Vandaag krijgen jullie een twee-in-één recept. Namelijk een basisrecept voor gruwelijk lekkere brownies én daarbij vertel ik ook nog hoe je zelf een regenboog brownie stack kan maken. Ga hier zelf mee aan de slag, geef je eigen draai er aan en kleed je brownie aan in elk thema dat je maar wilt.
Een basic basis
Op de dag dat ik hoorde dat ik koemelkallergie had kon ik maar aan één ding denken: Brownies! Maar helaas… Die uit de supermarkt waren verleden tijd en ik moest toch echt zelf thuis, letterlijk aan de bak vóór ik van een stuk brownie kon genieten. Sindsdien zijn er al heel wat brownies gebakken, want ook Steven en Rosalie houden er erg van. Hun favoriet is vooral een basisbrownie met niet teveel poespas er in. Noten zijn sowieso al not done, ze hebben het liefst een basic basis brownie. Waar ze wel heel enthousiast een uitzondering voor maken is fondant. En na het zien van de brownie stack bij Bouwhuis wist ik één ding zeker: Dat was het idee dat ik zocht voor Rosalie haar verjaardag.
Feest in huize Bakkriebels
Afgelopen zaterdag was het namelijk feest in huize Bakkriebels. Rosalie vierde haar 8e verjaardag! 8 Jaar gewoon alweer…. Wauw! Ik geloof vast dat ik ergens een stukje tijd kwijt geraakt ben, wat zijn de jaren voorbij gevlogen en wat is ze gegroeid en ontwikkeld! Dat lieve kleine babytje waar ik in 2014 op mijn eerste blog over schreef (het bericht staat tegenwoordig hier) is gewoon veranderd in een zelfredzame, bijdehante en zorgzame tante. Ze weet vaak ook goed wat ze wil. Op mijn vraag welk thema ze op haar verjaardag wilde antwoordde ze: Regenbogen! We dachten er samen over hoe die regenboog eruit moest zien: Zoals hij door de Heere geschapen is of toch in pastel tinten? Eén ding stond voor ons wel vast: Hij moest bestaan uit 7 verschillende kleuren. En zo kwamen we tot deze regenboog met een lichte en donkere roze boog.
Regenbogen van fondant
Nadat we de kleuren van de regenboog bepaalden gingen we aan de slag met witte fondant en wat kleurstoffen. Ook kocht ik een pastel pakje groene en lila fondant van FunCakes, zij verkopen nog meer pastel kleuren mocht je dat liever willen dan kleurstoffen aanschaffen. Zelf had ik alle kleurstoffen om pastelkleuren te maken liggen, waardoor witte fondant zelf kleuren voor ons goedkoper was. Na het kleuren rolden we van iedere kleur een klein balletje en van dat kleine balletje weer een lange sliert. Deze slierten lagen we op volgorde, om een rond uitsteker heen. En tadam: Daar waren kleine en wat grotere regenbogen.
Stamps van Partycupakes
Voor deze vrolijke brownie stack haalden we ook de ‘Hierperdepiep Hoera’, ”t is feest trala’ en ‘er is er één jarig’ stamps van Partycupcakes weer eens voor de dag. Ik heb al eerder mijn enthousiasme voor de ‘it’s a boy’ en ‘it’s a girl’ stamps met jullie gedeeld in diverse geboorte baksels. En ook van de aankoop van deze serie stamps heb ik geen spijt. Met bijna elke verjaardag die we hier thuis vieren komen deze stamps uit de kast. Zo kan je op een makkelijke manier elk baksels iets feestelijks geven. Een echte musthave voor elke thuisbakker als je het mij vraagt! Het cadeautje komt uit een kerststempelsetje van supermarkt Dirk dat ik vorig jaar kocht en alleen voor fondant decoraties gebruikt.
Bakvaste regenoog hagelslag van Bakd
De geweldie lieve regenboog sprinkels / hagelslag vond ik in de webshop Bakd.nl. Naast dat deze kleuren perfect waren voor het feestje van rosalie is het ook ideaal dat de sprinkels bakvast zijn. Dit houd in dat ze na het bakken nog zichtbaar zijn. Ik kocht een pot van 400 gram sprinkels zodat ik zeker wist dat ik voldoende in huis zou hebben, meer dan de helft is inmiddels opgebruikt voor haar verjaardag afgelopen zaterdag. Er komt nog een (kinder)feestje aan dus de rest komt ook nog goed van pas.
