Oepsie! Het recept voor deze heerlijke café noir soezen is in een vergeethoekje geraakt en nog nooit met jullie gedeeld. Zonde! Want het is toch zeker al anderhalf jaar geleden dat ze gemaakt zijn. Tijdens een grote opruimactie deed ik me dan toch ook een vondst: het recept van deze Café noir soezen! Dus voor het deze heerlijkheden helemaal uit het oog en hart verdwijnen deel ik het recept met jullie.
Even geduld, oepsie!
In februari viert Jasper zijn verjaardag. En zo lang als wij getrouwd zijn bak ik iets lekkers voor zijn collega’s. Elk jaar geef ik de baksels een ander thema en elk jaar deel ik (het grootste deel van) de recepten met jullie. Dit jaar was het thema slofjes en vorig jaar was het thema soezen. Soms moet er helaas wat langer op de recepten gewacht worden. Ook van dit jaar heb ik nog niet alle recepten gedeeld die ik wilde delen. Maar vandaag strepen we wel de laatste van 2023 af. Ik ga niet beloven dat ik dit volgend jaar beter ga aanpakken of anders ga doen. De kans is namelijk groter dat er in 2025 minder recepten dan dit jaar gedeeld worden. Mede omdat ik een paar uurtjes meer op de zorgboederij aan de slag ga en zo dus minder tijd voor mijn Bakkriebels overhoud. Gelukkig staat er vooralsnog een flinke voorraad al uitgewerkte recepten klaar.
Een gouden smaakpallet
Even terug naar deze heerlijke soezen. De laatste van een serie soezen uit 2023 dus. Eén waar Jasper zijn Belgische collega’s op trakteerde. En waar ik de Belgische bakkers heel hoog heb staan komt Jasper na zijn werkdag daar telkens weer thuis dat zijn collega’s mijn taartjes lekkerder vinden. Haha… Wat een mooi compliment! Zijn Nederlandse collega’s trakteerde hij destijds op deze oreo-vanille soezen, appel-room soezen, sinaasappel-vanille soezen en Lemon-meringue soezen. Bij deze cafe noir soezen heb ik gekozen voor een vulling van witte chocolade met amaretto en café noir room. Een heerlijke combinatie van de witte chocolade met een vleugje amandel en koffie.
Wil je dit recept opslaan om later te maken? Dat gebruik onderstaande afbeelding zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Tijgersoezen of toch liever gewone
Ik ben gek op het bakken van tijgersoezen. Deze soezen met een laagje koekdeeg eroverheen mee gebakken zijn zo lekker knapperig wanneer ze net uit de oven komen. Naarmate je ze wat langer laat staan verdwijnt dat knapperige, maar zijn ze nog steeds erg lekker. Een bijkomend voordeel van dit laagje koekdeeg zorgt voor mooiere soezen. Het bakken gaat veel gecontroleerder dan wanneer je geen koeklaagje op de het soezenbeslag legt. Ik had dit zelf al opgemerkt maar toen ik onlangs bij de voorstelling van Robèrt in het theater was bevestigde hij dit en gaf en ook een mooie verklaring voor. Neem dus echt de moeite om dat koekdeeg even te maken.
Koemelkvrij
Het is helaas niet zo makkelijk om deze soezen koemelkvrij te maken. Dit komt door het gebruik van de witte chocolade en de room. De vervangers hiervan zorgen ervoor dat ik je liever adviseer om één van de vele andere Bakkriebels recepten te maken die wel goed koemelkvrij te maken zijn.
Café noir soezen
Ingrediënten
- voor de soezen
- 150 gram water (of 75 gram melk en 75 gram water)
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 150 gram ei
- snuf zout
- voor de tijgerlaag
- 50 gram boter
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 70 gram bloem
- voor de witte chocolade room
- 250 gram slagroom
- 100 gram mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 flinke eetlepel poedersuiker
- 175 gram witte chocolade
- 12 gram amaretto
- voor de café noir room
- 375 gram slagroom
- 150 gram mascarpone
- suiker naar smaak
- 175 gram café noir koekjes
- 12 gram amaretto
- Voor de afwerking:
- café noir koekjes van verkade.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak als eerste de witte chocoladeroom: Doe hiervoor de slagroom in een pannetje en breng hem aan de kook.
- Zet de hittebron uit.
- Voeg de suiker en chocolade in kleine stukjes toe. Roer tot alle chocolade gesmolten is.
- Laat de chocoladeroom afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
- Maak nu het deeg voor de tijgerlaag door alle ingrediënten kort te kneden tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg, tussen twee lagen vershoudfolie, uit tot ongeveer 3mm dikte en leg het in de koelkast.
- Maak nu het soezendeeg. Verwarm hiervoor de melk met het water en de boter tot het kookpunt.
- Haal de pan van de hittebron en voeg de bloem toe aan het het boter/water mengsel.
- Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Zet het terug op de hittebron en verwarm het al roerend nog 2-3 minuten.
- Haal het deeg van de hittebron en doe het in de mixerkom.
- Mix het deeg even flink door elkaar met een mixer zodat de ergste warmte kan ontsnappen.
- Breek de eieren in een kommetje en roer het door elkaar.
- Voeg al mixend 1/3 van het ei toe, zorg dat het volledig opgenomen is.
- Voeg de helft van het overige ei toe en mix opnieuw tot ook dit volledig opgenomen is.
- Voeg nogmaals de helft van het overgebleven ei toe en mix opnieuw.
- Check nu de dikte van het beslag en voeg zo nodig nog het overige ei toe.
- Mix het soezenbeslag nog ongeveer 3 minuten op hoge snelheid door.
- Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gladde ronde spuitmond.
- Spuit 12-14 soezen van ca. 35 gram op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen het deeg.
- Steek evenveel rondjes uit het koekdeeg, gebruik hiervoor een gladde ronde uitsteker, die ongeveer net zo groot is als het soezendeeg.
- Leg op iedere toef soezendeeg een plakje tijgerdeeg.
- Bak de soezen in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Maak de cafe noir room: Hou voor de garnering van elke soes een koekje (als je de mini’s hebt) of een stukje koek achter.
- Doe de slagroom met de mascarpone in een kom.
- Voeg twee eetlepels suiker toe, meer of minder naar smaak.
- Breek de cafè noir koekjes in kleinere stukjes en voeg deze ook toe aan de room.
- Klop de slagroom stijf.
- Voeg de amaretto toe en spatel dit erdoor.
- Doe de room in een spuitzak.
- Maak ook de witte chocolade room verder af: Klop de koude room lobbig, voeg de mascarpone toe en klop hem stijf.
- De room is nu klaar voor gebruik.
- Snij van elke afgekoelde soes het ‘kopje’ af.
- Steek deze voor een strak resultaat uit met een kleine ronde uitsteker. Hou deze uitgestoken stukjes achter tot gebruik.
- Vul de soezen eerst voor ongeveer de helft met de cafe noir room.
- Breek wat cafe noir koekjes van de garnering in kleine stukjes en leg in elke soes wat stukjes van de koek.
- Vul de rest van de soezen op met de witte chocoladeroom.
- Garneer de soezen met een café noir koekje, het uitgestoken dakje en een melkchocolade staafje.
- Bewaar de soezen tot gebruik in de koelkast.