- 65 gram bloem
- 2 gram baking soda
- 1 gram bakpoeder
- snuf zout
- 50 gram fijne kristal suiker
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 m ei
- 38 gram zonnebloemolie
- 35 gram Soya Whipping of slagroom
- 25 gram heet water
- 50 gram pure chocoladeletter
- Voor de stracciatella crème
- 100 gram boter
- 75 gram poedersuiker
- vanille extract naar smaak
- 35 gram pure chocoladeletter, fijn gehakt.
- voor de decoratie
- mini chocoladeletters
- mini chocoladekruidnoten
- schuddebuikjes
- 5 eetlepels pure chocoladepasta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 155 graden hetelucht.
- Zet 8 cupcakepapiertjes in een muffinvorm.
- Smelt de 50 gram pure chocoladeletter au-bain-marie en laat het iets afkoelen.
- Meng de cacao met 45 gram heet water.
- Meng in een andere kom de bloem met de baking soda, bakpoeder en het zout.
- Voeg de beide suiker soorten toe en roer ook dit erdoor.
- Voeg de slagroom, olie en het ei toe en mix tot een dikke homogene massa.
- Voeg 25 gram heet water toe en roer ook dit erdoor.
- Voeg als laatste de pure chocolade toe en spatel ook dit erdoor.
- Verdeel het beslag over de cupcakespapiertjes en bak de cupcakes in ongeveer 23 minuten gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Mix intussen de boter, poedersuiker en het vanille extract voor de stracciatellecrème, licht en luchtig.
- Mix 10-20 minuten tot het luchtige crème is die niet meer zo naar boter smaakt.
- Hak intussen 35 gram pure chocoladeletter heel erg fijn.
- Zet een spuitzak met een stervormig spuitmondje klaar.
- Spatel de fijngehakte chocolade door de vanille crème.
- Boor een gaatje in het midden van de cupcakes en vul deze op met wat pure chocoladepasta. Dit gaat het makkelijkst door de pasta kort te verwarmen in de magnetron en daarna in een spuitzakje te doen.
- Spuit op elke cupcake een toef stracciatella crème.
- Drizzle de overgebleven chocolade pasta over de toef heen.
- Decoreer de cupcakes met de mini chocoladeletters, chocoladekruidnoten en schuddebuikjes. Eventueel kan je de mini chocoladeletters ondersteunen met cocktailprikkertjes om ze rechtop te zetten.
- De cupcakes hoeven niet in de koelkast bewaard te blijven.
ik zoek de lette S voor sloffendeeg voor de sinterklaas nergens te krijgen???? kopen!!