De meerwaarde van een basisrecept
Ik deelde al eens een recept voor Double crème Oreo brownies en Café Noir brownies, maar mijn basisrecept heb ik nog nooit met jullie gedeeld. Nu is het zo dat de basis van dit soort baksels vaak al, in grote getalen, online te vinden is. En dan vraag ik mij weleens af: Wat voegt de mijne er dan aan toe? Gevolgd door: Alles! Want dit is de mijne. Zo kan ik ook makkelijker refereren naar het recept in variaties. En kan ik hier mijn tips en variaties ook nog eens delen.
Koemelkvrij
Door het gebruik van VioBlock of BlueBand met het goude wikkel gebruik je een goede kwaliteitsboter die heel dicht in de buurt komt van roomboter. Dit proef je terug in je baksels. En als is chocolade dan een sterke smaak, toch raad ik je aan om deze te gebruiken. Gewoon omdat het echt lekkerder is 😉 Daarnaast moet je opletten dat je een pure chocolade zonder melk gebruik. In het recept geef ik een chocolade met minstens 70% cacao aan, deze bevatten over het algemeen geen melk, maar controleer het toch altijd voor de zekerheid. Om deze regenboog brownie stack te maken heb ik smarties gebruikt. Smarties zijn niet koemelkvrij. Voor ons geen probleem omdat we wel tegen sporen van koemelk kunnen, maar voor andere mensen kan het wel een probleem zijn.
Wil je dit recept opslaan op Pinterst? Gebruik onderstaande afbeelding om het recept altijd makkelijk terug te kunnen vinden.
Basisrecept brownie + regenboog brownie stack
Ingrediënten
- voor de basis brownie
- 225 gram FloraPlant of roomboter
- 175 gram pure chocolade met minstens 72% cacao
- 150 gram bruine basterd suiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 2 m eieren
- 125 gram bloem
- 25 gram cacao
- snuf zout
- om er een regenboogstack van te maken
- 75 gram alrpo soya whipping of slagroom
- 75 gram pure chocolade
- smarties in regenboogkleuren
- fondant in regenboogkleuren
Instructies
- Bekleed de bodem van een bakblik van ci. 17×26 cm met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Smelt de boter in een pan.
- Breek de chocolade in stukken en voeg deze aan de hete boter toe.
- Roer de boter en chocolade door elkaar tot de chocolade gesmolten is.
- Meng in een kom de eieren met de beide suiker soorten door elkaar.
- Meng in een andere kom het zout met de bloem en de cacao.
- Voeg het boter-chocolade mengsel toe aan het ei-suiker mengsel en meng deze met een garde goed door elkaar.
- Zeef het bloem-cacao mengsel boven de kom en spatel dit er door.
- Bak de brownie in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar.
- Laat de brownie volledig afkoelen.
- Voor het maken van de regenboogstack
- Hou er rekening mee dat (een deel van) de decoratie eerder gemaakt moet worden dan dat je de brownie bakt.
- Maak voor iedere regenboog die je wilt maken kleine bolletjes fondant van elke kleur die je wilt gebruiken.
- Rol, per regenboog, de bolletjes uit tot sliertjes.
- Gebruik een kleine rond uitsteker om de sliertjes langs te leggen.
- Plak de verschillende kleuren/sliertjes met een klein beetje water aan elkaar.
- Heb je alle kleuren gebruikt? Snij dan de onderkant mooi recht af zodat ze allemaal gelijk zijn.
- Maak net zoveel regenbogen als je nodig denkt te hebben, plus één of twee extra.
- Laat de regenbogen drogen, dit duurt ongeveer 24u. Maak de regenbogen dus een dag eerder!
- Gebruik je stamps? Maak ook deze fondant decoraties 24u van te voren zodat het kan drogen.
- Hiervoor rol je de fondant dun uit.
- Druk daarna de stamp stevig op de fondant, maar zorg dat hij niet verschuift!
- Gebruik een passende ronde uitsteker om de stamps uit te steken.
- Breng de alpro soya whipping of slagroom aan de kook.
- Breek 75 gram pure chocolade in stukjes en doe het in een kom.
- Giet de slagroom / soya Whipping over de chocolade en laat het even staan.
- Roer na ci. 5 minuten tot een gladde massa.
- Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd de brownie in kleine blokjes van ci. 4×4 cm.
- Stapel de stukjes schots en scheef, maar stabiel op een bord.
- Drizzle de ganache over de brownie heen.
- Zet de regenbogen op de plaats waar je ze hebben wil.
- Decoreer nu met de stamps.
- Voeg de smarties toe.
- Als laatste bestrooi je de stack met bakvaste regenboog jimmie’s
Een gedachte over “Basisrecept brownie + regenboog brownie stack”