Grote koeken

Bitterkoekjes – kersen cake

Bijna een jaar geleden kreeg ik er een lief klein nichtje bij. Ze kwam 2,5 week te vroeg. Daar had haar mama duidelijk niet op gerekend toen ze twee dagen daarvoor 12 kilo kersen kocht. Dat betekende dat ik aan de bak ging met het overgebleven deel van de kersen. Eén van de recepten die daar uit voort kwam was deze heerlijk cake met bitterkoekjes, kersen en amaretto. Wat een fantastastische combinatie is dit, zeg!

Dit heb je nodig:
200 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram fijne kristalsuiker
snuf zout
4 m eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram amaretto
100 gram bitterkoekjes
100 gram kersen
2 eetlepels bloem
Ter garnering:
125 ml slagroom
50 gram bitterkoekjes
20 gram amaretto
suiker naar smaak
paar druppels amandelaroma
1/2 zakje klop-fix
kersen

En verder:
Zeef
Cakeblik 30 cm
Bakpapier
Spuitzak met stervormig spuitmondje
Vork

Zo ga je te werk:
Ontpit de kersen
Snij, scheur of knip de bitterkoekjes in kleinere stukken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de cakevorm met bakpapier.
Mix de roomboter met met de suiker en het zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe. Mix ieder ei goed door voor je de volgende toevoegt.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom. Spatel het bakmeel er snel en licht door.
Voeg de amaretto toe, en spatel het er voorzichtig door.
Meng de kersen met de bloem.
Voeg de bitterkoekjes en kersen toe aan het cakebeslag.
Spatel het gelijkmatig door het cakebeslag.
Stort het cakebeslag in de cakevorm.
Bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar.
Laat de cake volledig afkoelen.
Voor de garnering, net voor serveren:
Maak de bitterkoekjes kleiner met een schaar, een mes of door ze te scheuren.
Week de stukjes bitterkoek minimaal 10 minuten in de amerretto.
‘Prak’ de bitterkoekjes fijn.
Klop de slagroom met wat suiker, de bitterkoekjes, wat amandelaroma en een half zakje klop-fix stijf.
Doe de bitterkoekjesroom in de spuitzak.
Spuit de bitterkoekjesroom op de cake. Garneer verder met wat kersen en eventueel nog wat stukjes van een bitterkoekje.

Een gedachte over “Bitterkoekjes – kersen cake

  1. Hai, ik bak graag en met regemaat bitterkoekjes cake.
    Vinden ze hier super lekker.
    Met kersen er nog bij lijkt mij ook een heerlijke combi dat ga ik zeker uitproberen.
    Ik zorg ook altijd dat de bitterkoekjes in stukjes in een schaaltje klaar staan en voordat ik het meel door het beslag spatel doe ik over de bitterkoekjes
    2 eetlepels amaretto en schep het even om kan het tijdens het meel door spatelen even intrekken en dan gaan de koekjes er als laatste door dan zijn ze in de cake een heerlijk smeuïg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *